MenABLE: Ενδυνάμωση ενάντια στην έμφυλη διαδικτυακή βία
line
#menABLE #genderbasedviolence

Η έμφυλη βία στην Ευρώπη

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών – φυσική ή διαδικτυακή – αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε πρόσφατη δήλωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022 τονίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Μία στις δύο έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και μία στις 20 γυναίκες αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού. Η έμφυλη βία περιλαμβάνει τη σεξουαλική, σωματική, ψυχική ή/και οικονομική κακοποίηση που ασκείται σε ιδιωτικό ή δημόσιο πλαίσιο.

Οι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έμφυλη βία συνδέεται στενά με τις ανισότητες στην εξουσία μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τις αρνητικές εκφάνσεις του ανδρισμού (UN Women, 2016). Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε τις ρίζες των έμφυλων στερεοτύπων για να κατανοήσουμε τους παράγοντες που τα επηρεάζουν. Οι παράγοντες εκείνοι εντοπίζονται σε πολιτιστικές παραδόσεις, στην οικογένεια και το σπίτι, μέχρι σε ευρύτερες κοινωνικές πρακτικές, όπως η σεξουαλική αντικειμενοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών στα μέσα ενημέρωσης ή στη διαφήμιση. Όλες αυτές οι πτυχές συμβάλλουν στα επιβλαβή έμφυλα στερεότυπα και στην κανονικοποίηση της έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

Άλλοι παράγοντες που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών είναι οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει βιώσει κάποια μορφή βίας στο διαδίκτυο από την ηλικία των 15 ετών. Όπως αναφέρεται στη Γενική Σύσταση αριθ. 1 της GREVIO για την ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών, «οι προσωπικές εμπειρίες των γυναικών και των κοριτσιών από την έμφυλη βία, στο διαδίκτυο και εκτός, έχουν αυξηθεί ή διευκολυνθεί από την τεχνολογία, ιδίως από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε διαδικτυακά και ψηφιακά περιβάλλοντα. Η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) έχει επιτρέψει τη διάπραξη βίας κατά των γυναικών σε κλίμακα άγνωστη στο παρελθόν. Η έναρξη της πανδημίας Covid-19 το 2020 έχει ενισχύσει περαιτέρω την κατάσταση αυτή».

Τι είναι το ΜenABLE και ποιοι οι στόχοι του:

Το έργο MenABLE, που σημαίνει “Empower Manpower against gender-based violence online” (Ενδυνάμωση ενάντια στην έμφυλη διαδικτυακή βία), έχει διάρκεια 24 μήνες (Φεβρουάριος 2023 – Ιανουάριος 2025) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικός στόχος του είναι η καταπολέμηση της έμφυλης διαδικτυακής βίας μέσω της ευαισθητοποίησης, της μη επίδειξης ανοχής και του σεβασμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος menABLE, το European Schoolnet συνεργάζεται με την Child Focus (Βέλγιο), το CDYC (Δανία) και το ΙΤΕ (Ελλάδα) για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας. Αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή των ανδρών και των αγοριών για την επίτευξη των στόχων του έργου, το MenABLE στοχεύει στην πρόληψη της έμφυλης διαδικτυακής βίας μέσω της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της, καθώς και της προώθησης στρατηγικών μεθόδων πρόληψης, που απευθύνονται, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά, σε αγόρια και νεαρούς άνδρες.

Τα εκπαιδευτικά εργαλεία και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου θα στοχεύουν στην πρωτογενή πρόληψη, στην αλλαγή των κοινωνικών τάσεων και της συμπεριφοράς, προκειμένου να μηδενιστεί η ανοχή μας σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίσει τους εφήβους (13-15 ετών) και τους νέους (16-18 ετών) σε τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά πλαίσια, απευθύνοντας πρόσκληση σε επαγγελματίες της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών σχολείων, των δασκάλων/εκπαιδευτικών, των κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται με νέους σε αθλητικούς συλλόγους, κατασκηνώσεις, βιβλιοθήκες, μεταξύ άλλων και τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το έργο menABLE θα αναπτύξει τρεις κύριους πυλώνες δράσης :

  • Τη δημιουργία εργαλείων για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση της βίας μέσω της ενδυνάμωσης, αλλά και υλικό παρέμβασης για το ρόλο του παρατηρητή: θα αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που θα αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία πηγών, όπως κατευθυντήριες οδηγίες και διαδραστικό,  οπτικοακουστικό υλικό προς χρήση σε τυπικά και άτυπα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση: θα διοργανωθεί μια σειρά από εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις εκπαίδευσης και προβολής για την κατάρτιση και την υποστήριξη νέων, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών του σχολείου, κοινωνικών λειτουργών και άλλων φροντιστών, συμπεριλαμβανομένων των γονέων.
  • Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης: οι δραστηριότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της Εργαλειοθήκης και την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, και των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε (διαδικτυακή) έμφυλη βία.

 

Κατεβάστε το ενημερωτικό εδώ

menABLE-flyer_gr

Για περισσότερες πληροφορίες:

Website: www.menable.eu

Social media:

Instagram: @menable_eu
TikTok: @menable_eu

 

 

 

 

 

 

Font Resize
Contrast