Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για το spotify
line

Το Spotify είναι μια εφαρμογή για μουσική: για την ακρόαση, ανακάλυψη, διάχυση του καλλιτεχνικού έργου σε παγκόσμιο εύρος. Γενικά εμπεριέχει οποιοδήποτε ακουστικό υλικό, καθώς εκτός της μουσικής υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών podcasts. Το Spotify είναι μια εφαρμογή σχετικά εύχρηστη στη λειτουργία, και δεν εμπεριέχει κάποιου είδους εμφανή κίνδυνο ακόμα και για ηλικίες κάτω των 18, καθώς δε βασίζεται στην επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, στην ανταλλαγή φωτογραφιων ή γενικά στα ερεθίσματα των social media. Επιπλέον, αποτελεί έναν τρόπο να καταναλώνεται η μουσική με νόμιμη διαδικασία. Οι χρήστες επομένως όταν εισάγονται στην εφαρμογή με σκοπό να ακούσουν μουσική, δεν καταναλώνουν παράνομα διακινημένο περιεχόμενο. Αντίστοιχα, ο χρήστης που χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να κυκλοφορήσει και κοινοποιήσει το έργο του υπόκειται σε νομοθεσία και όρους της εφαρμογής που αφορούν στην προστασία πνευματικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι για την κοινοποίηση έργου που πνευματικά ανήκει σε τρίτο άτομο.

Υπάρχει σε μορφή εφαρμογής από το Google Play ή το App Store, ωστόσο μπορεί κανείς να δημιουργήσει λογαριασμό μέσω email ή Facebook και από τον υπολογιστή του στην ιστοσελίδα του Spotify.

Είναι μια δημοφιλής εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να ακούει μουσική από το κινητό/υπολογιστή, είναι εύχρηστη, δίνει τη δυνατότητα να γίνονται και άλλες λειτουργίες ταυτόχρονα χωρίς να διακόπτεται το ακουστικό ερέθισμα.  Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα των συσκευών ενός λογαριασμού. Το κατώτατο όριο ηλικίας που επιτρέπεται για τη δημιουργία λογαριασμού είναι τα 13 έτη. Για τη δημιουργία λογαριασμού από παιδιά κάτω των 13 ετών απαιτείται γονική συναίνεση.

Παρότι η κύρια χρήση του αφορά τη μουσική, λειτουργεί δευτερευόντως και ως μέσο δικτύωσης, καθώς το άτομο που διατηρεί λογαριασμό μπορεί να συνδεθεί με τους διαδικτυακούς του φίλους/ες (όταν συνδέεται από desktop και μέσω του Facebook) και βλέποντας τα Αγαπημένα του, να κοινοποιεί τις λίστες του. Είναι ένα είδος μουσικής αλληλεπίδρασης. Αυτή είναι και η μόνη μορφή αλληλεπίδρασης που μπορεί να συμβεί μέσω της εφαρμογής, αφού δεν υπάρχει κάποιου είδους τσατ εκτός του follow σε άλλους λογαριασμούς. Ως τελευταίο στοιχείο, η εφαρμογή διαθέτει και κάποια παιχνίδια που αφορούν στη μουσική που ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να επιλέξει, διαβλέποντας στη χρήση της και ως μιας “μουσικής εγκυκλοπαίδειας”, για το συνδυασμό ψυχαγωγίας και ταυτόχρονα μάθησης.

Λειτουργεί σε τρεις εκδοχές, τη δωρεάν, την Unlimited και την Premium. Αν ο χρήστης επιλέξει την premium έκδοση απαιτείται να εισάγει τα στοιχεία της χρεωστικής/πιστωτικής του κάρτας, και χρειάζεται προσοχή καθώς σε περίπτωση που θέλει να διακόψει τη συνδρομή πρέπει να μπει στην εφαρμογή και να βγάλει την επιλογή του premium και της κάρτας του. Αν δε προβεί σε αυτή την κίνηση, τα στοιχεία της κάρτας παραμένουν και τα χρήματα αφαιρούνται κάθε μήνα αδιάκοπα έως ότου μπει το άτομο και διακόψει ενεργητικά την premium λειτουργία.

Ένα στοιχείο που οφείλουν να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών που χρησιμοποιούν το Spotify είναι ότι η πρόσβαση και η αναζήτηση της μουσικής ή των podcast είναι ελεύθερη. Δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή προειδοποίηση “ακατάλληλου” περιεχόμενου. Από τη στιγμή που το παιδί διαθέτει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή, μπορεί να αναζητήσει και να ακούσει όλα τα προϊόντα του Spotify, ότι περιεχόμενο κι αν έχουν αυτά. Αλλά καθώς πρόκειται για ένα μέσο που δεν περιλαμβάνει επικοινωνία μέσω συνομιλιών, αποκλείονται οι κίνδυνοι της παρενόχλησης, απειλής, συναναστροφής με αγνώστους, και παρόμοιων καταστάσεων όπως σε άλλες εφαρμογές.