Συχνά, όταν βλέπουμε εικόνες στο διαδίκτυο, ξεχνάμε το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εικόνα. Και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όταν πρόκειται για την ιστορία Instagram που κοινοποιεί κάποιος φίλος μας στις διακοπές του. Όταν όμως ο άνθρωπος έχει υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση, το να ξεχνάμε το πρόσωπο πίσω από την εικόνα είναι επικίνδυνο. 2.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι κάτω των 18 ετών, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη ομάδα της κοινωνίας, και μία από τις πιο ευάλωτες στο διαδικτυακό κίνδυνο (UNICEF DATA 2019).
Τι είναι το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM);
Μπορεί να είναι ένας ενήλικας που καταχράται ένα παιδί και δημοσιεύει μια φωτογραφία / βίντεο στο διαδίκτυο, ή υλικό που προέρχεται από έναν ενήλικα που εκμεταλλεύεται ένα παιδί και λαμβάνει φωτογραφίες και βίντεο του παιδιού ή υλικό που παράγεται από το ίδιο.
Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια εικόνα ή για περισσότερες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα. Σύμφωνα με το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 200 εκατομμύρια παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά κάθε χρόνο (Lu, J., 2019).Υπάρχουν εκατομμύρια εικόνες και βίντεο από παιδιά που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Η Ιντερπόλ διαθέτει πάνω από 1.5 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο, όπου καταγράφεται συλλογικά η κακοποίηση περισσότερων από 19,400 θυμάτων παγκοσμίως (Interpol.int., 2019). Οι εν λόγω εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν μόνο μια περίπτωση εκμετάλλευσης, αφού κάθε φορά που γίνεται κοινοποιείται μία εικόνα ή ένα βίντεο, το παιδί που απεικονίζεται στην εικόνα ή το βίντεο ξαναθυματοποιείται, γεγονός που δημιουργεί έναν κύκλο κακοποίησης.
Γνωρίζετε ότι η επιδημία του CSAM στο διαδίκτυο επιδεινώνεται συνεχώς;
Διαβάζουμε επανειλημμένα άρθρα που συζητούν τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, ενώ οι εν λόγω πλατφόρμες προσπαθούν να μπλοκάρουν και να καταγγείλουν τους θύτες, είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί ένας ψεύτικος λογαριασμός. Το γεγονός είναι ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, με το 89 % του παράνομου περιεχομένου που να αναφέρεται στον παγκόσμιο οργανισμό INHOPE να περιέχει θύματα ηλικίας 3-13 ετών (INHOPE, 2019). Και αυτή η ομάδα ευάλωτων παιδιών απειλείται όλο και περισσότερο από εγκληματίες που δημιουργούν πιο εξελιγμένες μεθόδους για την κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ίδια ώρα που εμείς σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα για να συνομιλούμε με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας.
Μην διστάσετε να καταγγείλετε το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο στη γραμμή επικοινωνίας Safeline.gr για να μιλήσετε για το θύμα που δεν μπορεί να το κάνει και να σπάσετε τον κύκλο κακοποίησης. Για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε, επισκεφθείτε την πλατφόρμα υποβολής εκθέσεων της Safeline.