Διαδικτυακές σχέσεις και sexting
line
#sexting

Οι σχέσεις στην εφηβεία αντιμετώπιζαν πάντα προκλήσεις αλλά, για ορισμένους νέους, το πρόσθετο στοιχείο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να τις ενισχύσει. Οι νέοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία πολύ εκτεταμένα και, αναπόφευκτα, αυτό επηρεάζει και τις σχέσεις τους, ενώ μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης με άλλους γίνεται στο διαδίκτυο.

Το Sexting είναι μια λέξη που περιγράφει την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου, το οποίο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει γυμνές ή σχεδόν γυμνές εικόνες. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τον Τύπο της Αυστραλίας πριν από επτά χρόνια και έκτοτε αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα παιδιά και τους νέους, τους δασκάλους και τους γονείς τους. Η Danah Boyd (μία ειδικός των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από τις Η.Π.Α.) σημείωσε ότι “το sexting στην εφηβεία είναι μια πολύ λογική πράξη με πολύ παράλογες συνέπειες“. Αυτό το βίντεο από το commonsense.org συνοψίζει καλά το θέμα και εξηγεί μερικές από τις βασικές προκλήσεις:

Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι έφηβοι να μοιράζονται στο διαδίκτυο περιεχόμενο τύπου sexting, ιδίως όταν βρίσκονται σε σχέση. Μέρος του προβλήματος, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο του μηνύματος, της εικόνας ή του βίντεο το οποίο μπορεί εύκολα να μοιραστεί πέρα από τον αρχικό προοριζόμενο παραλήπτη. Κάθε χώρα αντιδρά  διαφορετικά στο sexting και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο νόμος ορίζει ότι “είναι παράνομο να λαμβάνετε, να δημιουργείτε, να κατέχετε ή να μοιράζεστε ακατάλληλες φωτογραφίες ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών”. Ενώ ο νόμος είναι προφανώς εκεί για να προστατεύσει τα παιδιά και τους νέους από τους ενήλικες που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκμεταλλευτούν, έχει χρησιμοποιηθεί και εναντίον των ίδιων των νέων, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να λερώσουν το ποινικό τους μητρώο.

Πηγή: BIK

Font Resize
Contrast