Διαδικτυακές σχέσεις και sexting

Διαδικτυακές σχέσεις και sexting
line
#sexting

 

Την ασφάλεια στο διαδίκτυο πραγματεύεται το διαδικτυακό μάθημα που προσφέρεται τις τελευταίες εβδομάδες από την Ακαδημία του European Schoolnet. Το μάθημα βοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τους τρέχοντες κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι όταν μπαίνουν στο διαδίκτυο. Στην τρίτη ενότητα του μαθήματος, οι συμμετέχοντες εξέτασαν θέματα γύρω από τις διαδικτυακές σχέσεις, αγγίζοντας θέματα όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα, η εικόνα του σώματος, η φήμη στο διαδίκτυο και το sexting. Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη περίληψη μερικών από τα βασικότερα ζητήματα που αφορούν ειδικότερα στο Sexting.

Οι σχέσεις στην εφηβεία αντιμετώπιζαν πάντα προκλήσεις αλλά, για ορισμένους νέους, το πρόσθετο στοιχείο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να τις ενισχύσει. Οι νέοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία πολύ εκτεταμένα και, αναπόφευκτα, αυτό επηρεάζει και τις σχέσεις τους, ενώ μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης με άλλους γίνεται στο διαδίκτυο.

Το Sexting είναι μια λέξη που περιγράφει την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει γυμνές ή σχεδόν γυμνές εικόνες. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο της Αυστραλίας πριν από επτά χρόνια και έκτοτε αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα παιδιά και τους νέους, τους δασκάλους και τους γονείς τους. Η Danah Boyd (μία ειδικός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από τις Η.Π.Α.) σημείωσε ότι “το sexting στην εφηβεία είναι μια πολύ λογική πράξη με πολύ παράλογες συνέπειες“. Αυτό το βίντεο από το commonsense.org συνοψίζει καλά το θέμα και εξηγεί μερικές από τις βασικές προκλήσεις:

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι έφηβοι να μοιράζονται στο διαδίκτυο περιεχόμενο τύπου sexting, ιδίως όταν βρίσκονται σε σχέση. Μέρος του προβλήματος, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο του μηνύματος, της εικόνας ή του βίντεο το οποίο μπορεί εύκολα να μοιραστεί πέρα από τον αρχικό προοριζόμενο παραλήπτη. Κάθε χώρα αντιδρά  διαφορετικά στο sexting και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος ορίζει ότι “είναι παράνομο να λαμβάνετε, να δημιουργείτε, να κατέχετε ή να μοιράζεστε ακατάλληλες φωτογραφίες ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών”. Ενώ ο νόμος είναι προφανώς εκεί για να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους από τους ενήλικες που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκμεταλλευτούν, έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον των ίδιων των νέων, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να λερώσουν το ποινικό τους μητρώο.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες για το sexting και οι περισσότερες συμφωνούν ότι οι νέοι πράγματι το βλέπουν ως μια “φυσιολογική” δραστηριότητα. Οι έρευνες από τις ευρωπαϊκές χώρες στη μελέτη Net Children Go Mobile δείχνουν μια πολύπλοκη εικόνα. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένο είναι το sexting, αλλά οι ίδιοι οι νέοι αναφέρονται στο sexting ως μία συνήθης διαδικασία.

Μία πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 από το Βρετανικό Κέντρο Ασφαλείας Διαδικτύου (UK SIC), διαπίστωσε ότι το 45% των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών είχε δει γυμνές ή σχεδόν γυμνές φωτογραφίες κάποιου γνωστού τους, οι οποίες κυκλοφορούσαν στο σχολείο ή την τοπική τους κοινότητα.

 

Source: BIK

Font Resize