Προβληματισμός και ανησυχία για “το παιχνίδι του καλαμαριού”
line

Squid Game: Η σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς λόγω του βίαιου περιεχομένου και των περιστατικών μίμησης  των προκλήσεων που προβάλλονται από παιδιά .   

Πρόκειται για μια σειρά από 6 δοκιμασίες-παιχνίδια που καλούνται να παίξουν 456 συμμετέχοντες οι οποίοι βρίσκονται κλειδωμένοι σε μια μυστική τοποθεσία, για να κερδίσουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν. Όλοι τους είναι αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη και έχουν ριχτεί στη μάχη για την απόκτηση του χρηματικού επάθλου. Όποιος χάνει όχι απλά αποβάλλεται από το παιχνίδι αλλά εκτελείται εν ψυχρώ.

Το «Squid Game» έγινε επίσημα το πιο δημοφιλές σόου της πλατφόρμας, έχοντας συμπληρώσει 111 εκατομμύρια προβολές σε λιγότερο από έναν μήνα από την πρεμιέρα του.

Ο κυνισμός και η βία που χαρακτηρίζει τη σειρά είναι και ο κύριος λόγος που γονείς και εκπαιδευτικοί παγκοσμίως ανησυχούν καθώς η σειρά έχει κερδίσει και πολλούς μικρούς οπαδούς παρά το γεγονός ότι προτείνεται για 16 ετών και άνω.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και ζητούν από τους εκπαιδευτικούς να παίξουν κάποια από τα επικίνδυνα παιχνίδια που συμπεριλαμβάνονται στα επεισόδια της σειράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα τέτοια περιστατικά έχουν ήδη αναφερθεί στη Βρετανία και το Βέλγιο ενώ έχει παρατηρηθεί και η αποστολή «επικίνδυνων» βίντεο από παιδιά σε μικρότερους συμμαθητές ως ένα είδος δοκιμής θάρρους. Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο αν και σε πολλά σχολεία το συγκεκριμένο σήριαλ συζητείται πολύ μεταξύ των μαθητών .

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου

Συζητήστε μαζί του: Αν το παιδί σας γοητεύεται από το συγκεκριμένο περιεχόμενο μια απαγόρευση παρακολούθησης της συγκεκριμένης σειράς θα είναι αναποτελεσματική, ειδικά αν είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης μέσα στην τάξη. Μιλήστε στο παιδί σας, ζητήστε του να σας εξηγήσει την υπόθεση και μοιραστείτε μαζί του τις ανησυχίες σας.

Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία γονικού ελέγχου που παρέχει το Netflix:  Για παράδειγμα, μπορείτε να δημιουργήσετε στο παιδί το δικό του λογαριασμό στο Netflix και να καθορίσετε σε ποιο περιεχόμενο μπορεί να έχει πρόσβαση. Μάθετε περισσότερα εδώ

Μιλήστε στο παιδί  για την πίεση των συνομηλίκων του και πως μπορεί να την αντιμετωπίσει:   Ένα από τα βασικά ζητήματα που τίθενται σε σχέση με τις online προκλήσεις είναι η πίεση των συνομήλικων (peer pressure). Πολλές φορές οι νέοι φοβούνται τη διαφορετικότητα και προχωρούν σε πράξεις κάτω από την πίεση της γνώμης των συμμαθητών τους. Θωρακίστε τα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να πουν «όχι» χωρίς να σκέφτονται πως αυτό θα σχολιαστεί από τους υπόλοιπους ή αν θα έχει επίπτωση στην κοινωνική τους ζωή.

Εάν το παιδί σας προσπαθεί να εκφράσει τις δικές του εμπειρίες βίας μέσω βάναυσων παιχνιδιών και σειρών, ή εάν βλέπει τη βία ως τον κατάλληλο τρόπο επίλυσης συγκρούσεων, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αυτό ισχύει και αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά (επιθετικότητα κ.λ.π.) του παιδιού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό βέλτιστων πρακτικών για τις διαδικτυακές προκλήσεις που συνέταξε το 2019  ο ΙNSAFE (δίκτυο Kέντρων Aσφαλών Διαδικτύων της Ευρώπης)