Google: Ενεργοποιεί την αυτόματη διαγραφή δεδομένων τοποθεσίας και ιστορικού αναζήτησης
line

Ένα θετικό βήμα προς το σεβασμό της ιδιωτικότητας των χρηστών της κάνει η Google η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ανάπτυξη μιας νέας λειτουργίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης και ιστορικού αναζήτησης από τους λογαριασμούς τους. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μέσω του επίσημου blog της,  η νέα λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Google είχε κατηγορηθεί ότι συγκεντρώνει υπερβολικά πολλά δεδομένα των χρηστών της και ότι εντόπιζε την τοποθεσία των χρηστών   ακόμη κι αν εκείνοι  είχαν  απενεργοποιημένη την επιλογή για το Ιστορικό Τοποθεσίας. Αυτό για να αποτραπεί, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα έπρεπε οι χρήστες να ψάξουν  και να απενεργοποιήσουν την επιλογή “Δραστηριότητα web και εφαρμογής”.

Πλέον, με τη νέα λειτουργία που θα θέσει σε εφαρμογή η εταιρεία, θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση της αυτόματης διαγραφής αυτών των δεδομένων μετά από τρεις ή 18 μήνες ενώ θα υπάρχει και η επιλογή χειροκίνητης διαγραφής των δεδομένων. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα οποιαδήποτε δεδομένα παλαιότερα από το χρονικό όριο που ορίζεται θα  διαγράφονται αυτόματα σε συνεχή βάση.

Δεν θα προσφέρεται, ωστόσο, αυτόματη διαγραφή του ιστορικού παρακολούθησης του YouTube ή των φωνητικών εντολών που εκδίδονται μέσω του Home and Assistant.

Προς το παρόν η δυνατότητα διαγραφής αφορά τα δεδομένα τοποθεσίας, περιήγησης στο διαδίκτυο και χρήσης εφαρμογών.

“Θα πρέπει πάντα να είστε σε θέση να διαχειρίζεστε τα δεδομένα σας κατά τρόπο που να λειτουργεί καλύτερα για σας – και είμαστε αποφασισμένοι να σας προσφέρουμε τους καλύτερους ελέγχους για να συμβεί αυτό”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωσης της εταιρείας.