Ε.Ε.: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο
Ε.Ε.: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο
line
#fakenews

 

Ομάδα ειδικών επιστημόνων πρόκειται να αναλάβει τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, σύμφωνα με ανακοίνωση της νέας Επίτροπου της ΕΕ για την Ψηφιακή Οικονομία Μαρίγια Γκάμπριελ.

 

Τους επόμενους τρεις μήνες η κ. Γκάμπριελ θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση που στόχο έχεο τη δημιουργία νέων νομοθετικών προτάσεων. Ωστόσο, η Επίτροπος σχολίασε ότι«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε λεπτομερώς για τη νομοθεσία».

Παράλληλα τόνισε πως «οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν το καθήκον να ελέγχουν », γεγονός που νομικά σημαίνει ότι οι εταιρείες, όπως το Facebook ή το Twitter, θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να ελέγξουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών τους.

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, να προσδιορίσουμε με σαφήνεια έναν μηχανισμό συντονισμού και να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση: ποια είναι η προστιθέμενη αξία μας στην καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκάμπριελ.

Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη λήψη σχετικών μέτρων, για το πότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφαιρούν το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες. Επιπλέον, ομάδα ευρωβουλευτών ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μέρος μιας ευρύτερης δεσμευτικής νομοθεσίας που θα διαμορφώσει ένα κοινό θεσμικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως «Η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τις προκλήσεις που δημιουργούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες για τη δημοκρατία μας όσον αφορά τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και να εγείρει προβληματισμό αναφορικά με τις ανάγκες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα την προστασία των πολιτών μας».

Πηγή: euronews.com

 

Font Resize
Contrast