Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Συμβουλές για εκπαιδευτικούς
line
#socialmedia

Πώς μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να με βοηθήσουν ως εκπαιδευτικό;

Ως εκπαιδευτικός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός σας, τόσο από την άποψη της αλληλοεπίδρασης με τους μαθητές σας και τους γονείς τους όσο και από την κοινοποίηση των επιτευγμάτων κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Υπάρχουν δύο πτυχές στις οποίες τα κοινωνικά μέσα μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς:

Ως μέσο προώθησης της δουλειάς τους:

Πολλά σχολεία έχουν προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έτσι ώστε να προωθούν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Αν οι μαθητές σας έχουν δημιουργήσει ένα φανταστικό έργο τέχνης για παράδειγμα, η κοινοποίησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους ενθαρρύνετε. Το να βλέπουν  άλλους ανθρώπους να αντιδρούν θετικά στο έργο τους σίγουρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος επιβράβευσης της προσπάθειας που κατέβαλλαν.

Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους γονείς που με τα ίδια τους τα μάτια μπορούν να δουν το αποτέλεσμα των προσπαθειών των παιδιών τους.

Ως μέσο συνεργασίας:

Σε προσωπικό επίπεδο μέσα από επαγγελματικές ομάδες που δημιουργούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους εκπαιδευτικούς, να μοιραστείτε ιδέες και να αναζητήσετε συμβουλές για ένα θέμα από κάποιον συνάδελφο με περισσότερη εμπειρία.

Θέλω να μοιραστώ online το σπουδαίο έργο που κάνουν οι μαθητές μου. Πώς μπορώ να το κάνω αυτό με ασφάλεια;

Σαφέστατα η κοινοποίηση ενός εξαιρετικού έργου που παρήγαγαν οι μαθητές σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος επιβράβευσής τους. Πριν το κάνετε όμως θα πρέπει να λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία τους και εάν έχετε την απαραίτητη συγκατάθεση.

Αν ένα παιδί είναι κάτω των 18 ετών και κοινοποιήσετε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο με το πρόσωπό του χωρίς να έχετε πάρει εκ των προτέρων τη ρητή συγκατάθεση από τον γονέα του, θα μπορούσατε να βρεθείτε σε μια δύσκολη κατάσταση.

Βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σε αυτήν την περίπτωση είναι: Εάν ένα άτομο είναι κάτω των 18 ετών, δεν αρκεί μόνο η δική του συγκατάθεση αλλά απαιτείται και η συγκατάθεση των γονιών του. Πρέπει επίσης να καθορίσετε σε ποιο πλαίσιο το περιεχόμενο είναι κοινόχρηστο και σε ποιο κοινό. Και να σκεφτείτε με ποιο τρόπο  θα κοινοποιήσετε το συγκεκριμένο περιεχόμενο χωρίς να αποκαλύψετε προσωπικά δεδομένα του ανήλικου μαθητή.  

Είμαι νέος εκπαιδευτικός – τι πρέπει να προσέξω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιώ;

Καθώς ξεκινάτε μια νέα καριέρα, καλό είναι να εξετάσετε τα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε  και τις ρυθμίσεις απορρήτου. Σκεφτείτε τι πληροφορίες περιέχονται στο προφίλ σας και αν υπάρχει κάτι το οποίο δε θα θέλατε να δουν οι μαθητές σας, οι γονείς τους ή οι συνάδελφοί σας, διαγράψτε το.

Αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους υποψήφιους εργοδότες να διερευνούν τους υποψηφίους εργαζόμενους στα κοινωνικά μέσα, γι ‘αυτό θα πρέπει να προσέξετε αν η εικόνα που «βγαίνει» προς τα έξω για εσάς από την παρουσία σας στο διαδίκτυο είναι αυτή που επιθυμείτε.

Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με τις ρυθμίσεις απορρήτου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει τις ρυθμίσεις εκείνες που επιθυμείτε και ότι γνωρίζετε πώς να αντιδράσετε και που να απευθυνθείτε αν κάτι  ή κάποιος σας «ενοχλήσει» διαδικτυακά.

Μπορώ να αποδεχθώ τους γονείς και τους μαθητές ως φίλους;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Εξαρτάται από την προσωπική σας επιθυμία αλλά και από την πολιτική του σχολείου στο οποίο εργάζεστε.

Όταν πρόκειται για τους γονείς, μερικές φορές ανάλογα με τον τόπο που ζείτε μπορεί να είναι δύσκολο να τους αποφύγετε όπως π.χ σε μικρότερες κοινωνίες όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Όσο για τους μαθητές καλό θα είναι να αποφύγετε τόση οικειότητα καθώς μετά ίσως είναι δύσκολο να θέσετε όρια στη σχέση εκπαιδευτικού- μαθητή.

Εάν κάποιος από τους μαθητές σας αρχίσει να σας στέλνει μηνύματα ή να σας επισημαίνει σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό ίσως κάνει τη ζωή σας στο σχολείο δύσκολη. Αν ψάχνετε για έναν τρόπο να συνεργαστείτε με μαθητές σε ένα σχολικό πρόγραμμα, υπάρχουν άλλα, πιο κατάλληλα περιβάλλοντα μάθησης αφιερωμένα στην εκπαίδευση.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι οι μαθητές δεν μπορούν να με βρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε όπως το να κάνετε το προφίλ σας ιδιωτικό ώστε οι χρήστες να μην μπορούν να δουν τι δημοσιεύετε εκτός αν είναι ήδη φίλοι μαζί σας. Στο Facebook και το Instagram, η φωτογραφία προφίλ σας και η φωτογραφία του εξωφύλλου σας δεν είναι ποτέ ιδιωτικές, οπότε αν δεν θέλετε να μπορούν να σας εντοπίσουν από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε μια πιο γενική φωτογραφία και όχι μια προσωπική σας.

Υπάρχει μια πολιτική πραγματικού ονόματος στο Facebook, αλλά για άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα.

Αν χρησιμοποιείτε το πραγματικό σας όνομα, είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι η εικόνα του προφίλ σας είναι μία που είστε ευχαριστημένοι για να βλέπουν οι άλλοι χρήστες.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι ακόμα και αν δεν έχετε προφίλ μπορεί να έχετε παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από δημοσιεύσεις άλλων που σας αφορούν. Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας και ξεκαθαρίστε αν και τι θέλετε να δημοσιεύουν για εσάς.

Πηγή: UK Safer Internet Center