Σεξουαλική Εκβίαση
line

Όλο και περισσότεροι είναι οι έφηβοι , χρήστες του διαδικτύου, που δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο.

Περιγραφή

Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος. Τα παιδιά είναι συνήθως ευκολότεροι στόχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Όταν ένας έφηβος πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να τον οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.

lampΣυμβουλές για να παραμείνεις ασφαλής

  • Μην δέχεσαι να συνομιλείς με αγνώστους.
  • Μην κάνεις λήψη εφαρμογών ή αρχείων από άτομα που δε γνωρίζεις.
  • Εφάρμοσε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στις ηλεκτρονικές συσκευές σου, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να παραβιαστούν τα προσωπικά σου δεδομένα από κάποιον τρίτο.
  • Αν θέλεις να δημοσιεύεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο καλό θα είναι να μην απεικονίζονται ευαίσθητα σημεία του σώματός σου ή το πρόσωπό σου και να είναι με μακρινή λήψη.
  • Να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι λες και στο πως εμφανίζεσαι όταν χρησιμοποιείς στις συνομιλίες σου διαδικτυακή κάμερα. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο άλλος χρήστης σε μαγνητοσκοπεί και πώς θα χρησιμοποιήσει μετέπειτα αυτό το υλικό.
  • Πες όχι: Κάποιοι κακόβουλοι μπορεί να προσπαθήσουν να σε πείσουν να εμφανιστείς γυμνός ή να κάνεις πράγματα που δεν επιθυμείς μπροστά στην κάμερα της συσκευής σου. Έχουν τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσουν τις ενέργειες σου αυτές και εν συνεχεία μπορεί να αρχίσουν να σε εκβιάζουν. Αν κάποιος σου ζητήσει να πεις ή να κάνεις κάτι για το οποίο νιώθεις άβολα, απλά πες όχι και εμπιστεύσου το περιστατικό σε έναν ενήλικα. Να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν είναι αργά να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που εμπιστεύεσαι. Επίσης έχεις τη δυνατότητα να αναφέρεις και να μπλοκάρεις τον άλλο χρήστη έτσι ώστε να μη σε ξαναενοχλήσει.
  • Αν πέσεις θύμα σεξουαλικής εκβίασης, μη δώσεις χρήματα σε κανέναν. Απέφυγε την περαιτέρω συνομιλία με τους κακόβουλους χρήστες. Μη διαγράψεις τη συνομιλία και αποθήκευσε ό,τι απόδειξη μπορείς.
  • Εάν εσύ ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω Διαδικτύου, μπορείς να απευθυνθείς στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή καταγγελιών SafeLine ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476464. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις συμβουλές από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσεις το θέμα στη HelpLine