Εκπαιδευτικά κανάλια στο YouTube για εφήβους και μικρότερα παιδιά.
line

To YouTube δεν προσφέρει μόνο διασκέδαση στους μικρούς και μεγαλύτερους θεατές του. Προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις και γνώσεις με τρόπο μάλιστα διασκεδαστικό και αποτελεσματικό. Φυσικά, video μερικών λίγων λεπτών δεν μπορούν να προσφέρουν σφαιρική γνώση, ούτε να αντικαταστήσουν ένα καλό βιβλίο. Ωστόσο, μπορούν να μας δώσουν το έναυσμα για την ενασχόληση με αυτά ή να ικανοποιήσουν την περιέργειά μας.

Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις για εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά κανάλια για μεγαλύτερα και μικρότερα παιδιά.

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ:

TED-Ed

Πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης και της μετάδοσης ιδεών παγκοσμίως και το δίκτυό του φτάνει και μέχρι τη χώρα μας, όπου διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία μερικά από τα διάσημα Ted-X. Ως επέκταση αυτής της προσπάθειας, δημιουργήθηκε στο Youtube το Τed-Ed (education), στο οποίο ταλαντούχοι animators συνεργάζονται με διανοητές ώστε να δημιουργηθούν τα πολυποίκιλα βίντεο που μας λύνουν κάθε απορία σχεδόν για τη ζωή. Από υπαρξιακά μέχρι διαστημικά, κι από καλλιτεχνικά μέχρι κοινωνικά, όλα τα θέματα αγγίζονται με πολύ χαριτωμένο και επεξηγηματικό τρόπο, τόσο ώστε να μην υπάρχει πια δικαιολογία που δεν ξέρεις κάτι. Στο πλαίσιο της εξάσκησης του νου, το κανάλι έχει δημιουργήσει ειδική playlist με οπτικοποιημένους γρίφους.

Kurzgesagt – In a Nutshell

Στο κανάλι αυτής της αξιόλογης ομάδας θα βρεις βίντεο που αφορούν, το σύμπαν, το ανθρώπινο σώμα, διάφορα κοινωνικο-πολιτικά προβλήματα, ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει η Playlist τους με τίτλο «Putting things into perspective», η οποία αναλύει μερικά πιο υπαρξιακά αλλά και τεχνολογικά ζητήματα.

CrashCourse

Καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα γνώσης, από βιολογία και ανατομία μέχρι πολιτική, παγκόσμια ιστορία και οικονομικά, και σου εξηγεί βασικές αρχές και φαινόμενα διαφόρων κλάδων μέσω υπέροχων animation και υπεραναλυτικών σχεδιαγραμμάτων και γραφημάτων. Ιδιαίτερα χρήσιμο για την κατανόηση περίπλοκων διαδικασιών –για παράδειγμα βιοχημικών ή φυσικών φαινομένων – αλλά και για τη γενική θεώρηση τομέων όπως η φιλοσοφία (βασικοί εκπρόσωποι, θεωρίες κλπ.) Αξιοσημείωτη και η ύπαρξη σειράς βίντεο σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία.

Καθημερινή Φυσική

Σε κάθε του βίντεο, ο Στέφανος Βαμβάκος μας δίνει με απλό και εύληπτο τρόπο απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν φυσικά φαινόμενα.Όσο πολύπλοκα και αν φαντάζουν τα ερωτήματα τι είναι κβαντική φυσική, τι είναι θεωρία της σχετικότητας ή από τι είναι φτιαγμένο το σύμπαν μας, η καθημερινή φυσική θα μας λύσει τις απορίες.

Astronio

Το Astronio είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τέρψουμε την περιέργειά μας όσον αφορά θέματα αστροφυσικής. Το κανάλι επιμελείται ο αστροφυσικός Παύλος Καστανάς. Μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο ενδιαφέροντα θέματα για το σύμπαν μας. Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το κανάλι είναι η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, οι μαύρες τρύπες, η σκοτεινή ύλη, και η σκοτεινή ενέργεια.

Chatzida

Στο κανάλι Chatzida θα βρούμε ενδιαφέροντα, επεξηγηματικά video που πραγματεύονται θέματα χημείας και βιολογίας. Υπάρχουν ακόμα video με εφαρμογή χημικών πειραμάτων.

The Mad Sc1ent1st

Ο Στάμος Αρχοντής στο κανάλι The Mad Sc1ent1st αναλύει και να αποδομεί θέματα όπως η ψευδοεπιστήμη, η ομοιοπαθητική, και ο βιοσυντηρητισμός. Σχολαστικός και περίεργος, φέρνει την επιστήμη στο YouTube με καυστικό χιούμορ και συμπαγή επιχειρηματολογία.

SciTalksGR

Το συγκεκριμένο κανάλι προσπαθεί να φέρει την επιστήμη στο YouTube μέσα από αναλυτικές συζητήσεις με αρκετό ενδιαφέρον και χιούμορ.

