Συμβουλές για να κάνετε ένα διάλειμμα από το κινητό σας κατά τη διάρκεια των γιορτών
line
#takingabreakfromyourmobilephone

Οι γιορτινές μέρες θεωρούνται μέρες χαλάρωσης και σύσφιξης των οικογενειακών και φιλικών δεσμών. Είναι ευκαιρία, αυτές τις γιορτές να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά και από την τεχνολογία απολαμβάνοντας έστω λίγο χρόνο χωρίς να είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.  Δε χρειάζεται να είναι μια ολόκληρη μέρα: το να αντισταθείτε στο να πιάσετε το κινητό σας τηλέφωνο για μόλις μισή ώρα μπορεί να είναι μια αρχή. Είτε πρόκειται για μια κλήση από τη δουλειά, ένα νέο μήνυμα σε μια ομαδική συνομιλία με τους φίλους σας ή μια ειδοποίηση ευκαιρίας στην εφαρμογή αγορών, όλα μπορούν να περιμένουν! Και σύντομα θα δείτε ότι δεν θα χάσετε όσα νομίζετε.

Πώς να κάνετε τα ψηφιακά χρονικά όρια επιτυχημένα

Συχνά αναζητούμε τις ψηφιακές συσκευές μας από συνήθεια χωρίς να βρίσκουμε την ικανοποίηση που ελπίζουμε. Αντ ‘αυτού, η υπερφόρτωση πληροφοριών και η κοινωνική πίεση του ψηφιακού κόσμου μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος και δυσαρέσκεια.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αναρωτηθείτε συνειδητά γιατί χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο και αν είναι απαραίτητο. Χρειάζεται να κάνετε κάτι σημαντικό στη συσκευή σας; Ή μήπως το κάνετε από πλήξη για να αποσπάσετε την προσοχή σας ή για να χαλαρώσετε; Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες ή πράγματα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το smartphone σας αυτές τις στιγμές;

Επτά συμβουλές για «διαλείμματα κινητού τηλεφώνου» κατά τη διάρκεια των γιορτών

Αυτές οι χρήσιμες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν όλους να αποκτήσουν τον έλεγχο του τηλεφώνου τους – ενήλικες, έφηβοι και παιδιά:

