Υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με το αρ. πρωτ. εισ. ΥΠ.Ε.Π.Θ 1805/25-10-2017 έγγραφο
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ: Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ατομική ή ομαδική εργασία)
ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/dhlwshsid2018/
ΕΠΑΘΛΟ
Θα αναδειχθεί μία νικητήρια ομάδα ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Εκπρόσωποι της κάθε νικητήριας ομάδας θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids στην Αθήνα στις 6 Φεβρουαρίου, την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. Πιθανά έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Κέντρο. Θα σταλούν αναμνηστικά δώρα σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές.
Την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου οι δημιουργίες των μαθητών θα προβάλλονται στο χώρο της εκδήλωσης που θα οργανώσει το Κέντρο, στην ιστοσελίδα του φορέα, και θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καλύτερες δημιουργίες θα χρησιμοποιηθούν σε προωθητικό υλικό του Κέντρου.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο διαγωνισμός είναι εμπνευσμένος από τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα και αφορά στο πως το διαδίκτυο μπορεί να έχει θετική επίδραση στη ζωή του ανθρώπου και με ποιους τρόπους έχει διευκολύνει την καθημερινότητά του. Για παράδειγμα,
- Οι μαθητές θα μπορούσαν να εμπνευστούν από την αρχαιότητα και τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με την Αρχαία Ελλάδα, διαφορές που πηγάζουν από την εξέλιξη του διαδικτύου. Τι θα είχε αλλάξει στη ζωή των Αρχαίων Ελλήνων αν υπήρχε τότε το διαδίκτυο;
- Για παράδειγμα στην Αρχαία Σπάρτη από τα επτά έτη τα αγόρια γυμνάζονταν συνέχεια και σκληρά στο τρέξιμο, το άλμα εις μήκος, στο πέταγμα ακοντίου και του δίσκου με σκοπό να γίνουν δυνατοί πολεμιστές της Σπάρτης. Επίσης εκπαιδεύονταν να ζουν σε δύσκολες καταστάσεις (κρύο, έλλειψη τροφής, τιμωρίες κ.α.). Στην Αρχαία Σπάρτη πίστευαν ότι όσο περισσότερο τα παιδιά περνούν σκληρές δοκιμασίες τόσο ατρόμητοι πολεμιστές θα γίνουν. Τι θα γινόταν όμως εάν υπήρχε τότε το διαδίκτυο; Πως θα χρησιμοποιούσαν τα παιδιά στην Αρχαία Σπάρτη;
- Οι μαθητές μπορούν να εμπνευστούν ιστορίες από τους Αθηναίους, τους Μινωίτες, τους Μακεδόνες κ.α., ανάλογα με το τι νοιώθουν πιο οικείο.
Οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα από τους μαθητές θα γίνει με χαρά αποδεκτή.
Η μορφή των συμμετοχών στο διαγωνισμό μπορεί να είναι μια ζωγραφιά, μια παρουσίαση, μια εικονογραφημένη ιστορία, ένα οπτικοποιημένο υλικό (βίντεο) ή ακόμα και μια εφαρμογή.
Το θέμα των φετινών διαγωνισμών αφορά στο μήνυμα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου με σεβασμό. Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα». Σκοπός της ημέρας είναι να περάσει το μήνυμα του σεβασμού προς τους άλλους ψηφιακούς χρήστες και της αναζήτησης ευκαιριών για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά. Παιδιά και νέοι άνθρωποι ενθαρρύνονται να πάρουν θέση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος συμμετέχοντας ενεργά σε ανοιχτές συζητήσεις και δράσεις. Στόχοι για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι:
- Να κατανοήσουν τι είναι το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
- Nα αποκτήσουν εικόνες δημιουργικής περιήγησης στο διαδίκτυο.
- Nα αναπτύξουν στο διαδίκτυο αξιακό σύστημα αντίστοιχο με του πραγματικού κόσμου.
- Να αποκτήσουν ενεργητική στάση σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.
- Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα στις πληροφορίες που διαβάζουν στο διαδίκτυο.
- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας.
- Nα ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους για προστασία στο διαδίκτυο
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική μας φόρμα που βρίσκεται εδώ https://saferinternet4kids.gr/sid-perigrafi/sid2018-d/dhlwshsid2018/ με τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία έως την καταληκτική ημερομηνία:
- Όνομα και Επώνυμο Υπευθύνου
- E-mail Επικοινωνίας
- Φορέας (Όνομα Σχολείου ή Οργανισμού)
- Διεθυνση Φορέα
- Βαθμίδα Εκπαίδευσης (Α’/βάθμια ή Β’/βάθμια) και
- Η εργασία ή το URL στο οποίο είναι μεταφορτωμένη
Αν η συμμετοχή σας είναι ζωγραφιά/ιές ή μια παρουσίαση ή μια εικονογραφημένη ιστορία τότε μπορείτε να μας στείλετε ένα αρχείο σε μορφή .pdf ή .jpg ή .png ή .ppt ή .pptx ή .docx ή .doc. Το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείου είναι 15 ΜByte. Αν η συμμετοχή σας είναι βίντεο τότε μπορείτε να ανεβάσετε το video στο διαδίκτυο (youtube, vimeo, κ.τ.λ.) και να μας στείλετε την διεύθυνση URL. Τέλος αν η συμμετοχή σας είναι μια εφαρμογή τότε θα πρέπει να την ανεβάσετε στο διαδίκτυο και να μας στείλετε την διεύθυνση URL.
Το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου θα ανεβάσει όλες τις συμμετοχές του διαγωνισμού στην σελίδα του www.saferinternet4kids.gr για να διενεργηθεί ψηφοφορία και να αναδειχτούν οι καλύτερες συμμετοχές για τον διαγωνισμό ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Η πρώτη εργασία θα προκύψει από ψηφοφορία των πρεσβευτών της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (190 Μέλη). Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 190 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα ικανό να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών Ελληνικών σχολικών μονάδων.
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: – ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου – μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου – μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου – ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια – δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών. Γι’ αυτό και όχι μόνο επιτρέπονται αυτές οι συμπράξεις αλλά και ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids