Τρόποι για να διαπιστώσετε αν μια φωτογραφία είναι αληθινή ή “επεξεργασμένη”
line
#photoshop

Καθώς οι υπολογιστές και οι κινητές συσκευές μας γίνονται πιο εξελιγμένες, το ίδιο συμβαίνει και με τις δυνατότητές τους. Η επεξεργασία γραφικών, για παράδειγμα, έχει μετατραπεί από ένα εξειδικευμένο εργαλείο σε μια συνήθεια της καθημερινότητας μας. Στο διαδίκτυο  κυκλοφορούν πολλές ψεύτικες, επεξεργασμένες εικόνες (Photoshopped photos) οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες του δημιουργού χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως και εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς.

 Θα μπορούσε κανείς, μη ειδικός, να προσπαθήσει έστω να καταλάβει αν μια online φωτογραφία είναι fake photo;

Οι παρακάτω έξι τρόποι είναι οι πιο χρήσιμοι και επιτυχημένοι για να διαπιστώσετε αν μια φωτογραφία είναι η αρχική ή όχι.

Να ξέρεις που να επικεντρώνεις την προσοχή σου

Απλά κοιτάζοντας προσεκτικά μια δυνητικά επεξεργασμένη  φωτογραφία είναι ίσως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι ψεύτικη. Ορισμένα οπτικά χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με επιτυχία και μαρτυρούν ξεκάθαρα την αλλοίωση της φωτογραφίας. Π.χ στο παράδειγμα που ακολουθεί είναι ξεκάθαρο ότι η πόρτα στο παρασκήνιο  είναι εξωπραγματικά στραβή εξαιτίας της επεξεργασίας που έχει γίνει στο μυ του χεριού του εικονιζόμενου.

3659

 

 

Δώσε προσοχή στην ανάλυση

Η τροποποίηση μιας φωτογραφίας προκαλεί συχνά ψηφιακή παραμόρφωση. Εάν η παραμόρφωση αυτή έχει τη μορφή pixelation ή απλώς ατελούς χρωματισμού, μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της εγκυρότητας της φωτογραφίας. Σημεία στρέβλωσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι οτι έχει αλλάξει η εικόνα, ειδικά αν η φωτογραφία είναι κατά τα άλλα καθαρή.

images (1)

 

 

-Προσοχή στην  αλληλεπίδραση του φωτισμού

Ένας άλλος τρόπος για να εντοπίσετε αν μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί είναι να εξετάσετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης του φωτός με τα αντικείμενα της φωτογραφίας. Πολλές φορές οι σκιές και τα σκιερά στοιχεία φαίνεται να παραβιάζουν τους νόμους της φυσικής, ειδικά όταν ένα θέμα έχει αφαιρεθεί ή προστεθεί σε μια φωτογραφία. Ένα αντικείμενο που δεν ρίχνει σκιά είναι ένα συνηθισμένο λάθος.

wnd_e482ce2d05848a1987af0f67e39e886e

 

-Αναζήτησε προφανή λάθη

Ένας άλλος σχετικά εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε ότι μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί είναι να βρείτε λάθη που τείνουν να κρύβονται με μια πρώτη ματιά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ακολουθεί:

Photoshop-fail41

 

-Αντίστροφη αναζήτηση εικόνων

Παρόλο που δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για να ανακαλύψετε εάν μια φωτογραφία είναι επεξεργασμένη, μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων μπορεί να είναι χρήσιμη. Μεταφέρετε και αποθέστε μια φωτογραφία στη γραμμή αναζήτησης εικόνων Google για να εμφανίσετε όλες τις πηγές της. Στην περίπτωση που η φωτογραφία  έχει υποστεί επεξεργασία, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψετε την αρχική εικόνα.

reverse-search

 

-Εξετάσε τα δεδομένα

Ένας γρήγορος  τρόπος για να ανακαλύψετε εάν μια φωτογραφία έχει επεξεργαστεί ή όχι είναι να χρησιμοποιήσετε μια ιστοσελίδα ανάλυσης φωτογραφιών. Ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες εντοπίζουν ακόμη και σε ποιο σημείο της φωτογραφίας έχει πραγματοποιηθεί η επεξεργασία. Τέτοια εργαλεία περιλαμβάνουν ιστότοπους, όπως το FotoForensics, το οποίο είναι μια δωρεάν και απλή υπηρεσία επαλήθευσης φωτογραφιών.

Font Resize
Contrast