Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία
line

Τα κράτη μέλη της UNESCO κήρυξαν την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο -συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνοεκφοβισμού – αναγνωρίζοντας ότι η σχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία.

Αυτή η ημέρα έχει ως στόχο να προκαλέσει  την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών και μιας σειράς τομέων και εταίρων – συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν  όλοι να συμμετάσχουν στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας για την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο σχολείο για το 2022, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού, υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στο να κάνουν το σχολείο έναν ασφαλή χώρο για όλους τους μαθητές. Οι δάσκαλοι βρίσκονται στην καρδιά της λύσης και πρέπει να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, ικανοί και έτοιμοι να δράσουν.

Η σχολική βία μπορεί να είναι καταστροφική. Τα παιδιά και οι νέοι που επηρεάζονται μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην τάξη, να χάσουν μαθήματα ή να εγκαταλείψουν εντελώς το σχολείο. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Η ατμόσφαιρα του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητα της μάθησης για όλους.

To παρακάτω βίντεο από την Unesco ακολουθεί τις ιστορίες τριών νεαρών θυμάτων εκφοβισμού σε όλο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τις αρνητικές συνέπειες του εκφοβισμού στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, την υγεία και την ευημερία. Υπογραμμίζει επίσης πρακτικές ενέργειες που μπορούν να κάνουν όλοι οι άνθρωποι για να σταματήσουν τον εκφοβισμό στο σχολείο.