Ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σχετικά με το “επικίνδυνο” παιχνίδι Jonathan Galindo.
line

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καθησυχάζει τους γονείς ότι η ύπαρξη του Jonathan Galindo δεν φαίνεται να υφίσταται.  Όπως προκύπτει από έρευνα των Kέντρων Aσφαλούς Διαδικτύου ανά την Ευρώπη πρόκειται για Fake News το οποίο στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέχρι σήμερα δεν έχει δεχτεί καμία σχετική καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή καθώς δεν αποκλείεται η εμφάνιση ατόμων που υποδύονται ανήλικους ή ενήλικες οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να δράσουν στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας.

Συστήνεται οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν τις γέφυρες επικοινωνίας  με τα παιδιά τους ανοιχτές και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών»  προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε τόσο το Κυπριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου όσο και το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κύπρου. Η ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μάλιστα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά οτι: “Η συγκεκριμένη πρόκληση πρωτοεμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και, όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου (Insafe), πρόκειται για μια φάρσα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, εφόσον είναι δυνατόν, στο Διαδίκτυο, επιτήδειοι, στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας, να προσκαλέσουν παιδιά και εφήβους σε διαδικτυακές προκλήσεις/«παιχνίδια», που μπορεί να περιλαμβάνουν ενοχλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική τους ευημερία” και  υπογραμμίζει “τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχετικές προκλήσεις και κινδύνους ωστόσο, συμβουλεύει ότι χρειάζεται να αποφεύγεται η ονομασία μιας πρόκλησης/«παιχνιδιού», η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Η προώθηση και συντήρηση των φαινομένων αυτών συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους, λαμβάνοντας υπόψη και το ευάλωτο των ηλικιών αυτών.”.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του Κυπριακού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Την ανακοίνωση του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εκλήματος της Κύπρου μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Υλικό από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για το πως να ενημερώσετε τα παιδιά για τέτοιου είδους επικίνδυνα «παιχνίδια» μπορείτε να αντλήσετε από εδώ και από εδώ.

Επίσης ενα εμπεριστατωμένο αρθρο για το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του εξωτερικού μπορείτε να βρείτε εδώ από τα EllinikaHoaxes, που ειναι μέλος του International Fact-Checking Network.