Τι είναι το Twitch και τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά
line
#gaming #twitch #livestreaming

Το Twitch είναι μια livestreaming πλατφόρμα για παίκτες. Αρχικά, το Twitch εστίαζε αποκλειστικά στα games, αλλά σήμερα φιλοξενεί και streams που αφορούν την μουσική, τα talk shows, τη τέχνη ακόμα και τηλεοπτικές σειρές.

Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν άλλα άτομα που παίζουν παιχνίδια, να αλληλεπιδρούν με άλλους θεατές ή να μεταδίδουν ζωντανά το δικό τους παιχνίδι στον κόσμο. Πολλά διαφορετικά παιχνίδια μεταδίδονται σε ροή, με δημοφιλείς τίτλους όπως το Fortnite, το Teamfight Tactics, το League of Legends, το Grand Theft κ.α. Μέσω της streaming υπηρεσίαs πολλές  χιλιάδες χρήστες κερδίζουν χρήματα κυρίως μέσω του Twitch Partner προγράμματος – μια υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στους streamers να βάλουν επιλογές όπως επί πληρωμής εγγραφές και τοποθέτηση διαφημίσεων.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές;

Η πλατφόρμα Twitch επιτρέπει στους χρήστες να μάθουν για νέους τίτλους παιχνιδιών, να λαμβάνουν συμβουλές για το πώς να παίζουν παιχνίδια, να αλληλοεπιδρούν με άλλους παίκτες και να παρακολουθούν διάσημους gamers.

Τα παιχνίδια ναι μεν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο Twitch, η πλατφόρμα όμως φιλοξενεί επίσης μουσικές παραστάσεις, επιδείξεις μαγειρικής, μαθήματα τεχνών και χειροτεχνίας και μια ενότητα IRL (In Real Life) στην οποία οι άνθρωποι μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση πτυχές της ζωής τους.

Πώς λειτουργεί;

Τα Twitch streams μπορούν να παρακολουθούνται από την επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας, από το Desktop App και από τις εφαρμογές που παρέχει για iOS και Android συσκευές, καθώς επίσης και από το Xbox και το  PlayStation.Η παρακολούθηση των Twitch streams είναι εντελώς δωρεάν και δεν απαιτεί από τους χρήστες να εγγραφούν στην υπηρεσία.

Η δημιουργία λογαριασμού επιτρέπει παρόλα αυτά στους χρήστες να προσθέτουν κανάλια στη λίστα των αγαπημένων τους, να τα ακολουθούν και να παίρνουν μέρος σε συζητήσεις μέσα από τη συνομιλία που παρέχεται σε κάθε online streaming.

Η αρχική σελίδα του Twitch εμφανίζει τα διάφορα παιχνίδια που είναι διαθέσιμα, τα οποία τείνουν να είναι τα πιο δημοφιλή παιχνίδια χρήστη ή τάσεις και στη συνέχεια ο χρήστης επιλέγει ποια ροή ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού θα παρακολουθήσει.

 

Τι περιλαμβάνει το livestream:

  • Ζωντανό βίντεο του παιχνιδιού που παίζεται.
  • Βίντεο του ατόμου που παίζει το παιχνίδι, μαζί με τον ζωντανό σχολιασμό του.
  • Ένα δωμάτιο συνομιλίας όπου οι θεατές της ζωντανής ροής αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Αίθουσες συνομιλίας και άμεσα μηνύματα

Κάθε ροή διαθέτει αίθουσα συνομιλίας όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Παρόλο που είναι δυνατή η προβολή των συνομιλιών, οι χρήστες πρέπει να συνδεθούν για να λάβουν μέρος στη συζήτηση. Οι ρυθμίσεις Twitch επιτρέπουν επίσης στους χρήστες να «αποκρύπτουν» τη λειτουργία συνομιλίας.

