Ετήσιος απολογισμός διεθνούς Συνδέσμου Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών INHOPE για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Αυξητικές τάσεις «δείχνουν» τα στοιχεία.
line
#inhope

 

Σταθερή αύξηση στα καταγγελλόμενα κρούσματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη διαπιστώνει  ο Διεθνής Σύνδεσμος όλων των Ανοικτών Γραμμών καταγγελιών υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης INHOPE στον ετήσιο απολογισμό του (2016) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχείο o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για εικόνες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904. Από τις καταγγελίες που έλαβε ο INHOPE, το 75% του παράνομου περιεχομένου σε επίπεδο Ευρώπης απομακρύνθηκε από το διαδίκτυο μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες, συμβάλλοντας δυναμικά με τον τρόπο αυτό στην προστασία των θυμάτων και την εξάλειψη του φαινομένου της ανάρτησης στο Internet παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ευάλωτες ομάδες και κατά το έτος 2016 αποδεικνύονται τα κορίτσια παιδικής ηλικίας. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι  όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Καθοριστικής σημασίας στη γρήγορη επεξεργασία των καταγγελιών και στην αποτελεσματικότητα των Ανοιχτών Γραμμών που λειτουργούν υπό την εποπτεία του INHOPE ήταν η μετάβαση από την παλιά βάση δεδομένων  IHRMS στη νέα πλατφόρμα ICCAM. Το νέο πρωτοποριακό σύστημα είναι ταχύτερο, πιο ακριβές και παρέχει βελτιωμένα δεδομένα προσφέροντας  ζωτικής σημασίας πληροφορίες στις αρχές επιβολής του νόμου.

O INHOPE είναι μία παγκόσμιας εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς πρόληψης και καταστολής εγκλημάτων όπως την ΙNTERPOL και την EUROPOL καθώς και με οργανισμούς-κλειδιά της βιομηχανίας του Ίντερνετ, όπως το Facebook, το Twitter και τη Microsoft.

Η SafeLine η μοναδική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου στην Ελλάδα, έχει την τύχη να είναι, από το 2003, ένα από τα πρώτα μέλη της συντονισμένης αυτής προσπάθειας για την εξάλειψη κρουσμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο. Η SafeLine είναι μια από τις τρείς δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2016 στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

 

 

Font Resize
Contrast