Ευρωπαϊκός μήνας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ο Οκτώβριος.

Ευρωπαϊκός μήνας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ο Οκτώβριος.
line

Τον Οκτώβριο, γιορτάζεται ο Ευρωπαϊκός Μήνας Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ECSM), μια πρωτοβουλία της ΕΕ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών. Σκοπός του είναι η γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, ειδικότερα την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών και την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του διαδικτύου για όλους τους χρήστες, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Η εκστρατεία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ανοικτός, ασφαλής και ασφαλής κυβερνοχώρος), ο οποίος δημοσιεύθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας το 2013 και αποβλέπει στην αποσαφήνιση αρχών  που θα διέπουν την πολιτική για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου στην ΕΕ και διεθνώς.

 

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο ENISA και οι συνεργάτες του θα δημοσιεύσουν εκθέσεις, θα διοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, γενικές παρουσιάσεις στους χρήστες, διαδικτυακά κουίζ κ.α. Κάθε εβδομάδα θα επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο θέμα:

Εβδομάδα 1 – 1 έως 5 Οκτωβρίου: Πρακτική βασική υγιεινή στον κυβερνοχώρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το κοινό θα ανακαλύψει καθημερινές ρουτίνες και ελέγχους που μπορούν να δημιουργήσουν για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Εβδομάδα 2 – 8 έως 12 Οκτωβρίου: Αναπτύξτε τις ψηφιακές δεξιότητές σας και την εκπαίδευση. Το θέμα αυτό αποσκοπεί στη διερεύνηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στους πολίτες και στους οργανισμούς.

Εβδομάδα 3 – 15 έως 19 Οκτωβρίου: Αναγνωρίστε τα Cyberscams. Αυτή η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στη διδασκαλία του κοινού για τον εντοπισμό παραπλανητικών περιεχομένων.

Εβδομάδα 4 – 22-26 Οκτωβρίου: Αναδυόμενες Τεχνολογίες και Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Το θέμα αυτό επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και στη δυνητική τους επίπτωση στην ιδιωτική ζωή των χρηστών και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου χάρτη των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του ECSM, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα cybersecuritymonth.eu και διαβάστε το δελτίο τύπου του ENISA. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις δραστηριότητες καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα στο Twitter @CyberSecMonth και χρησιμοποιώντας το hashtag #CyberSecMonth.

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Μήνα Ασφάλειας κυβερνοχώρο  θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα eTwinning μια εκπαιδευτική εκδήλωση για τους καθηγητές στην Ευρώπη, αποκαλούμενη “Get Cyber ​​Skilled”. Η πρωτοβουλία είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας (DG CONNECT) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του European Schoolnet.

Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από το Σχέδιο Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, το οποίο καθορίζει μια σειρά πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των πολιτών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών συστημάτων ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στη ζωή και την εργασία σε μια εποχή ταχείας ψηφιακής αλλαγής. Είναι επίσης μέρος της καμπάνιας # SaferInternet4EU, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Ημέρας Ασφαλέστερου Διαδικτύου (SID) 2018 από την Επίτροπο Mariya Gabriel.

 

 

Font Resize
Contrast