Τik Tok: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να το χρησιμοποιείτε με ασφάλεια
line

H Tik Tok (παλαιότερα γνωστό ως musical.ly) είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης  που ενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο. Η Tik Tok ανήκει στην ίδια μητρική εταιρεία που αγόρασε το μουσικό λογισμικό Musical.ly πέρυσι και φέτος όλοι οι χρήστες του Musical.y αυτόματα μεταφέρθηκαν στην Tik Tok.

Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να δημιουργήσουν, να αποθηκεύσουν και να μοιραστούν βίντεο διάρκειας έως και 15 δευτερόλεπτων. Τα βίντεο συνήθως προβάλλουν lip-syncing (συγχρονισμός χειλιών με το τραγούδι), χορογραφίες και παρωδίες. Όπως στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην Tik Tok  οι χρήστες μπορούν να πατήσουν “like”, να σχολιάσουν τα βίντεο που δημοσιεύονται καθώς επίσης να κάνουν remix με αυτά και να τα δημοσιεύσουν ξανά.

Πώς λειτουργεί

Οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν είτε χρησιμοποιώντας το Facebook,  Instagram ,twitter είτε το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Η εφαρμογή έχει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με μουσικά αποσπάσματα από όπου οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν κάποιο κομμάτι για να κάνουν lip-sync (το γνωστό καραόκε).

Η εφαρμογή διαθέτει πολλούς τρόπους για να προσθέσει περισσότερη διασκέδαση στα βίντεο των χρηστών.  Υπάρχουν επιλογές –  για παράδειγμα – μαγνητοσκόπησης σε γρήγορη ή αργή κίνηση, υπάρχουν πάρα πολλά φίλτρα και εφέ, δίνεται ακόμα και η δυνατότητα να αναπαράγεται το τραγούδι προς τα πίσω, σύνδεσης με άλλο χρήστη προκειμένου να  κάνουν ντουέτο κλπ.

Τα βίντεο που δημιουργούνται οι χρήστες μπορούν να τα κοινοποιήσουν στους οπαδούς τους ή ακόμα και να τα δημοσιεύσουν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Μessenger, το What’sApp κ.λ.π

Όπως και στις περισσότερες άλλες εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα οι χρήστες μπορούν να ακολουθήσουν άλλους χρήστες, να σχολιάσουν τα βίντεο τους και να στείλουν emoji στον αγαπημένο τους τραγουδιστή/ ηθοποιό. Επίσης μπορούν να προβάλλουν το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας hashtag (παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Instagram).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι:

1.Επικοινωνία με αγνώστους

Από προεπιλογή, όλοι οι λογαριασμοί είναι δημόσιοι γεγονός που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που κοινοποιείτε.  

Έχετε τη δυνατότητα όμως να ενεργοποιήσετε την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός».

  • Μεταβείτε στο προφίλ σας χρησιμοποιώντας το εικονίδιο κεφαλής το εικονίδιο με το γρανάζι ή τις τρείς τελίτσες στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Επιλέξτε “Απόρρητο και ασφάλεια” και ενεργοποιήστε την επιλογή «ιδιωτικός λογαριασμός».
  • Αν απενεργοποιήσετε την επιλογή «να επιτρέπεται σε άλλους να με βρουν» οι άλλοι χρήστες δε θα λαμβάνουν προτάσεις για να σας ακολουθήσουν.
  • Στην επόμενη επιλογή ποιος μπορεί να μου στείλει σχόλια, φρόνιμο είναι να έχουμε επιλέξει το πεδίο «φίλοι».
  • Το ίδιο πρέπει να έχουμε επιλέξει και για το «ποιος μπορεί να κάνει ντουέτο μαζί μου» αλλά και για το ποιος μπορεί να μου στείλει μήνυμα».

39074201_208761876653194_3119409724605333504_n

2.Cyberbullying

Αναφορά/μπλοκάρισμα περιεχομένου ή χρήστη 

Οι χρήστες υπάρχει πιθανότητα να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο (εικόνες/βίντεο/σχόλια) ή να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού ή άσχημης συμπεριφοράς. 

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να μπλοκάρετε κάποιον άλλον χρήστη ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Πηγαίνετε από το προφίλ του και πατήστε στις τρείς τελίτσες πάνω δεξιά
  • Επιλέξτε την επιλογή “block”

Ο συγκεκριμένος χρήστης πλέον δε θα είναι σε θέση να βλέπει το περιεχόμενο σας και να έρθει σε επαφή μαζί σας. Με την ίδια διαδικασία μπορείτε και να «ξεμπλοκάρετε» κάποιον χρήστη.

