Ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας 2022: Δέκα χρόνια ευαισθητοποίησης στον κυβερνοχώρο σε όλη την Ευρώπη (2/10/2022)
line

Με αφορμή τη δέκατη επέτειο, η εκστρατεία του ECSM για το 2022 επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα» και στο λυτρισμικό, με μια σειρά δραστηριοτήτων που λαμβάνουν  χώρα σε ολόκληρη την ΕΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Διασκέψεις, εργαστήρια, σεμινάρια κατάρτισης, διαδικτυακά σεμινάρια και κουίζ είναι μερικές από τις πολλές δραστηριότητες που διοργανώνονται από τον ENISA και τα κράτη μέλη. Οι δραστηριότητες της εκστρατείας στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι χρήστες διατίθενται στον ιστότοπο του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας. Για την καλύτερη προώθηση του υλικού της εκστρατείας των κρατών μελών και την προβολή των δραστηριοτήτων των ενδιαφερόμενων μερών, ο ENISA πρόσθεσε στην εκστρατεία τα βραβεία ECSM, για πρώτη φορά φέτος. Τέλος, στόχος της εκστρατείας ECSM είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων και των υπηρεσιών της ΕΕ, μέσω της παροχής στους πολίτες της δυνατότητας να ενεργούν οι ίδιοι ως αποτελεσματικά, ανθρώπινα τείχη προστασίας και ως εκ τούτου, να κάνουν ένα περαιτέρω βήμα προς μια πιο έξυπνη κοινωνία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Ειδικότερα, η εκστρατεία του ECSM για το 2022 έχει ως στόχο να προσεγγίσει επαγγελματίες ηλικίας 40-60 ετών από όλους τους τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ. Προορίζεται επίσης για την ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα στο σύνολό της και για ενδιαφερόμενους η εργασία των οποίων εξαρτάται από ψηφιακές τεχνολογίες και εργαλεία. Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας 2022 (ECSM) συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 ετών ύπαρξής του, από τη δρομολόγησή του το 2012. Η εκστρατεία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των δράσεων που αποσκοπούν στην εφαρμογή των διατάξεων της πράξης της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, σχετικά με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής: «Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας είναι μια εμβληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους πολίτες της ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Ενώ θωρακίζουμε την ΕΕ με πληθώρα δράσεων για την προστασία της ασφάλειάς της, χρειαζόμαστε ενημερωμένους πολίτες που αποτελούν μέρος της Ένωσης Ασφάλειάς μας. Η φετινή εκστρατεία θα βοηθήσει όλους να μάθουν και να κατανοήσουν πώς να προστατεύουν την καθημερινή τους ζωή από νέες αναδυόμενες απειλές, όπως το λυτρισμικό».
Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, δήλωσε τα ακόλουθα: «Καθώς οι κοινωνίες μας γίνονται ολοένα και πιο διασυνδεδεμένες, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αυξάνονται. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία μας είναι η κατάρτιση και ο διαδικτυακός γραμματισμός, μεταξύ άλλων και στην καθημερινή ζωή. Αυτός είναι ο στόχος του μήνα κυβερνοασφάλειας και έχει αποδείξει την αξία του τα τελευταία 10 χρόνια.»
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, πρόσθεσε: «Ο αριθμός των επιτυχημένων διαδικτυακών επιθέσεων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν πώς να τις εντοπίσουν και να αντιδράσουν. Αυτός είναι ο στόχος των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού μήνα κυβερνοασφάλειας. Τα νέα βραβεία που καθιερώθηκαν φέτος θα δώσουν μεγαλύτερη προβολή και κίνητρα για την ανάπτυξη εργαλείων και εκστρατειών που θα βοηθήσουν τους πολίτες της ΕΕ. Σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη δεκαετή εξέλιξη του ECSM. Η οικοδόμηση μιας αξιόπιστης και κυβερνοασφαλούς Ευρώπης προϋποθέτει, επίσης, την παροχή βοήθειας σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε να ευδοκιμήσουν σε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον.»
Τα βραβεία ECSM
Τα βραβεία ECSM είναι μια νέα πρωτοβουλία που εντάσσεται στις δραστηριότητες της εκστρατείας ECSM. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών που συμμετέχουν στη διαδικασία θα ψηφίζουν κάθε χρόνο για το πλέον καινοτόμο και εντυπωσιακό υλικό που έχει παραχθεί για προηγούμενες εκστρατείες του ECSM. Ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να ψηφίσουν βάσει καταλόγου υλικού της εκστρατείας που υποβλήθηκε στον διαγωνισμό.
Ο ENISA συγχαίρει τα κράτη μέλη που βραβεύτηκαν για τα επιτυχημένα έργα τους και οι νικητές των βραβείων ECSM 2022 είναι οι εξής:
Καλύτερο βίντεο:
Σλοβενία: «Ο Darko θέλει να πάρει την κοπέλα του σε ταξίδι»

Βέλγιο: «Οι κωδικοί πρόσβασης ανήκουν στο παρελθόν. Προστατέψτε τους διαδικτυακούς
λογαριασμούς σας με επαλήθευση ταυτότητας δύο παραγόντων
»

Kαλύτερο ενημερωτικό γράφημα
Ιρλανδία: «Γίνε ο ερευνητής κυβερνοασφάλειας του εαυτού σου»
Καλύτερο εκπαιδευτικό υλικό
Ελλάδα: «Κυνήγι θησαυρού: παιχνίδια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση»

Για τα βραβεία του 2022, το βραβευμένο υλικό θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και θα προωθηθεί εκ νέου στο πλαίσιο της εκστρατείας του τρέχοντος έτους. Στόχος του ENISA είναι να διοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό κάθε χρόνο.

Λίγα λόγια για το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» και το λυτρισμικό
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» είναι ένα είδος επίθεσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο ψηφιακής επικοινωνίας. Το υποψήφιο θύμα εξαπατάται και παρασύρεται στο να κοινοποιήσει προσωπικές πληροφορίες, οικονομικά δεδομένα ή κωδικούς πρόσβασης από επιτιθέμενο που προσποιείται ότι είναι αξιόπιστος. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων είναι να ενισχυθούν οι πολίτες και να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εργαλεία και ιδέες για τον εντοπισμό τους και την αποφυγή του να πέσουν σε παγίδες. Το λυτρισμικό έχει προσδιοριστεί ως το πιο καταστροφικό είδος κυβερνοεπίθεσης κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο επηρεάζει οργανισμούς κάθε μεγέθους ανά τον κόσμο. Πρόκειται για ένα άλλο είδος ψηφιακής επίθεσης, που επιτρέπει σε παράγοντες απειλής να αναλάβουν τον έλεγχο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων του στόχου και να ζητήσουν λύτρα με αντάλλαγμα τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.