Πως να αντιδράσετε αν ανακαλύψετε οτι το παιδί σας έχει ανοίξει από μόνο του προφιλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο.
line
#socialmedia #staysafeonline

Τα social media είναι μια πραγματικότητα και πολλές φορές οι πιέσεις που δέχονται οι γονείς από τα παιδιά να δημιουργήσουν προφίλ σε μη επιτρεπτή ηλικία είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ 7 στα 10 παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο είτε εν γνώση είτε εν αγνοία των γονιών τους.

Τι γίνεται λοιπόν αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας έχει ανοίξει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο χωρίς εσείς να το γνωρίζετε; Πώς πρέπει να αντιδράσετε;

Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην δείξετε το μέγεθος του θυμού σας. Σε καμία περίπτωση μην απαγορεύσετε αμέσως την πρόσβαση του παιδιού στο διαδίκτυο παίρνοντας τη/τις συσκευή/ες του γιατί αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το παιδί σας απέκρυψε αυτήν του την πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό ακόμα και όταν το παιδί έχει κάνει κάποιο λάθος να μη λαμβάνονται αμέσως ακραία μέτρα, προκειμένου να μην κλονίσετε την εμπιστοσύνη του προς το προσωπό σας και να κρατήσετε τις γέφυρες επικοινωνίας ανοιχτές έτσι ώστε αν κάτι το αναστατώσει στο  διαδίκτυο να έρθει και να σας το πει χωρίς να φοβάται μια ενδεχόμενη αρνητική κρίση ή τιμωρία από μέρους σας.

Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση προκειμένου μαζί με το παιδί να αποφασίσετε αν θα προχωρήσετε σε διαγραφή του λογαριασμού ή αν θα βρείτε κάποιον άλλο τρόπο για να διασφαλίσετε την ασφαλή χρήση του διαδικτύου (μπορείτε να συμφωνήσετε να χρησιμοποιεί το δικό σας προφίλ).  

Θέστε στο παιδί μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα και τη συγκεκριμένη πλατφόρμα που επέλεξε να ανοίξει προφίλ και μάθετε τι του αρέσει να κάνει σε αυτήν. Αφιερώστε χρόνο για να ελέγξετε το προφίλ που έχει δημιουργήσει και συζητήστε εάν οι ρυθμίσεις απορρήτου  και το περιεχόμενο που ήδη έχει δημοσιεύσει είναι κατάλληλα. Αυτά τα θέματα  μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε το λόγο που θέλει να έχει ένα λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και θα σας δώσει την ευκαιρία να εξηγήσετε γιατί η ηλικία του παιδιού δεν είναι ακόμα κατάλληλη για αυτήν την ενέργεια. Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε το επιχείρημα «μα όλοι οι συμμαθητές μου έχουν προφίλ σε αυτό το μέσο γιατί όχι και εγώ;». Να θυμάστε ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι όποτε μια καλή ιδέα είναι να συζητήσετε με τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού έτσι ώστε να διαπιστώσετε οι ίδιοι κατά πόσο ισχύει ο ισχυρισμός του. Στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει το αποτέλεσμα μια τέτοιας «έρευνας» να είναι υπέρ της δικής σας άποψης και όχι του παιδιού.

Η δημιουργία οικογενειακής συμφωνίας μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μοιραστείτε τις προσδοκίες σας σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου με το παιδί. Μπορείτε να ορίσετε ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να χρησιμοποιεί, σε τι είδους περιεχόμενο μπορεί να έχει πρόσβαση και πόσο χρόνο επιτρέπεται να δαπανά στο διαδίκτυο.