Το διαδικτυακό παιχνίδι στη ζωή των παιδιών
line
SaferInternet4Kids
Γονείς
Παιδιά
Διαδίκτυο
παιχνίδια
online gaming
#onlinegaming

shutterstock_160939232

Από τα παιχνίδια που σχετίζονται με τα σπορ, μέχρι τα παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένες αποστολές που πρέπει να πετύχει ο χρήστης, τα διαδικτυακά παιχνίδια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ενώ επιτρέπουν τη συνεργασία των χρηστών μεταξύ τους. Τα διαδικτυακά παιχνίδια και οι εφαρμογές παρέχουν μία διασκεδαστική και κοινωνική μορφή διασκέδασης, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξεις στο διαδίκτυο. Μερικοί από αυτούς είναι τα παιχνίδια που κυκλοφορούν δωρεάν στο ίντερνετ, τα παιχνίδια ή οι εφαρμογές στο κινητό και σε φορητές κονσόλες, καθώς επίσης τα παιχνίδια που αγοράζει κανείς για τον υπολογιστή και άλλες κονσόλες, όπως το  PlayStation, το Nintendo, το Wii ή το Xbox.

Οι συμβουλές ασφάλειας για το ίντερνετ είναι άμεσα εφαρμόσιμες στο περιβάλλον των παιχνιδιών λόγω των κινδύνων που ενέχονται. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν για αυτούς τους κινδύνους και να αποκτήσουν τις ικανότητες και τις γνώσεις για τον περιορισμό τους.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για ασφάλεια στο διαδικτυακό παιχνίδι:

  • Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να παίξετε διαδικτυακά παιχνίδια με το παιδί σας. Μόλις σας εξηγήσουν το παιχνίδι που τους αρέσει, θα αρχίσετε να καταλαβαίνεται γιατί είναι τόσο ελκυστικό για το παιδί.
  • Συζητείστε με το παιδί σας για το είδος των παιχνιδιών που παίζει και του αρέσει. Είναι παιχνίδι ρόλων, αθλημάτων, στρατηγικής ή μάχης; Πείτε του να σας εξηγήσει τι του αρέσει σε αυτό το παιχνίδι. Αν σας απασχολεί η καταλληλόλητα του παιχνιδιού, διαβάστε το Σύστημα Κατάταξης PEGI, που παρέχει ηλικιακές αξιολογήσεις για διάφορα είδη παιχνιδιών. Επίσης, τα εικονίδια της PEGI εξηγούν το περιεχόμενο των παιχνιδιών.
  • Κάποια παιχνίδια μπορεί να δίνουν την επιλογή συνομιλίας με άλλους παίκτες με φωνή ή κείμενο. Ρωτήστε το παιδί με ποιον παίζει και ψάξτε μήπως μιλάει με άλλους χρήστες. Αν η συνομιλία είναι διαθέσιμη, κοιτάξτε το είδος γλώσσας που χρησιμοποιούν οι άλλοι χρήστες και θυμίστε στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες με άτομα που ξέρει μόνο μέσω διαδικτύου. Αν το παιδί σας αντιμετωπίσει προβλήματα με άλλους παίκτες, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζει πως να τους κάνει block και αναφορά.
  • Αν ανησυχείτε για την ασχολία του παιδιού σας με το διαδικτυακό παιχνίδι, ψάξτε για τις επιλογές γονικού ελέγχου που υπάρχουν. Ανάλογα την κονσόλα, οι συγκεκριμένε επιλογές δίδουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσετε τη συνομιλία με άλλους χρήστες ή να βάλετε περιορισμό χρόνου στο παιχνίδι.
  • Είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με το παιδί σας για τα όρια της χρήσης του διαδικτύου. Προτείνουμε να κατεβάσετε την Οικογενειακή Συμφωνία, με την οποία μπορείτε να ορίσετε πόσος χρόνος επιτρέπεται την ημέρα μπροστά στην οθόνη., καθώς και να εξασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα σας πει ό,τι το προβληματίζει κατά τη διάρκεια της χρήσης του διαδικτύου.

Τι νέο υπάρχει στο online gaming;

Παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας

Παιχνίδια όπως το Google Cardboard ή το Occulus Rift, προσθέτουν μία ακόμα διάσταση στο online gaming, καθώς επιτρέπουν στο χρήστη να βυθιστεί σε μία εμπειρία που μοιάζει αληθινή, διεγείροντας την ακοή ή την όρασή τους. Συνήθως, ο παίκτης θα πρέπει να φορά ένα ακουστικό για να βιώσει την εμπειρία των εικονικών παιχνιδιών πραγματικότητας.

Παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας

Αυτό το είδος παιχνιδιών διαδίδονται όλο και περισσότερο, με παιχνίδια να οδηγούν τους χρήστες από το σπίτι στους δρόμους, ενώ παράλληλα παίζουν. Τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας λειτουργούν με ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις στην υπάρχουσα πραγματικότητα, επιτρέποντας στους παίκτες να αλληλεπιδρούν με αυτή. Οι παίκτες θα «δουν» πράγματα, τα οποία αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αληθινά, αλλά τους βοηθούν να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το διαδικτυακό παιχνίδι:

  • Όπως και τα offline παιχνίδια, έτσι και τα διαδικτυακά παιχνίδια ή οι εφαρμογές μπορούν να έχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια και να χρησιμοποιηθούν για να αναπτύξουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ομαδική εργασία και την κατανόηση.
  • Παραδοσιακά τα παιχνίδια μπορούν να αγοραστούν από καταστήματα στη μορφή CD-ROM για τη χρήση σε υπολογιστή ή άλλη κονσόλα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο η αγορά μέσω διαδικτύου.
  • Η διαδικτυακή σύνδεση που προσφέρει ένα παιχνίδι δίνει στο χρήστη μία νέα δυνατότητα, καθώς επιτρέπει την αλληλεπίδραση με άλλους παίκτες ανά τον κόσμο.
  • Τα παιχνίδια πολλαπλών χρηστών επιτρέπουν τη συνομιλία μεταξύ αντιπάλων που στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό έχει πολλά προτερήματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει διάφορα θέματα, όπως είναι η διαφορά ώρα στους χρήστες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει στο να ξενυχτήσουν για να παίξουν με τον αντίπαλό τους. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να μην αποκαλύπτονται προσωπικές πληροφορίες και η συζήτηση να επικεντρώνεται μόνο στο παιχνίδι.

Πηγή: Childnet

Font Resize
Contrast