Αν θέλετε να αναφέρετε έναν λογαριασμό:

  • Πηγαίνετε στο προφίλ του λογαριασμού που θέλετε να αναφέρετε και πατήστε στις τρείς τελίτσες πάνω δεξιά
  • Επιλέξτε την επιλογή «αναφορά» και εν συνεχεία εξηγήστε επιλέγοντας τα κατάλληλα πλαίσια τους λόγους της ενέργειας σας
  • Τέλος πατήστε στην επιλογή «αναφορά» προκειμένου να την υποβάλλετε

Αν θέλετε να αναφέρετε κάποιο βίντεο

  • Πατήστε στο εικονίδιο που χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση  share  και επιλέξτε την επιλογή «αναφορά»
  • Εν συνεχεία επιλέξτε αν είναι spam ή ακατάλληλο και επιλέξτε τους λόγους που θέλετε να το αναφέρετε
  • Τέλος πατήστε το πλαίσιο «αναφορά» για να υποβάλλετε την καταγγελία σας

Αν θέλετε να αναφέρετε κάποιο σχόλιο:

  • Κλικάρετε πάνω στο σχόλιο που θέλετε να αναφέρετε και εν συνεχεία πατήστε στην επιλογή «αναφορά»
  • Εν συνεχεία επιλέξτε αν είναι spam ή ακατάλληλο και επιλέξτε τους λόγους που θέλετε να το αναφέρετε
  • Τέλος πατήστε το πλαίσιο «αναφορά» για να υποβάλλετε την καταγγελία σας

Αν θέλετε να αναφέρετε μια συζήτηση

  • Ανοίξτε τη συζήτηση και πατήστε πάνω στις τρείς τελίτσες
  • Εν συνεχεία επιλέξτε αν είναι spam ή ακατάλληλο και επιλέξτε τους λόγους που θέλετε να το αναφέρετε
  • Τέλος πατήστε το πλαίσιο «αναφορά» για να υποβάλλετε την καταγγελία σας.

3.Υπερβολική ενασχόληση

Το  Tik Tok διαθέτει ένα κέντρο «ψηφιακής ευημερίας» μέσω του οποίου μπορείτε να παρακολουθείτε το χρόνο που δαπανάτε στην εφαρμογή. Η οθόνη διαχείρισης χρόνου σας βοηθάει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε χρήση της εφαρμογής 2 ώρες τη μέρα. Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η ρύθμιση θα χρειάζεται να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης που θα έχετε δημιουργήσει για αυτήν τη λειτουργία προκειμένου να χρησιμοποιείτε το Tik Tok post μετά τις δύο ώρες.

Για την ενεργοποίηση της οθόνης διαχείρισης χρόνου

  • Μεταβείτε στο προφίλ σας χρησιμοποιώντας το εικονίδιο κεφαλής το εικονίδιο με το γρανάζι ή τις τρείς τελίτσες στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Επιλέξτε από τα «γενικά» την «ψηφιακή ευημερία» και πατήστε ενεργοποίηση
  • Εισάγετε έναν 4ψηφιο κωδικό πρόσβασης και επιβεβαιώστε τον
  • Η λειτουργία έχει ενεργοποιηθεί

Untitled

 

Η οθόνη διαχείρισης χρόνου σας βοηθάει να περιορίσετε τον εαυτό σας σε χρήση της εφαρμογής 2 ώρες τη μέρα. Όταν είναι ενεργοποιημένη αυτή η ρύθμιση θα χρειάζεται να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης που θα έχετε δημιουργήσει για αυτήν τη λειτουργία προκειμένου να χρησιμοποιείτε το Tik Tok post μετά τις δύο ώρες.

Ο κωδικός παραμένει σε ισχύ για 30 μέρες και εν συνεχεία θα σας ζητηθεί να τον αλλάξετε.

4.Πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο

Ενεργοποίηση περιορισμένης λειτουργίας

Η ενεργοποίηση της λειτουργίας περιορισμού εμποδίζει την εμφάνιση των βίντεο που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλα τα κοινά.

Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε ακολουθώντας τα εξής απλά βήματα:

  1. Μεταβείτε στο προφίλ σας χρησιμοποιώντας το εικονίδιο κεφαλής το εικονίδιο με το γρανάζι ή τις τρείς τελίτσες στην επάνω δεξιά γωνία.
  2. Επιλέξτε από τα «γενικά» την «ψηφιακή ευημερία» και πατήστε ενεργοποίηση
  3. Αν έχετε ήδη ενεργοποιήσει την οθόνη διαχείρισης χρόνου θα πρέπει να βάλετε τον τετραψήφιο κωδικό που είχατε ορίσει
  4. Και εν συνεχεία ενεργοποιήστε την επιλογή «περιορισμένη λειτουργία»

33

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο αναφοράς του TIK TOK