The Internet of Toys: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
line
#internetoftoys

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά και το μέλλον φαίνεται να επιφυλάσσει ακόμα περισσότερες αλλαγές, αφού το διαδίκτυο των πραγμάτων (Ιnternet οf Τhings) διαρκώς κερδίζει έδαφος. Πλέον τα παιχνίδια είναι «έξυπνα», συνδέονται στο Διαδίκτυο, έχουν κάμερες και μικρόφωνα, είναι προικισμένα με τεχνητή νοημοσύνη και με τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις των παιδιών. Σύμφωνα όμως με έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre – JRC) η νέα γενιά δικτυωμένων παιχνιδιών συνοδεύεται από πληθώρα κινδύνων ασφαλείας για τους νεαρούς χρήστες τους.  Η δυνατότητα των παραπάνω παιχνιδιών να καταγράφουν εικόνα τόσο από τον χώρο του σπιτιού όσο και από τον ίδιο τον χρήστη τους -σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά- εγείρει κατά τους ειδικούς σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και παραβίασης της  ιδιωτικότητας.

Ορισμένα παιχνίδια ενδέχεται να παραβιάζουν το απόρρητο των χρηστών επειδή καταγράφουν ευαίσθητα δεδομένα όπως ονόματα, διευθύνσεις, σχολεία κ.α.  Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες αποθηκεύουν, επεξεργάζονται ή μοιράζονται τα συγκεκριμένα δεδομένα με τρίτους, παραμένει ασαφής, με αποτέλεσμα οι γονείς να παραμένουν στο σκοτάδι γύρω από το τι γίνονται αυτά τα δεδομένα στην πορεία.

Εάν το παιδί σας  έχει το τελευταίο «έξυπνο» παιχνίδι, ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και εξετάστε τα εξής:

 • Είναι το παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας;
 • Συνδέεται με μια εφαρμογή ή ένα κοινωνικό δίκτυο;
 • Ποιες προσωπικές πληροφορίες μπορεί να δώσει το παιδί σας στο παιχνίδι;
 • Πού είναι αυτά τα δεδομένα αποθηκευμένα και πόσο ασφαλείς είναι;
 • Το παιδί σας χρειάζεται γονική άδεια για να μοιραστεί τα προσωπικά του στοιχεία με το παιχνίδι;
 • Θα μπορούσαν οι προσωπικές πληροφορίες του παιδιού σας να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μάρκετινγκ;

Ακολουθούν κάποιοι από τους τρόπους με τους οποίους το κατά τα άλλα αθώο – συνδεόμενο στο διαδίκτυο – παιχνίδι  μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού και κατ’ επέκταση ολόκληρης της οικογένειας.

 • Τα δικαιώματα GPS μπορούν να επιτρέψουν σε κακόβουλες εφαρμογές να φορτώσουν κακόβουλο λογισμικό βάσει τοποθεσίας.
 • Τα δικαιώματα αποθήκευσης μπορούν να επιτρέψουν σε χάκερ να αποθηκεύσουν κλεμμένες πληροφορίες στην κάρτα SD πριν την αποστείλουν σε ένα κέντρο εντολών.
 • Η πρόσβαση στις επαφές σας μπορεί να προκαλέσει την πιθανότητα να λαμβάνετε κακόβουλα προγράμματα και ανεπιθύμητα μηνύματα από εσφαλμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επιπλέον, οι επαφές σας μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο καθώς και οι πληροφορίες που έχετε σχετικά με αυτές.

Καθώς τα έξυπνα παιχνίδια γίνονται πιο δημοφιλή αυξάνεται η πιθανότητα  κακόβουλοι να τα χρησιμοποιούν ως εργαλεία hacking. Η αλήθεια είναι ότι  οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται με το Διαδίκτυο,θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή κατασκοπείας.Η λύση είναι να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στα δικαιώματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας. Θα πρέπει επίσης να ερευνήσετε τα δικαιώματα των εφαρμογών πριν αγοράσετε «έξυπνα» παιχνίδια και να προσέχετε να αγοράζετε μόνο προϊόντα που αισθάνεστε άνετα να έχετε στο σπίτι σας.

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

 • Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης:

Αποτρέψτε την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων μερών στις συσκευές και τους λογαριασμούς σας διασφαλίζοντας ότι οι κωδικοί πρόσβασης περιλαμβάνουν συνδυασμό κεφαλαίων γραμμάτων, πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων. Κάθε λογαριασμός και συσκευή που διαθέτετε πρέπει να έχει διαφορετικό κωδικό πρόσβασης.

 • Λογισμικό Antivirus και Antimalware για το οικιακό σας δίκτυο:

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτείτε από οποιοδήποτε λογισμικό που θέτει σε κίνδυνο την ηλεκτρονική σας ασφάλεια. Μπορεί να εγκατασταθεί στην κινητή συσκευή ή στον υπολογιστή σας για να διατηρήσει τη συσκευή σας (και το δίκτυο) ασφαλή. Απλά φροντίστε να το ρυθμίσετε σωστά, να το ενημερώνετε τακτικά και να ακούτε τις συστάσεις του.

 • Διπλός έλεγχος των γονικών ελέγχων:

Δεδομένου ότι τα περισσότερα έξυπνα παιχνίδια πρέπει να συνδυάζονται με tablet και smartphones, θα πρέπει να διαμορφώσετε έτσι τη συσκευή σας που να είστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλής για χρήση από τα παιδιά σας. Στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και δικτύου, ορίστε τους γονικούς ελέγχους για να φιλτράρετε ακατάλληλο περιεχόμενο, να περιορίσετε τους τύπους πληροφοριών που μπορούν να μοιραστούν τα παιδιά και να ορίσετε χρονικά όρια στην διαδικτυακή απασχόληση των παιδιών σας.

 • Απενεργοποίηση υπηρεσιών τοποθεσίας:

Αυτό θα εμποδίσει την πρόσβαση οποιασδήποτε εφαρμογής στην τοποθεσία της συσκευής σας.

 • Σίγαση μικροφώνων και αποκλεισμός  Webcams:

Ορισμένες από τις ευαίσθητες πληροφορίες που θέλουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να ληφθούν χάρη στο μικρόφωνο ή την κάμερα. Μπορείτε να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο απενεργοποιώντας τις λειτουργίες ήχου και βίντεο ενώ εκτελούνται ορισμένες εφαρμογές.

 • Απενεργοποίηση αγορών εντός εφαρμογής:

Ορισμένα έξυπνα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα αγοράς διάφορων στοιχείων εντός εφαρμογής. Αν δεν απενεργοποιήσετε τις αγορές, το παιδί σας μπορεί να σας χρεώσει με υπέρογκα ποσά.

 

 

 

Font Resize
Contrast