Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για το Disney Plus
line

Το Disney Plus είναι μια πλατφόρμα online μετάδοσης περιεχομένου των εταιρειών Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και άλλων. Παρέχεται στους χρήστες με μια ορισμένη μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Η πλατφόρμα υποστηρίζει κινητές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, υπολογιστές, smart τηλεοράσεις και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Αν ο χρήστης κάνει εγγραφή στο κανάλι της Disney Plus δεν δεσμεύεται σε οποιαδήποτε παραμονή σε αυτό. Δίνεται η δυνατότητα να αποχωρήσει από τη συνδρομή του όποτε το επιθυμήσει. Πρόκειται για μια πρόσφατη προσθήκη πλατφόρμας στα ελληνικά δεδομένα, καθώς στην Αμερική η έναρξη της λειτουργίας της εντοπίζεται το 2020. Παρότι νέα, εμφανίζεται να είναι φιλική προς οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Ωστόσο, το περιεχόμενο δεν αφορά μόνο τις νεαρές ηλικίες, καθώς μέσα στην ποικιλία του περιεχομένου είναι και γνωστές σειρές της pop κουλτούρας, και προβολές για ενήλικες.

Η χρήση του Disney Plus εκτείνεται σε έως και 4 οθόνες ταυτόχρονα στην οικογένεια. Εφόσον ο λογαριασμός ιδρύεται από ενήλικα άτομα, στην περίπτωση που πρόκειται για οικογένειες υπάρχει και η επιλογή του γονικού ελέγχου. Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν προφίλ για τα παιδιά τους ατομικά, και αυτά τα παιδικά προφίλ θα διαθέτουν πιο εύκολη περιήγηση και φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα το περιεχόμενο που θα προβάλλεται εκεί θα θεωρείται κατάλληλο για την ηλικία τους. Ο γονέας δημιουργώντας το παιδικό προφίλ επιλέγει την ηλικία του παιδιού στην πλατφόρμα. Εφόσον το συγκεκριμένο προφίλ έχει οριστεί με ηλικία π.χ. τα 7 χρόνια, η Disney Plus θα προσφέρει περιεχόμενο που ενδείκνυται για αυτό το στάδιο μόνο. Το παιδί έτσι δεν παίρνει ερεθίσματα από κάποιο θέαμα που θεωρείται ακατάλληλο για εκείνο.

   Πιο συγκεκριμένα, αν ο γονέας δημιουργεί ένα λογαριασμό στην ιστοσελίδα της Disney plus, μπαίνει στην ιστοσελίδα και εγγράφεται.

   Από το σημείο αυτό και αφού ολοκληρώσει την εγγραφή, έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει στο λογαριασμό έως και 7 διαφορετικά προφίλ . Πατάει την επιλογή add profile (προσθέστε προφίλ). 

   Όταν επιλέξει να προσθέσει ένα προφίλ, εμφανίζεται η επιλογή του kid’s profile (παιδικό προφίλ). Μπορεί να ενεργοποιήσει έτσι τη λειτουργία.

Δημιουργώντας το παιδικό προφίλ με συγκεκριμένο όνομα, το παιδί μπαίνει από τη συσκευή του στο Disney Plus και εισέρχεται στο προφίλ που γράφει το όνομα του.

   Για περισσότερη ασφάλεια, ο γονέας μπορεί να επεξεργαστεί τα ενήλικα προφίλ. Στη σελίδα που εμφανίζει όλα τα προφίλ της οικογένειας υπάρχει η επιλογή Edit Profiles (Επεξεργασία των Προφίλ).

   Στο κύριο προφίλ, που είναι συνήθως του γονέα, μπορεί να επιλεχθεί η εισαγωγή κωδικού PIN. Είναι στο κεφάλαιο Parental Controls (Γονικοί Έλεγχοι). Αν ενεργοποιήσει το Profile Pin, ο γονέας βάζει έναν κωδικό που επιλέγει ο ίδιος και δεν τον γνωρίζουν τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν το παιδί θελήσει να δει ταινίες από το ενήλικο προφίλ δεν μπορεί καθώς η είσοδος απαιτεί κωδικό.

    Επιπλέον, υπάρχει η επιλογή της οριοθέτησης του περιεχομένου (content rating). Δηλαδή, μπαίνοντας στην Επεξεργασία των προφίλ ο γονέας επιλέγει το προφίλ του παιδιού, και στο κεφάλαιο του Γονικού Ελέγχου μπορεί να θέσει την ηλικία ακριβώς. Υπάρχουν επιλογές των 6+, 9+, 12+ κλπ ετών.

   Καθώς η Disney Plus είναι μια πλατφόρμα για την παρακολούθηση ταινιών, είναι πιθανό να προκύψει και το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης από τα παιδιά.

   Στο μέρος της Επεξεργασίας των προφίλ υπάρχει και η επιλογή να απενεργοποιηθεί η Αυτόματη Αναπαραγωγή (AutoPlay). Αν ο γονέας στα παιδικά προφίλ απενεργοποιήσει αυτό το μοτίβο, οι ταινίες που βλέπει το παιδί δεν αναπαράγονται αυτόματα σε μια συνέχεια αλλά κάθε φορά επιλέγει αν θα συνεχίσει να παρακολουθεί. Όταν μία ταινία τελειώνει, δεν ξεκινά μια άλλη αυτόματα και το παιδί μπορεί να βγει από την πλατφόρμα πιο εύκολα.

   Για την πιο εύκολη χρήση του προφίλ και με λιγότερες αποσπάσεις, μπορούν στο ίδιο κεφάλαιο της επεξεργασίας προφίλ να απενεργοποιηθούν και τα Background Video.