Αpex Legends: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
line
#Apexlegends

Ένα νέο παιχνίδι, το Apex Legends φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την εξαιρετικά υψηλή δημοτικότητα του Fortnite. Το Apex Legends είναι ένα  δωρεάν battle royale παιχνίδι στη λογική του Fortnite και βασισμένο στο σύμπαν του Titanfall που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τη Respawn Entertainment στις 4 Φεβρουαρίου 2019 και μόλις σε ένα μήνα κατάφερε να ξεπεράσει τους 50 εκατομμύρια χρήστες.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει 8 χαρακτήρες που ο καθένας διαθέτει πολύ ιδιαίτερες ικανότητες. Οι gamers μπορούν να σχηματίζουν ομάδες των τριών και να αντιμετωπίζουν άλλους απ’ όλο τον κόσμο σε μάχες έως 60 ατόμων.

Αντίθετα με το Fortnite, το Apex Legends δεν έχει δυνατότητα crossplay, επομένως τα παιδιά μπορούν μόνο να παίζουν εναντίον φίλων που έχουν το ίδιο μηχάνημα, είτε πρόκειται για υπολογιστή, PS4 ή Xbox One. Δεν είναι ακόμα διαθέσιμο μέσω smartphone.

Tο παιχνίδι είναι ελεύθερο για λήψη και αναπαραγωγή. Όπως και με το Fortnite, υπάρχουν αγορές εντός του παιχνιδιού. Οι παίκτες μπορούν να αγοράσουν κέρματα Apex  τα οποία στη συνέχεια τους επιτρέπουν να αγοράσουν κλειδωμένους χαρακτήρες, ειδικά όπλα ή διάφορα πακέτα Apex.

Από ποια ηλικία επιτρέπεται να παίξει κανείς;

Το Apex έχει βαθμολογία PEGI 16 άρα επιτρέπεται να παίζεται από παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω. Αυτή η διαβάθμιση εφαρμόζεται «όταν η απεικόνιση βίας φτάνει σε ένα επίπεδο που φαίνεται ίδιο με αυτό που θα αναμενόταν στην πραγματική ζωή. Τα νεαρά άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει επίσης να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο ακραίου βαθμού χυδαία γλώσσα, την ιδέα της χρήσης καπνού και ναρκωτικών και την απεικόνιση εγκληματικών δραστηριοτήτων.»

Να σημειωθεί ότι αυτή η αξιολόγηση PEGI λαμβάνει υπόψη μόνο το περιεχόμενο του παιχνιδιού και όχι το στοιχείο επαφής, όπου οι παίκτες ενδέχεται να εκτίθενται σε προσβλητική γλώσσα/ρητορική μίσους κ.α.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Για να παίξει το παιδί  Apex Legends θα πρέπει να δημιουργήσει ένα λογαριασμό. Για να δημιουργήσει αυτόν τον λογαριασμό πρέπει να δηλώσει:

– μια διεύθυνση email (την οποία θα πρέπει να επαληθεύσει)

– όνομα οθόνης / χρήστη

– την  ηλικία του

Δεδομένου ότι το Apex Legends είναι ένα online παιχνίδι, το παιδί θα συνεργαστεί και θα παίξει εναντίον άλλων παικτών διαφορετικών ηλικιών από όλο τον κόσμο. Θα χρησιμοποιήσει τη φωνητική συνομιλία καθώς με αυτόν τον τρόπο θα επικοινωνήσει με τους συμπαίκτες του και θα σχεδιάσει τη στρατηγική του.  Το παιχνίδι προσφέρει επίσης μια άλλη μέθοδο επικοινωνίας που ονομάζεται «pings». Ένα ping είναι ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα (τόσο ακουστικό όσο και επί οθόνης) που αποστέλλεται σε άλλα μέλη της ομάδας.

Διαφορετικά pings μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν διαφορετικά γεγονότα στο παιχνίδι για παράδειγμα να ζητήσουν βοήθεια ή να χαρακτηρίσουν μια τοποθεσία.

Στη φωνητική συνομιλία, μπορείτε να απενεργοποιήσετε μεμονωμένους παίκτες ή να απενεργοποιήσετε μόνιμα τη λειτουργία. Είναι επίσης δυνατή η σίγαση των ping από άλλους παίκτες, ωστόσο πολλοί παίκτες  θεωρούν ότι το χαρακτηριστικό ‘ping’ είναι το κλειδί του παιχνιδιού.

Σε αντίθεση με το Fortnite, οι παίκτες του Apex Legends δεν μπορούν να παίξουν μόνοι τους ή σε ζευγάρια – όλοι πρέπει να συμμετέχουν  σε ομάδα τριών ατόμων. Εάν το παιδί  δεν είναι συνδεδεμένο με φίλους, το παιχνίδι θα το τοποθετήσει αυτόματα σε ομάδα με δύο τυχαία άγνωστα άτομα. Καλό είναι λοιπόν το παιδί να παίζει με τη δική του ομάδα και όχι μεμονωμένα καθώς λόγω της φωνητικής συνομιλίας που διαθέτει το παιχνίδι, η επαφή με αγνώστους είναι αναπόφευκτη.

Το Apex Legends είναι παιχνίδι πρώτου προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί βλέπει τα γεγονότα στο παιχνίδι μέσα από τα μάτια του χαρακτήρα που έχει επιλέξει.  Το παιχνίδι χαρακτηρίζει από βία και  εικόνες με αίμα ενώ υπάρχουν επίσης επιλογές για επιθέσεις χημικών αερίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλούς εχθρούς για να τους σκοτώσουν.

Πώς μπορώ να περιορίσω το χρόνο που παίζει το παιδί μου;

Εάν το παιδί παίζει  σε ένα Xbox ή στο PlayStation, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους γονικούς ελέγχους για να περιορίσετε τη διάρκεια των περιόδων παιχνιδιού. Δείτε εδώ πως μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις διαχείρισης χρόνου στις κονσόλες παιχνιδιών Playstation και Xbox. Είναι καλή ιδέα να ορίσετε συγκεκριμένες περιόδους παιχνιδιού θα πρέπει όμως να λάβετε υπόψη σας ότι ένας αγώνας διαρκεί περίπου 20 λεπτά ενώ προβλέπεται και ποινή για τους παίχτες που εγκαταλείπουν το παιχνίδι νωρίτερα αφήνοντας έτσι την ομάδα με έναν παίχτη λιγότερο. Ενδεχομένως αυτή η φιλοσοφία της ποινής να ωθεί τους παίκτες να το παίζουν όλο και πιο φανατικά υπό τον φόβο να μην τιμωρηθούν.

Πως θα κάνετε αναφορά

Επί του παρόντος δεν υπάρχει σύστημα αναφοράς μέσα στο παιχνίδι. Για να κάνετε μια καταγγελία από κονσόλα, ο ιστότοπος της EA στέλνει τους παίκτες του PS4 στον οδηγό PlayStation για την αναφορά των χρηστών PSN και των παικτών του Xbox One στη σελίδα κώδικα συμπεριφοράς της Microsoft για το Xbox Live.

Font Resize
Contrast