Πως να βοηθήσετε το παιδί να δημιουργήσει ένα ασφαλές προφίλ
line
#Safeprofile

Η δημιουργία ενός προφίλ σε έναν ιστότοπο ή ένα παιχνίδι είναι μια πολύ σημαντική  διαδικασία. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η επιλογή της σωστής φωτογραφίας προφίλ, η δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης και η δημιουργία ενός ονόματος χρήστη που δε θα αποκαλύπτει την πλήρη ταυτότητα του παιδιού.

Διαβάστε τι είναι σημαντικό να θυμάστε όταν βοηθάτε το παιδί σας να δημιουργήσει τον πρώτο λογαριασμό στο διαδίκτυο:

Χρησιμοποιώντας μια οικογενειακή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Η δημιουργία μιας οικογενειακής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε σε ποιους ιστότοπους έχει λογαριασμό κάθε μέλος της οικογένειάς σας. Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια ότι η προσωπική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι γεμάτη από ανεπιθύμητα μηνύματα από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί κάθε μέλος της οικογένειας σας αλλά έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα και τις ειδοποιήσεις από κάθε λογαριασμό του παιδιού σας.

Όνομα χρήστη:

Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα προφίλ, ειδικά σε δικτυακούς τόπους παιχνιδιών, είναι ένα όνομα χρήστη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες προσθέτουν έναν χρήστη ως φίλο, βρίσκουν λογαριασμούς με τους οποίους αλληλοεπιδρούν και είναι συνήθως αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ή μιας συζήτησης.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε όνομα χρήστη:

  • Μην χρησιμοποιείτε πλήρη ονόματα
  • Πολλές πληροφορίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσω του ονόματος χρήστη, ειδικά αν περιλαμβάνει πλήρες όνομα ή έτος γέννησης. Σας συνιστούμε να προτρέψετε το παιδί να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο και όχι το πλήρες ονοματεπώνυμό του.
  •  Μην χρησιμοποιείτε το όνομα κάποιου άλλου
  • Παρόλο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το πλήρες όνομα του παιδιού σας σε ένα προφίλ, δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιήσετε ένα εντελώς διαφορετικό όνομα. Είναι καλύτερα να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να προσποιηθεί  ότι είναι κάποιος άλλος και είναι σημαντικό οι πρώιμες αλληλεπιδράσεις του με το Διαδίκτυο να είναι ειλικρινείς και ανοικτές.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το μικρό όνομα του παιδιού: 

Ενώ πολλά παιδιά μπορεί να πιστεύουν ότι το όνομα τους είναι ασφαλές, καθώς υπάρχουν τόσα άτομα με αυτό το όνομα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, ασυνήθιστες ορθογραφίες ή ονόματα θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο ή την εθνικότητα του.

Δημιουργία ασφαλούς κωδικού πρόσβασης:

  • Βεβαιωθείτε ότι ο κωδικός σας  έχει  τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
  • Χρησιμοποιήστε τόσο κεφαλαία όσο και πεζά γράμματα σε όλο τον κωδικό πρόσβασης
  • Χρησιμοποιήστε αριθμούς καθώς και γράμματα
  • Για να βεβαιωθείτε ότι θυμάστε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αξιοσημείωτες λέξεις, αλλά να δυσκολέψετε να μαντέψετε χρησιμοποιώντας αριθμούς αντί για ένα συγκεκριμένο γράμμα.

Παράδειγμα:

Καλός κωδικός πρόσβασης: El3phant1! Αυτός είναι ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης που είναι επίσης μια αξέχαστη λέξη. Λόγω των γραμμάτων και αριθμών αυτή τη λέξη είναι  δύσκολο να  την μαντέψει κανείς.

Κακός κωδικός πρόσβασης: Κωδικός πρόσβασης. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος κωδικός πρόσβασης στη Μεγάλη Βρετανία το 2016. Χρησιμοποιώντας έναν συνήθη κωδικό πρόσβασης, όλα με πεζά και χωρίς πρόσθετους αριθμούς, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να τον μαντέψει.

Επιλογή μιας εικόνας προφίλ:

Εάν ένας ιστότοπος ή ένα παιχνίδι προσφέρει είδωλα ή χαρακτήρες κώμικ για εικόνες προφίλ, συνιστούμε να τα χρησιμοποιήσετε καθώς στερούνται προσωπικών πληροφοριών. Εάν το παιδί σας προτιμά να χρησιμοποιήσει τη δική του εικόνα ή αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, τότε είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι η εικόνα δε «μαρτυρά» προσωπικές πληροφορίες  όπως:

  • Διεύθυνση οικίας ή όνομα οδού στο φόντο της φωτογραφίας
  • Κάποια διακριτικά που μαρτυρούν σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί
  • Βραβεία, τρόπαια, πιστοποιητικά ή οτιδήποτε άλλο που δίνει πληροφορίες σχετικά με το παιδί  στο φόντο της φωτογραφίας

Πηγή: CHILDNET