  1. Περάστε χρόνο μαζί: Μια καλή ευκαιρία είναι να ζητήσετε από όλους στην οικογένεια  να απέχουν από τη χρήση των κινητών κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων. Μετατρέψτε αυτή τη συμφωνία σε ένα οικογενειακό παιχνίδι, έτσι ώστε να είναι και διασκεδαστική: Αλλάξτε τα κινητά σας τηλέφωνα σε αθόρυβη λειτουργία και τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο σε ένα σωρό. Όποιος σηκώσει πρώτος το κινητό του τηλέφωνο για να ελέγξει τι συμβαίνει, πρέπει να κάνει μια χάρη στους άλλους – για παράδειγμα, να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων ή να βγάλει τα σκουπίδια. Αυτό όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου τηλεφώνου, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ διασκεδαστικό! 
  2. Απολαύστε τις στιγμές χωρίς φωτογραφίες: Η μαγεία των στιγμών πολλές φορές μπορεί να « «χαλάσει» από τη λήψη φωτογραφιών ιδιαίτερα αν αυτό γίνεται σε πολύ τακτικά διαστήματα. Αν θέλετε να κρατήσετε μια ανάμνηση την ώρα π.χ που φτιάχνεται χριστουγεννιάτικα γλυκά κάντε το στην αρχή ή στο τέλος και μετά βάλτε το κινητό σας στην άκρη. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο καθαρά ως κάμερα, ρυθμίστε το σε λειτουργία πτήσης, ώστε να μην χαθείτε στη ροή του Facebook ή στις νέες ιστορίες Instagram από συνήθεια. 
  3. Πρέπει να εργαστείτε, να τακτοποιήσετε ή έχετε κάτι άλλο σημαντικό να κάνετε, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε να κοιτάτε το κινητό σας τηλέφωνο; Ρυθμίστε το ξυπνητήρι π.χ. σε μια ώρα και προσπαθήστε να μην κοιτάξετε το κινητό σας τηλέφωνο μέχρι τότε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και θα σας δώσει πίσω κάποιο έλεγχο του χρόνου σας.
  4. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο «αδράνειας» για να χαλαρώσετε: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη δουλειά, στην αίθουσα αναμονής στο γιατρό ή στη στάση του λεωφορείου – ακόμα κι αν έχετε μόνο λίγα λεπτά ελεύθερα – πιάνετε αυτόματα το κινητό σας τηλέφωνο; Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε συνειδητά αυτά τα λεπτά διαφορετικά. Ένα ταξίδι με λεωφορείο ή τραμ είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο, να θαυμάσετε τους δρόμους που φωτίζονται από τα Χριστούγεννα και να «αδειάσετε» το κεφάλι σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε ένα συναρπαστικό βιβλίο στο ραντεβού του γιατρού ή ένα περιοδικό, το οποίο συνήθως δεν έχετε ποτέ χρόνο να διαβάσετε! 
  5. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο πριν πάτε για ύπνο: Θέλετε να ελέγξετε γρήγορα τα email και τα μηνύματά σας ή να κάνετε χριστουγεννιάτικες αγορές στο διαδίκτυο πριν από τον ύπνο; Καλύτερα να μην το κάνετε! Εάν η τελευταία σας ματιά είναι στην οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου πριν πάτε για ύπνο, αυτό δεν θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε είτε σωματικά είτε ψυχικά. Η λειτουργία “Μην ενοχλείτε” στο κινητό σας τηλέφωνο, η οποία θέτει σε σίγαση κλήσεις και μηνύματα, μπορεί να είναι χρήσιμη εδώ.
  6. Αποφύγετε τις συνεχείς διακοπές: Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε” όχι μόνο τη νύχτα αλλά και για να κάνετε συνειδητά διαλείμματα κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Μπορείτε ακόμα να επικοινωνήσετε, αλλά οι κλήσεις και τα μηνύματα όταν είναι σε σίγαση δε θα αποσπούν την προσοχή σας και δε θα μπαίνετε στον πειρασμό να συνεχίσετε να κοιτάτε μηνύματα και ειδοποιήσεις. Μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη περίοδο για να παραμείνετε ανενόχλητοι σε μια ώρα της επιλογής σας, για παράδειγμα, από τις 19:00 έως τις 20:00 κάθε μέρα.
  7. Μειώστε τις εφαρμογές στα απολύτως απαραίτητα: Σκεφτείτε προσεκτικά ποιες εφαρμογές θέλετε πραγματικά να έχετε στο κινητό σας τηλέφωνο. Σας αρκεί να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα μόνο μέσω του υπολογιστή σας στο σπίτι; Χρειάζεστε πραγματικά πολλές διαφορετικές υπηρεσίες messenger ή μπορείτε να συμφωνήσετε σε μία εφαρμογή με τον κύκλο των φίλων σας; 

Εσείς αποφασίζετε τι ρόλο παίζει το κινητό σας τηλέφωνο

Ακόμα κι αν είναι δύσκολο να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο στην άκρη έστω για λίγο, προσπαθήστε να προγραμματίσετε συνειδητά τον χρόνο εκτός σύνδεσης.

Επίσης, εάν είστε γονέας ή φροντιστής, θυμηθείτε ότι είστε ένα σημαντικό πρότυπο και ότι η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου έχει μεγάλη επιρροή στη συμπεριφορά των παιδιών σας. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα και βοηθήστε να διασφαλιστεί ότι όλοι στην οικογένεια ξοδεύουν λίγο λιγότερο χρόνο στα κινητά τους τηλέφωνα και περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί.

Πηγή: BIK