Προστασία των παιδιών βάση του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα.

Προστασία των παιδιών βάση του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα.
line

 

Η προστασία των παιδιών, βάση του νέου κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018, βρέθηκε στο επίκεντρο της 2ης συνάντησης του συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (18/10/2017) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτείας, της βιομηχανίας του Ίντερνετ, της ακαδημαϊκής κοινότητας και  οργανώσεων προστασίας του παιδιού.

Σύμφωνα με το άρθρο 8.1 του νέου κανονισμού η διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών σε παιδιά κάτω των 18 ετών θα επιτρέπεται  μόνο αν το παιδί είναι τουλάχιστον 16 ετών ενώ για  παιδιά ηλικίας από 13-16 ετών θα απαιτείται η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα. Ο νέος κοινός ευρωπαϊκός νόμος δίνει το περιθώριο σε κάθε χώρα-μέλος να νομοθετήσει για ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο παιδιών μικρότερης ηλικίας με κατώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 13 έτη. Ήδη κάποιες από τις χώρες-μέλη έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα και πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στη χώρα μας αφού ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.

Το κυρίαρχο θέμα που αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλευτικού οργάνου του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, είναι το κατά πόσο είναι εφικτό, επιθυμητό και πρέπον να αφαιρεθεί στα παιδιά το δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα στις νέες τεχνολογίες και στις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός κόσμος.

H εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  επεσήμανε την αναγκαιότητα συνολικής ενισχυμένης προστασίας προσωπικών δεδομένων, ανεξαρτήτου ηλικίας του χρήστη του διαδικτύου, καθώς δεν είναι λίγοι οι ενήλικοι διαδικτυακώς «αναλφάβητοι» που με πλήρη άγνοια κινδύνου εισέρχονται στο διαδίκτυο. Υπογράμμισε επίσης την ευθύνη των παρόχων να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου της ηλικίας των παιδιών  που κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων έτσι ώστε να διασφαλίζεται το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο, που προς το παρόν τουλάχιστον, είναι τα 13 έτη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αλλαγή της μορφής των όρων  χρήσης της κάθε εφαρμογής που στην παρούσα φάση χαρακτηρίζονται ατέρμονοι και δυσνόητοι με συνέπεια ο χρήστης να μην κατανοεί σε τι συναινεί. 

Ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική κρίθηκε η παρουσία στη συνεδρίαση της εκπροσώπου του Facebook  καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να λάβουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και να θέσουν απευθείας τους προβληματισμούς τους όσον αφορά στην ασφαλή χρήση του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου από τα παιδιά. Η  εκπρόσωπος του facebook τόνισε ότι το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο καταβάλλει το τελευταίο χρονικό διάστημα συντονισμένες προσπάθειας προστασίας των χρηστών του και ιδιαίτερά των παιδιών. Όπως ανακοίνωσε τα στοιχεία των παιδιών που έχουν προφίλ στο Facebook δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμα από τις μηχανές αναζήτησης ενώ για τα παιδιά έχουν γίνει αλλαγές και στις αρχικές ρυθμίσεις των προφίλ. «Αγκάθι» παραμένει η επιβεβαίωση της ηλικίας που δηλώνουν τα παιδιά καθώς όπως εξήγησε για να γίνει σωστά η διαδικασία θα έπρεπε το κοινωνικό δίκτυο να συλλέγει απόρρητα προσωπικά στοιχεία, γεγονός που απαγορεύεται. 

Η Υπεύθυνη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες της συνάντησης για τις προτεραιότητες του προγράμματος EL-SIC και παρουσίασε το νέο πλούσιο υλικό που είναι διαθέσιμο για παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην ιστοσελίδα www.saferinternet4kids.gr. Τέλος, υπενθύμισε την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που φέτος θα εορταστεί στις 6 Φεβρουαρίου και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να παρευρεθούν στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Font Resize