Οι ισορροπίες στην παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωής των παιδιών

Οι ισορροπίες στην παρακολούθηση της διαδικτυακής ζωής των παιδιών
line

 

 

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν μια πολυάσχολη καθημερινότητα και απευθύνονται στην τεχνολογία για να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο. Υπάρχει ένας συνδυασμός λόγων για τους οποίους επιλέγουν να το κάνουν αυτό. Μερικοί θα σκεφτούν ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται, άλλοι θα το χρησιμοποιήσουν για να στηρίξουν τις δικές τους προσπάθειες και συνομιλίες. Είναι απολύτως κατανοητό να στραφούμε στην τεχνολογία για να παρέχουμε “λύσεις” για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο.

Ενώ υπάρχουν πολλά θετικά στη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους, μας πλημμυρίζουν πολλές ανησυχίες – υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη, ακατάλληλο περιεχόμενο, διαδικτυακός εκφοβισμός, sexting, πορνογραφία, εκμετάλλευση και συνάντηση με ξένους. Δεν θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να βάλουμε κάτι στο τηλέφωνό τους ή στο tablet που θα διασφάλιζαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί;

 

Υπάρχει μια εφαρμογή για αυτό

Ως εκ τούτου, φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη αγορά για εφαρμογές που αντιμετωπίζουν αυτές τις ανησυχίες και μπορούν να παρέχουν στους γονείς μια σειρά από «λύσεις» για να κρατούν τα παιδιά τους ασφαλή κατά την πλοήγησή τους. Για παράδειγμα, έχει γίνει πολύ πρόσφατα συζήτηση σχετικά με τα προσωπικά δεδομένων και θέματα γύρω από την προστασία τους. Πράγματι, πολλές από τις σημερινές εφαρμογές για την ασφάλεια των παιδιών θα επισημάνουν την ευθύνη όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών.

Οι εφαρμογές προσφέρουν μεγάλη λειτουργικότητα πέρα από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των παιδιών:

  • Ανησυχείτε ότι το παιδί σας ξοδεύει πολύ χρόνο στο διαδίκτυο; Η εφαρμογή μας θα κλείσει τη συσκευή σε προκαθορισμένες ώρες!
  • Ανησυχείτε μήπως το παιδί σας είναι θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού; Η εφαρμογή μας θα σας στείλει κάθε μήνυμα που στέλνει το παιδί σας σε άλλους ανθρώπους, ώστε να μπορείτε να δείτε ποιοι μιλάνε μαζί του και για τι μιλάνε!
  • Ανησυχείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει έξω και συναντά τους ξένους που γνώρισε στο διαδίκτυο; Η εφαρμογή μας θα σας επιτρέψει να δείτε πού είναι όλο το χρόνο!

 

Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας

Ως άνθρωποι που έχουμε εργαστεί σε αυτόν τον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο για περισσότερα χρόνια από όσο θυμόμαστε, έχουμε δει πολλές τεχνικές “λύσεις” να έρχονται και να φεύγουν. Ωστόσο, υπάρχει μια τέτοια αναταραχή όσον αφορά στις νέες εφαρμογές και τις λύσεις γονικού ελέγχου που αναδύθηκαν πρόσφατα, που πιστεύουμε ότι αξίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε εάν διακινδυνεύουμε να απορρίψουμε κάτι πολύτιμο μαζί με κάτι ανεπιθύμητο.

Όλοι θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή και δεν εκτίθενται σε περιττό κίνδυνο, αλλά πρέπει επίσης να μεγαλώσουν ανθεκτικά και συναισθηματικά ικανά να αντιμετωπίσουν ότι τους φέρνει η ζωή. Προσπαθώντας να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που «αναστατώνει», να μην λέει κανείς τίποτα προσβλητικό για αυτούς και να φροντίζουμε να μην προσεγγίζονται από ξένους, υπάρχει επίσης κίνδυνος να επηρεάσουμε σοβαρά τα δικαιώματά τους .

 

Ιδιωτικότητα

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, να εκφραστούν ελεύθερα, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και περιεχόμενο που τους είναι χρήσιμο και να έχουν μια προσωπική ζωή, ιδιαίτερα καθώς αναπτύσσονται σε νέους ενήλικες. Μια εφαρμογή που παραδίδει στους γονείς όλα τα μηνύματα που στέλνει το παιδί τους, μπορεί να παράσχει κάποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν εκφοβίζονται, αλλά εξίσου δεν αποτελεί εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή αφού κατασκοπεύει τις επικοινωνίες τους;

Ακριβώς επειδή είναι τεχνικά εφικτό, το καθιστά κοινωνικά αποδεκτό; Ενώ θα μπορούσαμε τότε να παρακολουθήσουμε ένα τρόπο επικοινωνίας στη ζωή τους, υπάρχουν πάντα και άλλοι. Τι γίνεται με τις συνομιλίες που μπορεί να έχουν κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας; Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με την τεχνολογία; Είναι τεχνικά εφικτό να τοποθετήσετε μια φωτογραφική μηχανή σε ένα παιδί και να δείτε όλη την σχολική ημέρα όταν επιστρέφουν στο σπίτι το απόγευμα. Είναι αυτό μια βιώσιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού;

Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε γιατί αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσουν αυτές τις εφαρμογές. Πιθανόν δεν είναι για αλτρουισμό, καθώς είναι ένας τρόπος να κερδίσουν χρήματα από την εξόντωση των φόβων και την επιθυμία μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

 

 

Πρόσβαση σε δεδομένα

Είναι ειρωνικό ότι πολλές από τις ίδιες εφαρμογές ζητούν πρόσβαση σε πολλά δεδομένα που συχνά δεν σχετίζονται με την υπηρεσία τους. Τι σημαίνει αυτό γι’ αυτούς; Η πώληση και η μετακίνηση δεδομένων αποτελούν μέρος διαδικτυακής επιχείρησης που πραγματοποιείται από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν δίνουμε τα δεδομένα μας σε εφαρμογές, γινόμαστε το εμπόρευμα που λαμβάνει η εταιρεία με τη μορφή εκμεταλλεύσιμων πληροφοριών. Όταν επιλέγουμε ένα γνωστό πρόγραμμα περιήγησης γονικού ελέγχου, το οποίο κυρίως αποκλείει τους πορνογραφικούς ή άλλους ιστότοπους επικίνδυνου περιεχομένου, διερευνούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Ζητάει άδεια πρόσβασης στους χρήστες σε:

  • Τοποθεσία
  • Φωτογραφίες / Μέσα / Αρχεία
  • Φωτογραφική Μηχανή
  • πληροφορίες σύνδεσης Wifi και
  • επιτρέπει στις αγορές εφαρμογών.

Αυτές είναι πολλές πληροφορίες για ένα απλό μπλοκ ‘app’, και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Πολλοί γνωρίζουν και αποδέχονται ότι οι εταιρείες μοιράζονται τα δεδομένα μας, αλλά πρέπει η στάση μας απέναντι στα παιδιά μας να είναι η ίδια; Ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας;

Στην πραγματικότητα, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι νέοι είναι μυριάδες και περίπλοκες. Ορισμένες είναι πιο επιζήμιες από τις άλλες και πολλά από τα παιδιά μας χτίζουν την αντοχή τους και ασχολούνται με τα σημερινά προβλήματα όπως κάναμε και εμείς τα δικά μας. Αν και η τεχνολογία ασφάλειας μέσω εφαρμογών και άλλων τεχνολογιών μπορεί να είναι χρήσιμη προσέγγιση όταν τα παιδιά είναι σε μικρή ηλικία, είναι πιθανό να γίνουν όλο και πιο αναποτελεσματικά. Ειδικά καθώς μεγαλώνουν, επηρεάζονται περισσότερο από τους φίλους τους και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω πολλαπλών συσκευών σε όλο και περισσότερα σημεία μακριά από την άμεση εποπτεία των ενηλίκων.

 

Μιλήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Οι εφαρμογές για την ασφάλεια των παιδιών δεν αποτελούν τη λύση για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει την ειλικρινή συζήτηση. Η εκπαίδευση των παιδιών σας για τον ψηφιακό κόσμο μέσα από συμβουλές κοινής λογικής και συζήτηση για το τι συμβαίνει είναι αναντικατάστατη. Οι γονείς δεν χρειάζεται να γνωρίζουν κάθε πλατφόρμα ή νέα εφαρμογή που έχει φτάσει στην αγορά. Αυτό που μετράει πάντα είναι η διαδικτυακή συμπεριφορά.

Η ενδυνάμωση των παιδιών σας με τη γνώση του πώς λειτουργεί ο κόσμος (και δεν διαφέρει από τον κόσμο εκτός σύνδεσης) είναι πολύ σημαντική για να τους βοηθήσει να πάρουν σωστές αποφάσεις σε κρίσιμα σημεία. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα και τα κρυμμένα αναλυτικά στοιχεία πίσω από αυτά πρέπει να αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά. Επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν βάσιμες αποφάσεις σχετικά με το ποιοι μοιράζονται τα δεδομένα τους και πότε είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι η τεχνολογία δεν επιλύει κοινωνικά προβλήματα.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η διαδικτυακή εκμετάλλευση και η πρόσβαση σε “ακατάλληλο” περιεχόμενο είναι όλα τα πράγματα που διεξάγονται μέσω της τεχνολογίας αλλά έχουν τις ρίζες τους σε κοινωνικά ζητήματα. Τα παιδιά μας πρέπει να είναι βέβαια ότι είμαστε εκεί γι’ αυτά και ότι καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να τους πούμε ότι καταργούμε την ιδιωτικότητά τους επειδή θέλουμε να τους κρατήσουμε ασφαλείς.

 

Πηγή: SWGFL

Font Resize