Τις ημέρες των διακοπών από το σχολείο, τη φροντίδα των περισσότερων παιδιών αναλαμβάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες οι οποίοι κατά συνέπεια επιφορτίζονται με την υποχρέωση να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή όχι μόνο στον πραγματικό κόσμο αλλά και όταν βρίσκονται στο διαδίκτυο. Τις περισσότερες φορές οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν είναι εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό και η διατήρηση της διαδικτυακής ασφάλειας των παιδιών είναι κάτι που τους φαίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση.
Διαβάστε τις παρακάτω απλές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα εγγόνια σας ασφαλή στο διαδίκτυο.
- Συζητήστε το πόση ώρα θα αφιερώνουν στο διαδίκτυο
Πόσος χρόνος επιτρέπεται στο Διαδίκτυο; Ρωτήστε τους γονείς των παιδιών πόσο χρόνο τους επιτρέπουν να ασχολούνται με διαδικτυακές δραστηριότητες και εφαρμόστε τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και όταν βρίσκονται με τους γονείς τους. Καταστήστε σαφές ότι επιτρέπεται να μπαίνουν στο διαδίκτυο μόνο αφού πάρουν τη δική σας έγκριση. Υπάρχουν επίσης applications που μπορείτε να κατεβάσετε και που βοηθούν στη διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
- Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου
Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου σε κινητά τηλέφωνα, tablet και υπολογιστές. Αν δε γνωρίζετε πώς να το κάνετε αυτό ζητήστε τη βοήθεια των γονιών των παιδιών ή κάποιου φίλου. Οι ρυθμίσεις γονικού ελέγχου βοηθούν στο φιλτράρισμα περιεχομένου που μπορεί να είναι ακατάλληλο για τα παιδιά. Μπορείτε επίσης μέσω αυτών να αφαιρέσετε τις λειτουργίες αγορών και συνομιλίας και μπορείτε να περιορίσετε το χρόνο που τα παιδιά αφιερώνουν στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ. Για να θέσετε σε εφαρμογή τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στο Youtube μπορείτε να διαβάσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εδώ.
- Απενεργοποιήστε τις αγορές εντός εφαρμογής
Το να δώσετε στο εγγόνι σας ένα tablet / τηλεφώνο για να παίξει ένα παιχνίδι μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά πολλά παιχνίδια και εφαρμογές διαθέτουν αγορές εντός της εφαρμογής. Τα παιδιά ενδέχεται να αγοράσουν κατά λάθος περισσότερες ζωές για το παιχνίδι τους ή να προχωρήσουν σε νέο επίπεδο χωρίς να ξέρουν ότι χρεώνουν την πιστωτική σας κάρτα με αυτή τη διαδικασία. Ενδέχεται να μην έχετε αυτήν τη λειτουργία στη συσκευή σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις σας και να αλλάξετε τις αγορές εντός εφαρμογής απλά για να είστε ασφαλείς.
- Ενεργοποιήστε την ασφαλή αναζήτηση
Μια ασφαλής αναζήτηση σημαίνει ότι όταν χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης (όπως το Google ή το Yahoo), βεβαιώνεστε ότι τα αποτελέσματα είναι κατάλληλα για παιδιά. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε, αλλά ζητήστε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας να το κάνει αυτό για εσάς, αν δεν είστε βέβαιοι. (Δείτε περισσότερα εδώ)
Επίσης στα μικρότερα παιδιά καλό είναι εκ των προτέρων οι γονείς τους ή εσείς αν γνωρίζετε να έχουν συμπεριλάβει στα αγαπημένα τα προγράμματα που επισκέπτονται πιο συχνά. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα με ένα λάθος πάτημα ενός κουπιού να βρεθούν σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιβάλλον
- Συμφωνήστε τι πρέπει να κάνουν αν κάτι/κάποιος τα ενοχλήσει στο διαδίκτυο
Εάν το εγγόνι σας δει κάτι ή κάποιος το κάνει να νιώσει άβολα στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι μπορεί να έρθει και να σας μιλήσει. Συμβουλέψτε το να βγει αμέσως από την ιστοσελίδα όπου βρίσκεται και να κλείσει τον υπολογιστή.
Θυμηθείτε: Να ζητάτε πάντα βοήθεια αν δεν είστε σίγουροι και βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει και ενημερωθεί από τους γονείς τους για τα όρια και τους κανόνες που εκείνοι έχουν θέσει σε σχέση με το διαδίκτυο.
Πηγή: webwise