Οι μαθητές διδάσκουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Εκδήλωση στο ΙΤΕ.
Οι μαθητές διδάσκουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Εκδήλωση στο ΙΤΕ.
line

Ενημερωτική εκστρατεία με επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιούν η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και πρέσβειρα της Κομισιόν για το ασφαλές διαδίκτυο  Μαρία Σπυράκη και το Ελληνικό κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ στο Ηράκλειο και στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 16 σχολεία της πόλης αλλά και της ενδοχώρας τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των παιδιών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά και οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προκειμένου να καταστεί το διαδίκτυο ασφαλέστερο και ποιοτικότερο για τα παιδιά.

«Ένας στους τρεις χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί και περίπου τα μισά παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχουν αντιμετωπίσει έναν ή περισσότερους κινδύνους στο Διαδίκτυο» επεσήμανε η κ. Σπυράκη  συζητώντας με τους μαθητές  στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευτούν.

«Το διαδίκτυο είναι μια υπέροχη περίπτωση: μπορεί κανείς να διαβάσει, να διασκεδάσει, να επικοινωνήσει. Μοιάζει πολύ όμως με τον πραγματικό κόσμο. Επιπλέον έχει και το ζήτημα της ανωνυμίας. Για αυτό και τα παιδιά μας που είναι υποψιασμένα χρειάζονται να τους κρατήσουμε το χέρι. Να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία και να τους αφήσουμε να πορευτούν στον κόσμο του διαδικτύου με ασφάλεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κρήτης  Μανόλης Καρτσωνάκης.

Ο κ. Ταβερναράκης στην ομιλία του τόνισε ότι η ενημέρωση των μαθητών είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία τους κατά την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο και ότι το ΙΤΕ πρωτοστατεί και σε αυτόν τον τομέα, της αφύπνισης παιδιών, εφήβων, γονιών και εκπαιδευτικών μέσω του προγράμματος SaferInternet4kids.  

Ο Περιφερειακός Δ/ντης εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης επεσήμανε τη στήριξη που παρέχει η Περιφερειακή Δ/νση εκπαίδευσης Κρήτης στις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και υπογράμμισε την αναγκαιότητα το σχολείο να δώσει ακόμα περισσότερα εφόδια στους αυριανούς ψηφιακούς πολίτες-σημερινούς μαθητές- να απολαμβάνουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια και ποιότητα.

Εξειδικευμένα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ανέλυσαν τα κυριότερα λάθη που κάνουν οι έφηβοι όταν βρίσκονται online και παρουσίασαν την κατάσταση έτσι όπως δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, οι 2 μεγάλες έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το Κέντρο σε 14.000 και 13.000 μαθητές αντίστοιχα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από 16 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης αλλά και της ενδοχώρας του Ηρακλείου προτάσεις των μαθητών για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια. Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, βράβευσε την αντιπροσωπεία των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου (τραγούδι και θεατρικό δρώμενο) και του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου(θεατρικό δρώμενο) για τα έργα που παρουσίασαν με φιλοξενία και ξενάγηση στο ευρωκοινοβούλιο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η εργασία του ΕΝΝΕΓΥΛ Ηρακλείου που συμμετείχε με ένα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές.

Font Resize
Contrast