14-17 Ιουνίου: Το 1ο International Cybersecurity Challenge με την υποστήριξη και του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
line

Σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την  Κυβερνοασφάλεια (ENISA) διοργανώνει στην Αθήνα το 1ο International Cybersecurity Challenge (ICC), ένα παγκόσμιο κύπελλο κυβερνοασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στις 17 Ιουνίου θα διοργανωθεί το Cyber Security Awareness Day μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό  που μπορεί να επισκεφθεί  το ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.  Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου υποστηρίζει τη διοργάνωση και την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα βρίσκεται στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ένα ενημερωτικό stand για να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους για θέματα ψηφιακής ασφάλειας.  Ειδικότερα θα οργανωθούν διάφορες δραστηριότητες για μαθητές λυκείου, φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί),  εκπαιδευτικούς και όλους όσους ενδιαφέρονται για την ψηφιακή ασφάλεια.

Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικά η ατζέντα για την ημέρα Cyber Security Awareness Day (17 Iουνίου 2022) :

10:00 – 11:00 Intrasoft διαδραστική εκδήλωση  

11:00 – 11:20 Τour στα ενημερωτικά stand των υποστηρικτών

11:20 – 12:00 ENISA διαδραστικά quizzes

12:00 – 12:30 Τour στα ενημερωτικά stand των υποστηρικτών

12:30 – 13:00 Cryptex and Crypto puzzle

13:00 – 14:00 GDPR puzzle

 

 

Πώς λειτουργεί;

Το ICC θα συνδέσει το όνομά του με τα κορυφαία ταλέντα του κόσμου από τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και αναμένεται να γίνει ένα από τα βασικά εκκολαπτήρια της επιχειρηματικότητας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το πρώτο ICC θα απαρτίζεται από περισσότερα από 4000 νέα ταλέντα και θα αποτελείται από 9 γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, με περισσότερες από 64 χώρες να συμμετέχουν ενεργά. Κάθε γεωγραφική περιοχή θα εκπροσωπείται από μια ομάδα νέων ταλέντων που βρίσκονται στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές και θα είναι υπεύθυνη για την επιλογή και την εκπαίδευση των μελών της ομάδας τους μέσω προκαταρκτικών challenges με τη μορφή CTF. Οι 15 κορυφαίοι παίκτες στα προκαταρκτικά CTFs θα σχηματίσουν τις περιφερειακές ομάδες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τους τελικούς και την τελετή απονομής τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διαγωνισμού, οι περιφερειακές ομάδες θα διαγωνιστούν σε  CTF challenges τύπου Jeopardy, όπως web applications, reverse engineering, hardware και forensics. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, επιλεγμένες ομάδες θα διαγωνιστούν σε ένα attack/defence challenge.

Με στόχο πάντα έναν διαφανή και δίκαιο ανταγωνισμό, η οργάνωση του ICC παρακολουθείται και διασφαλίζεται από μια Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από κυβερνητικούς και περιφερειακούς φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο. Σκοπός της διευθύνουσας επιτροπής είναι να καθορίσει τους κανόνες και τις προκλήσεις του διαγωνισμού, να σχηματίσει τις ομάδες που θα διαγωνιστούν και να αποφασίσει για την επιλογή των υποψηφίων.

Χωρίς την υποστήριξη και τη βοήθεια όλων των εταίρων που εμπλέκονται στη Διοικούσα Επιτροπή, δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση μιας τόσο εκτεταμένης δραστηριότητας.

Γιατί ένας διεθνής διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας; ICC 2022

Υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτούνται για την προστασία της κοινωνίας μας από κυβερνοεπιθέσεις ώστε να μετριαστούν πιθανές απειλές. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμο να εκπαιδεύσουμε και να μυήσουμε τις μελλοντικές γενιές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας και θα εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και θωρακισμένο κυβερνοχώρο.

Το ICC δεν είναι απλώς ένας διαγωνισμός. Ο απώτερος στόχος είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης που παρατηρείται σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφορικής, προσελκύοντας και συγκεντρώνοντας κορυφαία ταλέντα του κυβερνοχώρου από όλο τον κόσμο. Επίσης, προωθεί περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των περιφερειών που συμμετέχουν.

Έτσι, αναμένεται να αυξήσει τη συνολική ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών στην παγκόσμια κοινότητα και να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις δεξιότητες που χρειάζονται τα νεαρά ταλέντα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρωτοπορώντας στο σχεδιασμό μιας διεθνούς πρόκλησης, το ICC φιλοδοξεί να εμφυσήσει την αρχή για μια κοινωνία με ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε παγκόσμια κλίμακα και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μπορείτε να παρακολουθείτε τον διαγωνισμό μέσα από τα social media, χρησιμοποιώντας το #ICC.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του International Cybersecurity Challenge