Ετήσιος απολογισμός 2020 του Better Internet For Kids
Ετήσιος απολογισμός 2020 του Better Internet For Kids
line
#annualreport
#betterinternetforkids

Ο ετήσιος απολογισμός του  Better Internet for Kids (BIK) για το έτος 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2021. Περιέχει μια ολοκληρωμένη καταγραφή των προσπαθειών για την προστασία παιδιών και νέων στο Διαδίκτυο τον τελευταίο χρόνο.

Το 2020 έφερε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε ευρείες μεταβολές στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο όσον αφορά τις ευκαιρίες όσο και τους κινδύνους. Κατέδειξε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένα εξαιρετικό μέσο που επιτρέπει στους πολίτες – και ιδίως στα παιδιά και στους νέους – να βρίσκουν πληροφορίες, να επικοινωνούν, να κοινωνικοποιούνται, να μαθαίνουν και να παίζουν. Για πολλούς πολίτες, νέους και ηλικιωμένους, η τεχνολογία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο διευκόλυνσης της καθημερινότητας και τους βοήθησε να κρατήσουν επαφή με την οικογένεια και τους φίλους.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πλέον είναι πιο ψηφιακές από ποτέ, πολλά διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες συνεχίζουν να μη σχεδιάζονται με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των νέων.

Tις πρώτες ημέρες των lockdown καταγράφηκαν πολλά διαδικτυακά ζητήματα και απειλές.

Ξαφνικά εκπαιδευτικοί και μαθητές κλήθηκαν να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της τηλεκπαίδευσης. Η όλη διαδικασία μόνο ομαλά δεν κύλησε ενώ πολλά σχολεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με προβλήματα υποδομών και πολιτικής ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.  

Η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας – ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα δημόσιας υγείας – ήρθαν στο προσκήνιο. Στο προσκήνιο ήρθαν και οι ανησυχίες περι προστασίας της ιδιωτικότητάς, απόρροια του αυξημένου χρόνου ενασχόλησης με το διαδίκτυο. Ομοίως, αυξήθηκε το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο (όπως ransomware, phishing και απάτη πληρωμών), μαζί με επιθετικές συμπεριφορές εναντίον παιδιών στο διαδίκτυο και την αύξηση της κυκλοφορίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Το πρόγραμμα Better Internet for Kids της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το δίκτυο Ασφαλών Διαδικτύων στην  Ευρώπη, χάρη στη  μακρόχρονη εμπειρία να υποστηρίζουν  παιδιά και νέους να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια, υπευθυνότητα, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.  Τα κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου ανα την Ευρώπη ανταποκρίθηκαν στο μεταβαλλόμενο τοπίο, προωθώντας τις υπάρχουσες πηγές για ασφαλή χρήση του διαδικτύου και δημιουργώντας νέες, στοχευμένες στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία.

Ολόκληρο τον ετήσιο απολογισμό του Better Internet for Kids μπορείτε να τον διαβάσετε εδώ.

Font Resize
Contrast