Κωδικοί, η πρώτη και σημαντικότερη ασπίδα της διαδικτυακής μας ταυτότητας!
line

Η κλασική έννοια της ταυτότητας ενός ατόμου ορίζεται μέσω των εξωτερικών γνωρισμάτων μας όπως είναι τα βιομετρικά χαρακτηριστικά μας (χρώμα ματιών, δακτυλικά αποτυπώματα κ.α), το όνομά μας, την ημερομηνία γέννησής μας, την υπογραφή μας. Η διαδικτυακή μας όμως  ταυτότητα έχει πιο δυναμικό χαρακτήρα και προκύπτει κυρίως από τα ψηφιακά μας αποτυπώματα: τους διαδικτυακούς φίλους μας, το τι κοινοποιούμε, την εικόνα που προβάλλουμε για τον εαυτό μας. Αν κάποιος υποκλέψει τους κωδικούς μας αυτομάτως μπορεί να γίνει «εμείς» οπότε η προστασία των καδικών μας και κατ επέκταση της ψηφιακής μας ταυτότητας είναι βαρύνουσας σημασίας στο διαδίκτυο.

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης παντού:

H δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης, διαφορετικό για κάθε λογαριασμό που χρησιμοποιείτε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης περιλαμβάνει τουλάχιστον 8 χαρακτήρες γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, είναι εύκολος στο να τον θυμάστε εσείς και δύσκολος για τους άλλους να τον μαντέψουν. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιουμε τους εξής τρόπους: 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό ασφαλείας.

 

 

  • Αποφύγετε το προφανές και μη χρησιμοποιείτε λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό

Δεν χρησιμοποιούμε passwords όπως «123456» ή τη λέξη «password» γιατι μπορεί να πεσουμε θυματα τις μεθόδου “dictionary attack”. H μέθοδος “dictionary attack” που στα ελληνικά μεταφράζεται ως η επίθεση λεξικού, ειναι η μεθοδος κατα την οποία οι χάκερς προσπαθούν να μαντέψουν το κωδικό ενος λογαριασμού, χρησιμοποιώντας μια λίστα από συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις για κωδικούς (όπως «123456» ή τη λέξη «password») ή και άλλες λέξεις του λεξικού της κάθε χώρας που επιτίθεντε. Γι’ αυτό ειναι σημαντικό οι κωδικοί μας εκτός από λέξεις να περιέχουν και ειδικούς χαρακτήρες μέσα. 

  • Δημιουργήστε ένα δικό σας κωδικό από μια αγαπημένη σας φράση χρησιμοποιώντας τα αρχικά των λέξεων 

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα κωδικό από την αγαπημένη σας γεύση παγωτού σε συνδυασμό με το γλυκό που δεν θα δοκιμάζατε ποτέ ( όπως πχ “Sokolata+kerasaki-vissiono#never”). Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την φανστασία σας στην δημιουργία του κωδικού σας , ώστε να είναι κάτι που θυμαστε ευκολα, αλλα οι άλλοι δεν θα το μαντέψουν ποτέ!

  • Xρησιμοποιείστε γράμματα μαζί με αριθμούς και σύμβολα

Πάντα προσθέτετε ειδικούς χαρακτήρες στους κωδικούς σας !@#$%R^&*(_)-+ …..

  • Χρησιμοποιείστε περισσότερους από 8 χαρακτήρες

Οσο μεγαλύτεροι είναι οι κωδικοί τόσο δυσκολότερα παραβιάζονται .

  • Μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας

Για παράδειγμα αν θέλετε να βάλετε έναν κωδικό για το Facebook τότε μετατρέψτε τον σε «FBK» και στη συνέχεια τοποθετήστε το κωδικό που χρησιμοποιείτε

  • Μη μένετε ποτέ συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς σας

Να κανετε log out από τους λογαριασμούς σας.

  • Μην εμπιστεύεστε σε κανέναν τον κωδικό ασφαλείας σας

Οι κωδικοί μας είναι καθαρά προσωπικοί και δεν θα πρέπει να τους μοιραζόμαστε με κανένα άλλο. 

  • Ενεργοποιήστε την επαλήθευση των δύο παραγόντων (Two Factor Authentication – 2FA)

Η επαλήθευση των δύο παραγόντων απαιτεί από όποιον την έχει ενεργοποιήσει πέρα από τον κωδικό του, να πληκτρολογήσει και τον κι αλλο ένα στοιχείο στους λογαριασμούς του.  Η μέθοδος αυτή θα ενισχύσει την προστασία στους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας ενεργοποιώντας τα ισχυρότερα διαθέσιμα εργαλεία ελέγχου ταυτότητας όπως βιομετρικά στοιχεία ή έναν κωδικό μιας χρήσης που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας. Έναν αναλυτικό οδηγό μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

  • Χρησιμοποιήστε Password Manager

Για να δημιουργήσετε και να θυμηθείτε διαφορετικούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε password manager. Αυτή η λύση ενδείκνυται κυρίως για προχωρημένους χρήστες που έχουν να διαχειριστούν πολλούς διαφορετικούς κωδικούς . Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε Password Manager θα πρέπει να διαλέξετε ενα πολύ ισχυρό κωδικό για να μπα;iνετε στο Password Manager, γιατ;i αν παραβιαστεί ο λογαριασμός αυτός, τοτε οι χ;aκερς θα αποκτήσουν πρ;oσβαση σε όλους σας τους λογαριαςμούς.