Ακατάλληλο περιεχόμενο σε παιδικά βίντεο στο YouTube – Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά.
line
#youtube

 

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει πολλά βίντεο στο YouTube που μοιάζουν με δημοφιλείς παιδικές τηλεοπτικές σειρές τα οποία όμως περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο και μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών . Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες βίντεο που περιέχουν χαρακτήρες δημοφιλών κινουμένων σχεδίων, τα οποία όμως δεν προορίζονται για το ανήλικο κοινό. Εκτός από την «Πέππα», υπάρχουν παρόμοια βίντεο με χαρακτήρες από την ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα», τα «Μίνιονς», τον «Τόμας το Τρενάκι» και πολλά άλλα.

Από τις προεπισκοπήσεις των εν λόγω βίντεο ο χρήστης -ή το παιδί- εικάζει ότι πρόκειται να δει ένα κανονικό επεισόδιο, παραδείγματος χάριν της σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα το Γουρουνάκι». Ωστόσο, αμέσως μετά το πάτημα του κουμπιού «αναπαραγωγή» η ιστορία παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, αφού αντί για το κανονικό βίντεο εμφανίζεται ένα τροποποιημένο το οποίο περιέχει βίαιες σκηνές ακατάλληλες για παιδιά.

Το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς τα μικρά τείνουν να επιλέγουν τα βίντεο που θα δούν από τα προτεινόμενα του YouTube. Στα προτεινόμενα όμως πολλές φορές, εμφανίζονται παιδικά videos τα οποία είναι το λιγότερο ανησυχητικά, με ακατάλληλες και βίαιες σκηνές. Τα συγκεκριμένα  videos καταλήγουν στα προτεινόμενα του YouTube εκμεταλλευόμενα τον αλγόριθμό του, με τις λέξεις “κλειδιά” τοποθετημένες στον τίτλο. Έτσι πολλές φορές οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται καν το περιεχόμενο που παρακολουθεί το παιδί, αφού μια γρήγορη ματιά απλά αποκαλύπτει το Spider Man, την Elsa και άλλους παιδικούς χαρακτήρες.

Το ευρύτερο φαινόμενο έχει ονομαστεί #elsagate από την Elsa της ταινίας Frozen της Disney, ωστόσο συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος ακόμα αγαπητών στα παιδιά χαρακτήρων.

Και σα να μην έφτανε αυτό διάφοροι λογαριασμοί χρηστών σχολίαζαν συστηματικά κάτω από δημοφιλή παιδικά video, προσκαλώντας τους θεατές – δηλαδή τα παιδιά – να κουβεντιάσουν μαζί τους, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υπήρχαν και προκλητικά σχόλια με στόχο να προσελκύσουν τους ανήλικους θεατές.

Μετά από την κοινοποίηση των εν λόγω στοιχείων στη διεύθυνση της πλατφόρμας, τα σχόλια αυτά καθώς και πολλά άλλα διαγράφηκαν, ενώ οι λογαριασμοί των σχολιαστών μπλοκαρίστηκαν από περαιτέρω πρόσβαση στην υπηρεσία.

Την περασμένη εβδομάδα η πλατφόρμα διέγραψε 150.000 βίντεο στα οποία παιδιά είχαν γίνει στόχος παιδόφιλων στον τομέα των σχολίων, καθώς απενεργοποίησε και την δυνατότητα σχολιασμού σε πάνω από 625.000 βίντεο. Επιπροσθέτως διέγραψε λογαριασμούς χρηστών που είχαν κάνει απρεπή σεξουαλικά σχόλια σε βίντεο που παρουσιάζονται μικρά παιδιά. Το Youtube επίσης αφαίρεσε τις διαφημίσεις από σχεδόν 2 εκατομμύρια βίντεο και πάνω από 50.000 κανάλια.

Για να αποκλειστούν τα βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο από την αυτόματη αναπαραγωγή και τις προτάσεις βίντεο του YouTube οι γονείς μπορούν να ενεργοποιήσουν τη ρύθμιση “Λειτουργία Περιορισμένης Πρόσβασης” ωστόσο το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προειδοποιεί ότι κανένα φίλτρο δεν παρέχει  100% ασφάλεια.

Τα βήματα που απαιτούνται για την ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

 

Πηγές: BBC, Unboxholics.com, iefimerida.gr

 

Font Resize
Contrast