Πώς γιορτάστηκε η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 στην Ελλάδα!
line

Περισσότεροι από 30.000 μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες σε όλη τη χώρα πήραν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και χιλιάδες άλλοι, έστησαν μια μικρή γιορτή στην τάξη τους με υλικό που παρείχε το Κέντρο και μας έστειλαν τις δημιουργίες τους.

Τα 20 χρόνια Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ήταν μια μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα..

 

Βίντεο που δημιούργησε το πάνελ νέων για την Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου 2023

Ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023 τα είχε όλα!

Ζητούμενο για άλλη μια φορά ήταν η γνώση για την ασφαλή πλοήγηση να έρθει μέσα από αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών όπως είναι η ανάγνωση παραμυθιών για τα μικρότερα παιδιά και το παιχνίδι για τα μεγαλύτερα… Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων φέτος βρέθηκε η παραπληροφόρηση.

 

 

600  σχολεία έλαβαν μέρος στους πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν για 7η συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός «Πιάσε τη σημαία» ο οποίος υποστηρίχθηκε από  την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως δράση που θα συνεισφέρει στην προσπάθεια για προσέλκυση νέων ατόμων στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

 

 

Περισσότεροι από 2.500 εκπαιδευτικοί και γονείς παρακολούθησαν ζωντανά την κεντρική διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου εξ αφορμής του εορτασμού της ημέρας,  με βασικό θέμα τη διαδικτυακή σεξουαλική αποπλάνηση των ανηλίκων (Grooming). Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας σε 4.400 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η νέα στρατηγική ΒΙΚ+ της Ευρωπαικής Ένωσης που θέλει τα παιδιά πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο και τέλος δόθηκαν συμβουλές για το πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά και τους νέους από το Grooming. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους συμμετέχοντες η παρέμβαση του μέλους του Πάνελ Νέων Ηλέκτρας Χατζηδημητρίου η οποία μίλησε για το πως αντιλαμβάνονται οι νέοι τη σχέση τους με το διαδίκτυο και τι είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν από τους ενήλικες σε κάθε περίπτωση πιθανού διαδικτυακού κινδύνου.

 

 

Δημιουργήθηκε νέο εκπαιδευτικό υλικό με σημείο αναφοράς την παραπληροφόρηση  και αμέσως «αγκαλιάστηκε» από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και γονείς.

 

Ένας από τους βασικούς τρόπους προώθησης του μηνύματος «Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» αναδείχθηκαν τα κοινωνικά δίκτυα. Το μήνυμα της πρεσβευτού του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Βάσως Λασκαράκη ξεπέρασε τα 200Κ views στο Instagram και το βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά του Πάνελ Νέων για τα 20 χρόνια Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ξεπέρασε τα 8Κ views στο Facebook ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβασαν στα social το δικό τους μήνυμα εορτασμού της Ημέρας.

 

Οι εγγεγραμμένοι υποστηρικτές της Ημέρας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. 1700 εκπαιδευτικοί, εμπλεκόμενοι φορείς και εκπρόσωποι οργανισμών έβαλαν «τη δική τους πινέζα» στο χάρτη των υποστηρικτών για το 2023.

 

Xάρτης Υποστηρικτών SID 2023

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 4400 εκπαιδευτικούς και δημοσιοποιήθηκαν την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου φιλοξενήθηκαν σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, σε μεγάλα δημοσιογραφικά site και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

 

 

Η πρώτη SaferInternetDay γιορτάστηκε ακριβώς πριν από 20 χρόνια… Ο χρόνος πέρασε και η δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε μια ασφαλέστερη, καλύτερη εμπειρία Διαδικτύου για όλους συνεχίζεται! Ραντεβού του χρόνου στις 6 Φεβρουαρίου να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024!