Η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων των 48 Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE, μέλος του οποίου είναι από το 2005 η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης από τη Δευτέρα 11 Ιουνίου ως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ρόλο και στις δραστηριότητες των Ανοιχτών Γραμμών για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου, ιδιαίτερα εκείνου που κυκλοφορεί στο Dark Web.
Στις τελευταίες τάσεις όσον αφορά στο διαδικτυακό έγκλημα στη χώρα μας θα αναφερθεί στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενώ εκπρόσωπος της ΕUROPOL στην ομιλία του θα αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την πάταξη του διαδικτυακού εγκλήματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν μεταξύ των εκπροσώπων των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί η κάθε χώρα για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο ενώ θα ακολουθήσουν και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νέους αναλυτές.
Tα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης παρουσιάζουν σταθερά ανοδική τάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες στη SafeLine ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα και από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Σύμφωνα με τα στοιχείο o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για εικόνες παιδικής κακοποίησης από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904. Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 75% του παράνομου περιεχομένου σε επίπεδο Ευρώπης απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου της ανάρτησης στο Internet περιεχομένου παιδικής κακοποίησης. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.
15 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ SAFELINE
Ως επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 2005, η πρώτη προτεραιότητα της SafeLine ήταν και είναι η εξάλειψη των εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Μαζί με το SaferInternet4Kids.gr και το Help-line.gr, η SafeLine αποτελεί το Ελληνικό Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που από τον Ιούλιο του 2016 λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Ο ρόλος της είναι διαμεσολαβητικός μεταξύ χρηστών του διαδικτύου και διωκτικών αρχών σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ έχει αναπτύξει παράλληλα συνεργασία με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και με διαχειριστές των κυριότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τις καταγγελίες των χρηστών που δέχεται για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου.
Καθοριστικής σημασίας στη γρήγορη επεξεργασία των καταγγελιών και στην αποτελεσματικότητα των 48 Ανοιχτών Γραμμών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του INHOPE ήταν η μετάβαση από την παλιά βάση δεδομένων IHRMS στη νέα πλατφόρμα ICCAM που βρίσκεται στα κεντρικά της INTERPOL στη Λυών της Γαλλίας. Το νέο πρωτοποριακό σύστημα είναι ταχύτερο, πιο ακριβές και παρέχει βελτιωμένα δεδομένα προσφέροντας ζωτικής σημασίας πληροφορίες στις αρχές επιβολής του νόμου.
Η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα εύκολης ακόμα και ανώνυμης επικοινωνίας μέσω της ιστοσελίδας SafeLine.gr όπου ο χρήστης επιλέγοντας το πλαίσιο «Κάντε Καταγγελία» μπορεί να προβεί σε αναφορά του παράνομου υλικού που έχει συναντήσει. Νομικοί της γραμμής επεξεργάζονται την καταγγελία και εν συνεχεία είτε την προωθούν στις αρχές επιβολής του νόμου είτε αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και προχωρούν στις ενέργειες εκείνες που θα απομακρύνουν άμεσα το παράνομο υλικό από το διαδίκτυο.