Συμβουλές για τη χρήση του διαδικτύου και την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών στη νέα σχολική χρονιά.
line
#backtoschool
#safetyonline

Το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και η έναρξη του σχολείου και των υποχρεώσεων αποτελεί μεγάλη πρόκληση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Η χαλαρότητα του καλοκαιριού που συχνά συνοδεύτηκε με περισσότερες ώρες που δαπανήθηκαν στην οθόνη έρχεται να αντικατασταθεί με υποχρεώσεις, διάβασμα και δραστηριότητες γεγονός που το πρώτο διάστημα της προσαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και εκνευρισμό.

Με αφορμή, λοιπόν, το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση οθονών με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση των παιδιών στις απαιτήσεις της καθημερινότητας στο σχολείο.

  • Συμφωνείστε μαζί με το παιδί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας της φετινής σχολικής χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνείστε πόσες και ποιες ώρες θα απασχολείται το παιδί στην οθόνη. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους και κατανοώντας την συναισθηματική τους κατάσταση αλλά και το αναπτυξιακό τους στάδιο έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουμε σε ένα ισορροπημένο και δημιουργικό καθημερινό πρόγραμμα.
  • Θυμόμαστε ότι οι δραστηριότητες στην πραγματική ζωή και η κοινωνική ζωή του παιδιού είναι πάντα σε προτεραιότητα.
  • Η επαφή του παιδιού με τη φύση, τις τέχνες και τον αθλητισμό θεωρούνται ακρογωνιαίοι λίθοι για την ψυχο-συναισθηματική του ανάπτυξη και λειτουργούν και ανασταλτικά σχετικά με τη χρήση των οθονών.
  • Διαλέγουμε τα προγράμματα που θα παρακολουθεί το παιδί ή τα παιχνίδια που θα παίζει με προσοχή προκειμένου να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο και να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Η χρήση της οθόνης και του διαδικτύου ας μην χρησιμοποιείται ως ανταμοιβή ή τιμωρία προκειμένου το παιδί να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο.
  • Τα κοινωνικά δίκτυα δεν ενδείκνυνται για παιδιά δημοτικού. Ας ενημερώσουμε το παιδί για τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει στα κοινωνικά δίκτυα και ας ακούσουμε τις σκέψεις του για το θέμα.
  • Εξηγούμε στο παιδί τη σημαντικότητα του νυχτερινού ύπνου τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία και κατόπιν συμφωνούμε μαζί του να μην γίνεται χρήση οθονών τις βραδινές ώρες.
  • Υπενθυμίζουμε στο παιδί ότι απαγορεύεται να έχει μαζί του κινητά τηλέφωνα ή tablets στο σχολείο. Κάτι τέτοιο αντιβαίνει τους σχολικούς κανονισμούς.
  • Εάν έχει δικό του κινητό τηλέφωνο υπενθυμίζουμε τους κανόνες σωστής και ασφαλούς χρήσης που έχουν να κάνουν με το ότι δεν συνομιλούμε με άτομα που δε γνωρίζουμε και δε στέλνουμε προσωπικές φωτογραφίες.
  • Φροντίζουμε να έχουμε μια στενή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί προκειμένου να απευθύνεται εάν έχει κάποια απορία, επιθυμία ή ακόμα και εάν κάνει κάποιο λάθος.