Μείνετε ασφαλείς κατά τις καλοκαιρινές διακοπές
line

goneis-955

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά και οι νέοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να περάσουν με τους φίλους και τις οικογένειες τους, καθώς επίσης και να ασχοληθούν με το διαδίκτυο. Για κάποιους από εσάς, ο χρόνος αυτός θα δαπανηθεί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο για τη διατήρηση επαφής με τους φίλους σας, να ανακαλύψετε τις καινούργιες εφαρμογές και τις τάσεις στο διαδίκτυο και να παίξετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια.

 

Καθίστε μαζί

Για τους γονείς, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθίσετε με τα παιδιά σας. Μαζί μπορείτε να επισκεφθείτε τις αγαπημένες τους ιστοσελίδες και να παίξετε τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε τις  διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών και να τους δείξετε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που κάνουν. Οι διακοπές είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να κάνετε θετικές συζητήσεις για το διαδίκτυο, οπότε αν κάτι ανησυχήσει το παιδί σας διαδικτυακά, θα αισθανθεί πιο σίγουρο ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.

 

Κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνία

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, οι νέοι μπορεί να θέλουν να διατηρούν επαφή με τους φίλους τους μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή παιχνιδιών. Είναι η κατάλληλη στιγμή να τους ρωτήσετε σχετικά με τις ιστοσελίδες ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και να ελέγξετε τις απαιτήσεις ηλικίας, καθώς πολλοί χώροι κοινωνικής δικτύωσης απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών.

 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα εργαλεία απορρήτου στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, έτσι ώστε το περιεχόμενο που δημοσιεύουν να είναι διαθέσιμο μόνο σε άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται την πραγματική ζωή. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τα ορίσουν, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει έναν οδηγό για τις ρυθμίσεις απορρήτου στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τους αναλυτικούς οδηγούς ελέγχου ασφάλειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, το Snapchat, το WhatsApp και το Facebook.

 

Μιλώντας για το χρόνο τους στο διαδίκτυο

Οι διακοπές είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά σας για τις διαδικτυακές τους φιλίες, τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν και να ενθαρρύνουν τις βέλτιστες πρακτικές στον ψηφιακό κόσμο.

 

Κοινοποίηση φωτογραφιών από τις διακοπές

Ορισμένα παιδιά ενδέχεται να θέλουν να μοιραστούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο με τις δραστηριότητες που κάνουν κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Συζητήστε με τα παιδιά σας σχετικά με τους τύπους φωτογραφιών που μπορούν να μοιραστούν και με ποιους μπορούν να τις μοιραστούν. Οι φωτογραφίες μπορούν να περιέχουν ενδείξεις που αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες.

Αυτό ισχύει και για τις φωτογραφίες που μοιράζεστε με τα παιδιά σας! Είναι καλό πάντα να ρωτάτε τα παιδιά εάν είναι ευχαριστημένα με μια εικόνα που θέλετε να μοιραστείτε στο διαδίκτυο. Η πρόσφατη έρευνα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου διαπίστωσε ότι 2 στα 5 παιδιά (40%) από 8-17 ετών δήλωσαν ότι το τελευταίο έτος οι γονείς τους δημοσίευσαν φωτογραφία που τους έκανε να αισθανθούν αμηχανία.

 

Κάντε μια οικογενειακή συμφωνία

Μια οικογενειακή συμφωνία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε μια συνομιλία με όλη την οικογένειά σας σχετικά με το πώς όλοι χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο και να συζητήσετε μαζί πώς να συμπεριφέρεστε με θετικό τρόπο όταν συνδέεστε στο σπίτι, το σχολείο ή το σπίτι ενός φίλου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία υποσχέσεων, οι οποίες αποτελούν θετικές δηλώσεις για το πώς η οικογένειά σας θέλει να φροντίζει ο ένας τον άλλο στο διαδίκτυο και πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τους άλλους χρήστες. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να καθίσετε ως οικογένεια και να συμφωνήσετε αυτές τις υποσχέσεις μαζί!

 

Το πιο σημαντικό: απολαύστε τις καλοκαιρινές διακοπές!

 

 

Font Resize
Contrast