Οι χρήστες μπορούν να μιλούν ιδιωτικά μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη λειτουργία “Whisper” – την έκδοση Twitch ιδιωτικών ή άμεσων μηνυμάτων. Υπάρχουν ρυθμίσεις απορρήτου στο Twitch που σας επιτρέπουν να αποκλείσετε ιδιωτικά μηνύματα ή Whispers που σας αποστέλλονται από αγνώστους.

Για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία, μεταβείτε στην επιλογή «Ασφάλεια και απόρρητο» στην ενότητα «Ρυθμίσεις».

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

    Η φύση της ζωντανής ροής είναι ότι το περιεχόμενο είναι χωρίς λογοκρισία και απρόβλεπτο. Το Twitch διαθέτει οδηγίες κοινότητας για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, του σεξουαλικού περιεχομένου και της παρενόχλησης, αλλά η γλώσσα και οι εικόνες που μπορεί να είναι ακατάλληλες για παιδιά είναι συχνές σε πολλές από τις ζωντανές ροές του Twitch. Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φίλτρα εποπτείας συνομιλίας στη ροή, αυτά τα στοιχεία ελέγχου δεν είναι διαθέσιμα στο άτομο που βλέπει το περιεχόμενο. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες ζωντανές ροές ενδέχεται να ελεγχθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ άλλες όχι.

    Υπάρχει μια ποικιλία παιχνιδιών διαθέσιμων για προβολή μέσω της πλατφόρμας, ωστόσο πολλά από αυτά έχουν βαθμολογία 18+ και περιέχουν βίαιο και γραφικό περιεχόμενο.

    Ο διαδραστικός χαρακτήρας του Twitch είναι ένα μεγάλο μέρος της ελκυστικότητάς του. Ωστόσο, οι δυνατότητες του chatroom και των άμεσων μηνυμάτων σημαίνουν ότι τα παιδιά ενδέχεται να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο ή ανεπιθύμητη επαφή.

    Αξίζει να θυμόμαστε ότι ενώ οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν ζωντανές ροές στο Twitch, η υπηρεσία επιτρέπει επίσης στους χρήστες να ρυθμίζουν τη δική τους εκπομπή.

    Το Twitch είναι μια υπηρεσία ελεύθερης πρόσβασης, ωστόσο εάν μια χρεωστική / πιστωτική κάρτα συσχετιστεί με έναν λογαριασμό χρήστη, το κόστος μπορεί να αυξηθεί. Οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν συνδρομές για να ακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ταινίες, να εξαλείψουν τις διαφημίσεις ή να έχουν πρόσβαση σε ένα εκτεταμένο σύνολο emotes.

    Ο ιστότοπος περιέχει διαφημίσεις που προορίζονται συχνά για ώριμα παιχνίδια ή ταινίες που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες για παιδιά.\

Συμβουλές για γονείς

  • Συνιστούμε σε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να εξοικειωθούν με οποιαδήποτε πλατφόρμα ή ιστότοπο που χρησιμοποιεί το παιδί.
  •     Εξοικειωθείτε με το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε εάν το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας. Οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών του Twitch περιγράφουν ότι οι χρήστες κάτω των 18 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα υπό την επίβλεψη ενός γονέα ή κηδεμόνα.
  •     Μιλήστε στο παιδί  για το τι του αρέσει  στο Twitch, τις ταινίες που παρακολουθεί και βεβαιωθείτε ότι αν κάτι ή κάποιος το αναστατώσει διαδικτυακά θα σας το εμπιστευτεί.
  •     Συζητήστε το θέμα του απορρήτου, του ακατάλληλου περιεχομένου και της κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο
  •     Κατανοήστε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου. Οι ρυθμίσεις απορρήτου του Twitch επιτρέπουν στους χρήστες να αποκλείουν τα άμεσα μηνύματα από αγνώστους, να αποκρύπτουν την αίθουσα συνομιλίας και να εποπτεύουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σε μια αίθουσα συνομιλίας, εάν δημιουργούν οι ίδιοι μια ζωντανή ροή.