Εκδήλωση για την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις στη Θεσσαλονίκη
line

Η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 17 σχολεία της Θεσσαλονίκης και η οποία διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στο Πολιτιστικό κέντρο «Καραπάντσειο».


Η κ. Μαρία Σπυράκη τόνισε πως η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν πλέον ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη χώρα μας καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου το 91% των Ελλήνων θεωρούν ότι δημιουργούν προβλήματα Δημοκρατίας. Μάλιστα για πρώτη φορά παρουσίασε στην Ελλάδα τον κώδικα οδηγιών για την ψηφιακή εκπαίδευση στην παραπληροφόρηση που δημοσίευσε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα.

 

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Κατερίνα Ψαρουδάκη, δήλωσε πως το πρόβλημα της παραπληροφόρησης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συντελέσει στο να διασπείρονται ταχύτατα, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Μάλιστα έρευνα που διενήργησε πριν την πανδημία το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, σε δείγμα 14.000 παιδιών σε όλη την Ελλάδα, έδειξε ότι το 30% των παιδιών δεν μπορεί να ξεχωρίσει μία αληθινή είδηση από μία ψεύτικη στο διαδίκτυο. Η απάντηση σε αυτό το φαινόμενο δεν είναι άλλη από την ενημέρωση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρουμπίδης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα λόγω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα του διαδικτύου από τους νέους.

 

Στην εκδήλωση οι μαθητές κατέθεσαν τις σκέψεις και τις πρτάσεις τους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των ψεύτικων ειδήσεων, μέσα από videos, σκέτς, applications και δρώμενα. Tα έργα των παιδιών πραγματικά σκιαγράφησαν με ξεκάθαρο τρόπο το πρόβλημα μέσα από ευφάνταστες καταστάσεις που άντλησαν από την καθημερινότητα.
Ως καλύτερη πρόταση βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή η παρουσίαση που έκανε το 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων , ενώ βραβεύτηκε επίσης και το 1o ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων για την εφαρμογή e-Safety που αφορά τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Ως επιβράβευση, ομάδα μαθητών θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με φιλοξενία και ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρόσκληση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη.