Ευαισθητοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενημέρωση ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά.
line

Η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε η προσπάθεια αφύπνισης και ενημέρωσης που καταβάλλεται να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική αναδείχθηκε μέσα από την ετήσια συνάντηση του Συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 6/11/2019, στην Αθήνα.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά δεν είναι ένα θέμα τεχνικό ούτε εξειδικευμένο αλλά βαθιά κοινωνικό καθώς αφορά πλέον στον τρόπο ζωής τους και απαιτείται συντονισμένη δράση ενημέρωσης όχι μόνο των παιδιών αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών.

 

Τη συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία της η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Παρασκευή Φραγκοπούλου η οποία ανέλυσε τις δραστηριότητες του κέντρου και τις πολύπλευρες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Παρουσίασε την υπάρχουσα κατάσταση έτσι όπως αποτυπώθηκε μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το κέντρο σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε δείγμα 14.000 μαθητών και ενθάρρυνε τους εμπλεκόμενους  φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον παγκόσμιο εορτασμό της  Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου  στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

Στο ρόλο του ENISA στην αφύπνιση και εκπαίδευση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο συντονιστής έργου του ENISA για την κυβερνοασφάλεια, κ. Βαγγέλης Σταυρόπουλος. Αναφέρθηκε στην καμπάνια για το μήνα κυβερνοασφάλειας που έχει καθιερώσει ο οργανισμός κάθε Οκτώβριο σε παγκόσμιο επίπεδο και στα επιτυχή αποτελέσματά της από χρόνο σε χρόνο.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη ενημέρωσε για το ρόλο των γραμμών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και 20 χρόνια για την απομάκρυνση από τον κυβερνοχώρο εικόνων και βίντεο παιδικής κακοποίησης ο οργανισμός INHOPE (μέλος του οποίου είναι και η SafeLine από το 2005). 

Ο υπεύθυνος eSafety Label του Πανελλήνιου σχολικού δικτύου Άρης Λούβρης κατά την ομιλία του ανέλυσε τις δράσεις που γίνονται στα σχολεία και επεσήμανε ότι ήδη 500 σχολεία έχουν λάβει την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Παρουσίασε το ενημερωτικό υλικό που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα και ενθάρρυνε τους εκπαιδευτικούς να θέσουν ως προτεραιότητα το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/ekdilwseis/advisory-board-meeting-6-11-2019

 

Font Resize
Contrast