Βοηθώντας τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια διαδικτυακά παιχνίδια

Βοηθώντας τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια διαδικτυακά παιχνίδια
line
#onlinegaming

 

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους νέους να χαλαρώσουν, να συνομιλήσουν με τους φίλους τους και να διασκεδάσουν. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν σε κονσόλες παιχνιδιών, εφαρμογές ή ιστότοπους, να συνομιλήσουν με άλλους παίκτες ή να τους παρακολουθήσουν να παίζουν μέσω live streaming.

Αλλά υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι. Και με τόσα πολλά παιχνίδια διαθέσιμα στο διαδίκτυο, είναι λογικό οι γονείς  να μη γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ;

1.Τα παιδιά ενδέχεται να βλέπουν ακατάλληλο ή ενοχλητικό περιεχόμενο αν παίζουν παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Μπορεί να είναι περιεχόμενο εντός παιχνιδιού ή να παράγεται από άλλους παίκτες.

2, Μερικοί παίκτες μπορεί να κακομεταχειρίζονται τους άλλους ή να τους αποκλείουν από το παιχνίδι. Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να επιχειρήσουν ή και να καταφέρουν να παραβιάσουν το λογαριασμό ενός άλλου χρήστη ή να προσπαθούν να κλέψουν και να καταστρέψουν τα εικονικά του υπάρχοντα. Αυτό μπορεί να αποβεί επώδυνο ψυχικά  για ένα νέο άτομο όταν του συμβεί.

3.Τα παιδιά μπορούν να παίζουν με ενήλικες που δεν γνωρίζουν. Μερικοί ενήλικες μπορεί να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια συναισθηματική σύνδεση με ένα παιδί έχοντας κακόβουλο σκοπό.

4.Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να βάλουν όρια στο χρόνο που δαπανούν παίζοντας παιχνίδια.

 

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  1. Ελέγξτε το περιεχόμενο του παιχνιδιού.

Πάντα να ελέγχετε τις ηλικιακές διαβαθμίσεις (PEGI) που διαθέτουν τα παιχνίδια, αλλά να θυμάστε ότι δεν καλύπτουν τα πάντα. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο μιας κονσόλας ή ενός παιχνιδιού σε υπολογιστή, ρίξτε μια ματιά στις πρόσθετες πληροφορίες καταναλωτών του Συμβουλίου για το πρότυπο βίντεο (ACI) στο : http://gamesratingauthority.org/GRA/

  1. Μάθετε πώς να αποκλείετε κάποιον χρήστη και πώς να τον καταγγείλετε.

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα άτομα που συναντούν στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μερικά παιχνίδια επιτρέπουν τον αποκλεισμό και την αναφορά άλλων χρηστών. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να το κάνει αυτό αν κάποιος στο παιχνίδι το κάνει να αισθανθεί άβολα. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να έρθει  σε σας και να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το ανησυχεί.

  1. Προσοχή στις πληροφορίες που μοιράζεστε.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας να μην δίνει σε κανέναν προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή βίντεο. Εάν το παιδί σας παίζει παιχνίδια με άτομα που δεν γνωρίζει στην πραγματική ζωή, να του υπενθυμίζετε τακτικά ότι δεν πρέπει να μιλάει μαζί τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ή με ιδιωτική συνομιλία.

  1. Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας.

Ενεργοποιήστε τους γονικούς ελέγχους στις κονσόλες παιχνιδιών για να αποτρέψετε τα παιδιά από τη λήψη ακατάλληλων παιχνιδιών λόγω ηλικίας ή την εμφάνιση επιβλαβών υλικών. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου σε ορισμένα παιχνίδια για να ελέγξετε τι μπορούν να δουν οι άλλοι χρήστες για το παιδί σας και να αποκλείσετε άγνωστους χρήστες να επικοινωνούν με το παιδί.

  1. Διατηρήστε τη συζήτηση.

Να συζητάτε με το παιδί σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συμφωνείστε από κοινού ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για να παίζουν και εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει να παίζουν κάποια άλλα. Και βέβαια δώστε έμφαση στο γεγονός ότι μπορεί να έρθει να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε το κάνει να νιώσει άβολα διαδικτυακά.

 

ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η εύρεση κατάλληλων παιχνιδιών για παιδιά μπορεί να φαίνεται δύσκολη υπόθεση ωστόσο υπάρχουν πολλά παιχνίδια που έχουν δημιουργηθεί για παιδιά και οικογένειες. Εξετάζοντας τις ηλικιακές διαβαθμίσεις που αναγράφονται στα παιχνίδια θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι κατάλληλο για το παιδί σας και τι όχι.

ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ PEGI

Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα προϊόντα ψυχαγωγικού περιεχομένου, όπως κινηματογραφικές ταινίες, βίντεο, DVD και παιχνίδια υπολογιστή, φέρουν σαφή επισήμανση βάσει ηλικίας σύμφωνα με το περιεχόμενό τους. Οι ηλικιακές διαβαθμίσεις προσφέρουν καθοδήγηση στους καταναλωτές (ιδίως τους γονείς), βοηθώντας τους να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Η διαβάθμιση σε ένα παιχνίδι επιβεβαιώνει ότι είναι κατάλληλο για παίκτες που βρίσκονται πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Έτσι, ένα παιχνίδι PEGI 7 είναι κατάλληλο μόνο για παίκτες ηλικίας 7 ετών και άνω, ενώ ένα παιχνίδι PEGI 18 είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαβάθμιση PEGI λαμβάνει υπ’ όψιν την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού για μια ηλικία και όχι το επίπεδο δυσκολίας του.

Το PEGI χρησιμοποιείται και είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη και έχει την ενθουσιώδη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρείται υπόδειγμα ευρωπαϊκής εναρμόνισης στον τομέα της προστασίας των παιδιών.Το Google Play χρησιμοποιεί το σύστημα PEGI, αλλά το Apple App Store και οι εφαρμογές του Amazon έχουν τις δικές τους εκτιμήσεις ηλικίας. Οι περισσότεροι διανομείς παιχνιδιών  παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, οπότε βεβαιωθείτε ότι τις έχετε διαβάσει πριν από τη λήψη.

Οι αξιολογήσεις ηλικίας είναι ένας χρήσιμος οδηγός, αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτείτε πόσο ώριμο είναι το παιδί σας για την ηλικία του και τα είδη περιεχομένου που θα νιώθει άνετα. Εκτός από τη χρήση των αξιολογήσεων ηλικίας, είναι καλύτερο να ελέγξετε το παιχνίδι μόνοι σας για να δείτε τι χαρακτηριστικά διαθέτει και να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλο.

Δείτε τι σημαίνουν οι ηλικιακές διαβαθμίσεις PEGI ΕΔΩ:

 

Font Resize