Διαμόρφωση της αλλαγής: Αντιμετωπίζοντας κατάματα την έμφυλη διαδικτυακή βία
line

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή  έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για παρενόχληση και κακοποίηση. Είναι καιρός να ρίξουμε φως σε αυτό το ζήτημα και να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την καταπολέμησή του.

Η νέα καμπάνια, με τίτλο “Shape the Shift: Defining online gender-based violence” επιδιώκει να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τους χρήστες του διαδικτύου, και ιδιαίτερα τη νεολαία, να αναγνωρίζουν, να αποτρέπουν και να αναφέρουν διάφορες μορφές διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο. Εμβαθύνοντας στις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού, της παρενόχλησης, του doxing και της εκδικητικής πορνογραφίας, στοχεύουμε να παρέχουμε σαφήνεια σε αυτά τα φαινόμενα.

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι πρώτον, να απομυθοποιήσουμε τη διαδικτυακή βία με βάση το φύλο (Online Gender-Based Violence – OGBV), καταρρίπτοντας τις παρανοήσεις και παρέχοντας μια ολοκληρωμένη κατανόηση των διαφορετικών εκφάνσεών της. Πολλά άτομα εξακολουθούν να μη γνωρίζουν όρους όπως το doxing και της μορφές της έμφυλης διαδικτυακής βίας. Μέσω ενημερωτικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, στοχεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κενά στη γνώση και να προωθήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου.

Δεύτερον, αναγνωρίζουμε τη σημασία των αποτελεσματικών συστημάτων αναφοράς (reporting) σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Πολύ συχνά, τα θύματα διαδικτυακής βίας με βάση το φύλο αισθάνονται αβοήθητα, αβέβαια για το πώς να αναφέρουν περιστατικά τέτοιας καταχρηστικής συμπεριφοράς. Η εκστρατεία μας επιδιώκει να εξοπλίσει τους νέους με τις γνώσεις και τα εργαλεία για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους μηχανισμούς αναφοράς, καθιστώντας έτσι τους δράστες υπεύθυνους και προάγοντας ασφαλέστερους διαδικτυακούς χώρους.

Τέλος, η πρόληψη είναι πρωταρχικής σημασίας. Εξοπλίζοντας τα άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια και να παρεμβαίνουν, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ψηφιακής ενσυναίσθησης και υπευθυνότητας. Είτε αναγνωρίζουμε τα σημάδια του διαδικτυακού εκφοβισμού είτε κατανοούμε τους κινδύνους της κοινοποίησης ευαίσθητων πληροφοριών στο διαδίκτυο, η καμπάνια μας παρέχει πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για την προστασία του εαυτού μας και της ευρύτερης κοινότητας από τη διαδικτυακή βία με βάση το φύλο.

Στην ουσία, το “Shape the Shift” είναι κάτι περισσότερο από μια καμπάνια – είναι μια έκκληση για δράση. Είναι μια συλλογική προσπάθεια για την αναμόρφωση της αφήγησης που περιβάλλει τη διαδικτυακή βία με βάση το φύλο και τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, πιο περιεκτικού ψηφιακού τοπίου για όλους. Μαζί, ας αντισταθούμε στην παρενόχληση, ας υποστηρίξουμε την αλλαγή και ας ανοίξουμε το δρόμο για ένα φωτεινότερο, πιο δίκαιο μέλλον στο διαδίκτυο.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.menable.eu/event/defininggbvo/ 

Font Resize
Contrast