Grand Theft Auto V: Είναι κατάλληλο για παιδιά;
line

Το Grand Theft Auto (GTA) είναι μια σειρά από παιχνίδια δράσης-περιπέτειας. Αναπτύχθηκε κυρίως από τον βρετανικό οίκο Rockstar North (πρώην DMA Design) και δημοσιεύεται από τη μητρική του εταιρεία, Rockstar Games. Το όνομα της σειράς αναφέρεται στον όρο “grand theft auto”, που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κλοπή μηχανοκίνητων οχημάτων.

 

Πως λειτουργεί;

Το παιχνίδι επικεντρώνεται σε έναν ανοιχτό κόσμο όπου ο παίκτης μπορεί να ολοκληρώσει αποστολές για να προχωρήσει σε μια συνολική ιστορία, καθώς και να συμμετέχει σε διάφορες παράπλευρες δραστηριότητες. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού περιστρέφεται γύρω από την οδήγηση και τη σκοποβολή, με περιστασιακά παιχνίδια ρόλων και στοιχεία κλοπής. Τα παιχνίδια της σειράς Grand Theft Auto διαδραματίζονται σε φανταστικές τοποθεσίες που διαμορφώνονται σύμφωνα με τις πραγματικές πόλεις. Ο χάρτης του αρχικού παιχνιδιού περιελάμβανε τρεις πόλεις—Liberty City (με βάση τη Νέα Υόρκη), San Andreas (βασισμένο στο Σαν Φρανσίσκο) και Vice City (βασισμένο στο Μαϊάμι)—αλλά οι μετέπειτα τίτλοι τείνουν να εστιάζουν σε ένα μόνο περιβάλλον. Η σειρά επικεντρώνεται σε διαφορετικούς πρωταγωνιστές που προσπαθούν να ανέβουν στις τάξεις του εγκληματικού υποκόσμου, αν και τα κίνητρά τους για να το κάνουν ποικίλλουν σε κάθε έκδοση. Οι ανταγωνιστές είναι συνήθως χαρακτήρες που έχουν προδώσει τον πρωταγωνιστή ή την οργάνωσή του.

 

Είναι ασφαλές για παιδιά;

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το Grand Theft Auto είναι ένα παιχνίδι δράσης για ενήλικες για πλατφόρμες Xbox 360, Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation 5 και Windows. Περιέχει βία συμμοριών, γυμνό, εξαιρετικά σκληρή γλώσσα και κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.

 

Η τελευταία προσθήκη στο franchise GTA, το Grand Theft Auto V (GTA 5) έχει βαθμολογηθεί ως Mature 17+ (M) από το ESRB. Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για ηλικίες 17 ετών και άνω. Η βαθμολογία υπονοεί βασικά ότι το παιχνίδι περιέχει έντονη βία, αίμα, σεξουαλικό περιεχόμενο και υβριστική γλώσσα. Το Grand Theft Auto 5 είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της νέας δυνατότητας του παιχνιδιού που επιτρέπει στους παίκτες να μπορούν να συνδεθούν και να παίξουν μαζί μέσω διαδικτύου.

 

 

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

  • Το Grand Theft Auto 5 είναι ένα παιχνίδι που προορίζεται μόνο για ενήλικες, λόγω του περιεχομένου του. Ένα παιδί που παίζει Grand Theft Auto 5 θα εκτεθεί σε βωμολοχίες και σε μια ιστορία που τονίζει και εξυμνεί το έγκλημα και την εγκληματική συμπεριφορά.
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γονικοί έλεγχοι στο GTA 5, επομένως ως γονείς δεν μπορείτε να περιορίσετε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο παιχνίδι.
  • Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα παιχνίδια κονσόλας, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα απορρήτου που περιορίζουν το ποιος μπορεί να δει τον λογαριασμό ενός παίκτη. Οι αποδεκτοί φίλοι μπορούν να δουν τη δραστηριότητα και τις λεπτομέρειες παιχνιδιού ενός παίκτη, ενώ οι διαδικτυακοί παίκτες μπορούν να στέλνουν μηνύματα και αιτήματα φιλίας, εκτός εάν έχουν απενεργοποιήσει αυτή τη δυνατότητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου.
  • Υπάρχουν ακόμα πολλές αναφορές για το GTA 5 online που σχετίζονται με ζητήματα πρόσβασης σε διαδικτυακούς χάκερ και προσωπικές πληροφορίες παικτών. Σε σοβαρές περιπτώσεις εμπλέκονται «modders» (όπως χάκερ που τροποποιούν το παιχνίδι) οι οποίοι βρίσκουν τις διευθύνσεις IP που τους επιτρέπουν να ανακαλύψουν τις πραγματικές διευθύνσεις των παικτών.