Σε πολλά από τα επεισόδια της σειράς φιλοξενούν ομιλητές. Αυτοί με τη σειρά τους, μέσα από δικά τους κανάλια ή από το έργο τους, βάζουν το λιθαράκι τους για να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της επιστήμης και της καθημερινότητάς μας.

Science Behind Music

Θέματα που ακούγονται περίεργα, όπως το τι χρώμα έχει η μουσική ή γιατί μας αρέσει ένα μουσικό κομμάτι, επεξηγούνται με γενναίες δόσεις επιστήμης αλλά και χιούμορ.

Smart Chemistry

Ένα κανάλι αφιερωμένο στον θαυμαστό κόσμο της χημείας. Εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τους λόγους που πραγματοποιούνται οι χημικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται.

Τhe Skeptic Theory

Πάσης φύσεως επιστημονικά θέματα αναλύει και το κανάλι The Skeptic Theory. Μέσα από αναλυτικά και καλά τεκμηριωμένα videos, ο θεατής εκτίθεται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων.

National Geographic Greece

Το National Geographic είναι ο κορυφαίος προορισμός για θέματα επιστήμης, εξερεύνησης και περιπέτειας. Η αποστολή του είναι να εμπνέει τους ανθρώπους να νοιάζονται για το περιβάλλον! Το National Geographic μας μεταφέρει κοντά στις σημαντικές ιστορίες και πέρα από τα όρια του εφικτού, μαζί με τους κορυφαίους δημιουργούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους, φωτογράφους και εξερευνητές.

Cosmos Greek Documentaries

Δείτε Ντοκιμαντέρ online με ελληνικούς υπότιτλους.

 

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

HellenicCosmos

Το κανάλι του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιμορφωτικό μέσο για τα παιδιά. Videos που αφορούν στην ιστορία, την φύση, τον άνθρωπο θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας αμείωτο και θα το γεμίσουν χρήσιμες γνώσεις.

Educational TV

Το παιδί μέσα από την πρωτότυπη σειρά κινουμένων σχεδίων, «Ένα γράμμα μια ιστορία», μαθαίνει τα γράμματα και τους ήχους της γλώσσας μας. 24 χιουμοριστικές ιστορίες σε έμμετρο ρυθμό συνδυάζουν την παιδαγωγική με την τηλεοπτική γλώσσα και εισάγουν το παιδί στον κόσμο της αλφαβήτου και των γραμμάτων.

Greek Fairy tales

Αγαπημένα παραμύθια των μικρών μας ξετυλίγονται μέσα από όμορφες εικόνες και υπό την συνοδεία όμορφων μουσικών. Η κοκκινοσκουφίτσα, ο λύκος και τα 7 κατσικάκια, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ και πολλές ακόμα ιστορίες που τα παιδιά μας έχουν λατρέψει μπορούν να τους κρατήσουν συντροφιά για λίγες ώρες μέσα από την οθόνη μιας ηλεκτρονικής συσκευής.

Disney Greece

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών ζωντανεύουν μπροστά τους σε αυτοτελή επεισόδια διδακτικών ιστοριών. Η Πριγκίπισσα Σοφία, ο Μίκυ και οι φίλοι του, ο Νέμο και τόσοι ακόμα άλλοι που θα κάνουν τις ώρες τις οποίες τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη απόλυτα διασκεδαστικές.

Ελληνικά τραγούδια για παιδιά

Τραγούδια που θυμόμαστε και εμείς από τα παιδικά μας χρόνια ζωντανεύουν στις οθόνες μας και κινούνται μαζί με το παιδί. Το κουνελάκι, ο Μπάρμπα Μπρίλιος, το φεγγαράκι και ο γάιδαρος είναι λίγα μόνο από όσα μπορεί να ακούσει κάποιος στο κανάλι των παιδικών ελληνικών τραγουδιών και να περάσει πολύ ευχάριστα μαζί τους.

Counia bella

Το  counia bella , είναι ένα σύγχρονο, μουσικό- εκπαιδευτικό  κανάλι το οποίο απευθύνεται σε παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Επίσης λειτουργεί σαν βοήθημα σε παιδάκια με μαθησιακές δυσκολίες. Το κανάλι δημιουργήθηκε από δύο γονείς εκπαιδευτικούς στο επάγγελμα,  για τις ανάγκες του δικού τους παιδιού, με λίγη προσπάθεια και πολλή αγάπη για όλα τα παιδιά! Περιέχει βιντεάκια με κλασσικά και εκπαιδευτικά τραγουδάκια ,  με  ποιοτική μουσική και απλά ,προσεγμένα και  κατανοητά γραφικά. Το παιδί  θα γνωρίσει τα ζωάκια και τους ήχους τους , τα φρούτα, τα λαχανικά ,την αλφαβήτα , θα μάθει να μετράει και άλλα πολλά…

Greek Tips & More

Greek Tips… Μαθηματικά, τρικ, κόλπα και άλλα για όλους

 

Πηγές: INFOKIDS

 PC STEPS