Το διαδίκτυο δεν είναι σχεδιασμένο για παιδιά
line

Τα παιδιά δεν είναι προετοιμασμένα για τη χρήση του διαδικτύου και πολύ συχνά δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες, σύμφωνα με την Επίτροπο της Βρετανίας για τα Παιδιά.

Η Anne Longfield εξήγησε ότι τα παιδιά δεν ξέρουν πώς χρησιμοποιούνται τα στοιχεία τους, καθώς δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο ή διαδικτυακό παιχνίδι.

Τόνισε ότι το διαδίκτυο δεν είναι σχεδιασμένο για παιδιά, παρόλο που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών.

Η επίτροπος πρότεινε το διορισμό ενός Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στο διαδίκτυο.

Η Longfield επεσήμανε ότι τα παιδιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με τους γονείς να ευελπιστούν ότι θα αποφύγουν μόνα τους τις παγίδες του διαδικτύου.

Στην αναφορά της, υπογράμμισε ότι τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να εκπαιδεύονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους  στο διαδίκτυο από την ηλικία των 4 ετών, ενώ τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να ξαναγράψουν τους όρους και τις προϋποθέσεις σε απλουστευμένη γλώσσα.

 

Έρευνα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για το Instagram, το οποίο χρησιμοποιείται από το 56% των παιδιών ηλικία 12-15 ετών και το 43% των παιδιών ηλικίας 8-11 ετών, οι νέοι δεν κατανοούν πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις της εφαρμογής.

Οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να διαθέτουν ισχυρά εργαλεία για την αντιμετώπιση ακατάλληλου και παράνομου περιεχομένου στις ιστοσελίδες τους, καθώς επίσης, να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν γρήγορα σε περιστατικά καταχρηστικής συμπεριφοράς των δικτύων τους.

Η επικεφαλής της πολιτικής του Instagram, Michelle Napchan δήλωσε: «Προτεραιότητά μας ήταν ανέκαθεν η παροχή σαφών πληροφοριών και η εύκολη κατανόηση των πολιτικών ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες.”

Τέλος, τόνισε ότι η εταιρεία πηγαίνει πέρα από τις κατευθυντήριες γραμμές της για να προσφέρει τη βοήθειά της στην ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής και έχει δημιουργήσει σχετικό οδηγό για τους γονείς ώστε να τους βοηθήσει να μιλήσουν με τα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

Πηγή: BBC

 

 

 

Font Resize
Contrast