Viber: Νέες λειτουργίες για την προστασία της ιδιωτικότητας
line

Το Viber είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δωρεάν κλήσεις, να στέλνουν κείμενα, εικόνες και βίντεο σε άλλους χρήστες. Λειτουργεί τόσο σε κινητά όσο και σε υπολογιστές και από το Φεβρουάριο του 2015, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων υποστηρίζει 236 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Είναι μια εφαρμογή που θεωρείται από τους γονείς «σχετικά ασφαλής» και χρησιμοποιείται ακόμα και από παιδία των πρώτων τάξεων του δημοτικού.   Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και ενόψη της εφαρμογής του GDPR, οι διαχειριστές με μήνυμά που απέστειλαν στους χρήστες υποστηρίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι προστατευμένα καθώς:

– Το Viber δεν μπορεί να διαβάσει ή να ακούσει τις ιδιωτικές συνομιλίες και κλήσεις του χρήστη λόγω κρυπτογράφησης

– Ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να διαγράψει από τα τηλέφωνα των φίλων του μηνύματα που ήδη έχει στείλει

– O χρήστης μπορεί  να στείλει μηνύματα με χρονόμετρο αυτοκαταστροφής σε Μυστικές Συνομιλίες

viber-minima-768x1302

Νέες και χρήσιμες λειτουργίες από το Viber

Απόκρυψη συνομιλίας

Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να εξαφανίζουν μια ή περισσότερες συνομιλίες από την αρχική σελίδα του Viber και να τις εμφανίζουν με χρήση 4ψήφιου κωδικού PIN. Μπορείτε να κρύψετε ατομικές, ομαδικές, ακόμη και μυστικές συνομιλίες. Ορίζετε ένα 4ψήφιο PIN για όλες τις κρυφές συνομιλίες σας, όχι ένα για κάθε μία ορίζοντας ένα 4ψήφιο PIN για όλες τις κρυφές συνομιλίες σας, όχι ένα για κάθε μία.

Προσοχή όμως:

  • Μπορείτε να αποκρύψετε συνομιλίες μονάχα μέσω smartphones ή και tablets στην περίπτωση που τα χρησιμοποιείτε ως πρωτεύοντες συσκευές. Όχι από pc και tablets ως δευτερεύοντες συσκευές.
  • Αν κρύψετε μια συνομιλία μέσω smartphone, τότε αυτή θα διαγραφεί στα tablet και στις pc συσκευές σας και δε θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη συνομιλία από αυτές.
  • Σε πιθανή επανεμφάνιση συνομιλίας, το ιστορικό αυτής δεν επανέρχεται στα tablet και στις pc συσκευές.
  • Αν λάβετε μήνυμα από μια κρυφή συνομιλία, τότε θα σας έρθει κανονικά ειδοποίηση με το περιεχόμενο του μηνύματος και τον αποστολέα να προστατεύονται.

Πώς γίνεται η διαδικασία:

1.Κρατήστε πατημένο το δάχτυλο σας επάνω στη συνομιλία που θέλετε να αποκρύψετε.

2.Στο μενού που θα εμφανιστεί, πατήστε την επιλογή «Απόκρυψη συνομιλίας».

3.Αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε απόκρυψη μιας συνομιλίας, από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατήστε την επιλογή «ΟΡΙΣΜΟΣ PIN».

4.Πληκτρολογήστε ένα 4ψήφιο PIN μέσω του οποίου θα βρίσκετε όλες τις κρυμμένες συνομιλίες σας.

5.Πληκτρολογήστε άλλη μια φορά το ίδιο 4ψήφιο PIN για επαλήθευση.

6.Ένα πλαίσιο με τίτλο «Επιτυχής ορισμός PIN» θα εμφανιστεί στην οθόνη  και η συνομιλία θα είναι πλέον κρυφή.

7.Για μελλοντικές αποκρύψεις η διαδικασία είναι πιο σύντομη, αφού πλέον έχετε ορίσει τον αριθμό PIN και θα καλείστε να τον τοποθετείτε μία μόνο φορά για κάθε απόκρυψη.

Τι είναι τα μηνύματα αυτοκαταστροφής ή εφήμερα μηνύματα

Η αποστολή ενός εφήμερου μηνύματος (ή μηνύματος με χρονόμετρο αυτοκαταστροφής) είναι απλή. Ο χρήστης διαλέγει τη φωτογραφία ή το video που επιθυμεί να στείλει και στη συνέχεια αρκεί να πατήσει στο εικονίδιο με το μολύβι για να του εμφανιστεί το χρονόμετρο κάτω αριστερά. Η χρονική διάρκεια που μπορεί να μείνει ορατό ένα Secret Message (έτσι τα ονομάζει η Viber) είναι από 1 έως 10 δευτερόλεπτα.

Διαγραφή μηνυμάτων ακόμα και μετά την αποστολή τους

Οι χρήστες του Viber έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν συνομιλίες ακόμα και μετά την αποστολή του μηνύματος και ανεξάρτητα από το αν το έχει διαβάσει ή όχι ο παραλήπτης. Η διαδικασία είναι απλή: Μπορούν να πατήσουν πάνω στο κουμπί διαγραφή και στη συνέχει να επιλέξουν αν θέλουν να διαγραφεί το μήνυμα μόνο από τον παραλήπτη, μόνο από το δικό τους ή και από τα δύο. 

 

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;

Η εφαρμογή μπορεί να «κατέβει» απευθείας στο τηλέφωνό  ή τον υπολογιστή σας. Οι χρήστες πρέπει απλά να εισάγουν τον αριθμό τηλεφώνου τους καθώς αυτό χρησιμοποιεί το Viber ως ταυτότητα. Για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός, το Viber στέλνει ένα PIN μέσω SMS. Εν συνεχεία, μόλις ενεργοποιηθεί  η εφαρμογή συνδέεται στη λίστα επαφών  για να βρει και να συνδεθεί με φίλους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Viber είναι:

  • Δωρεάν μηνύματα
  • Δωρεάν μηνύματα εικόνων και βίντεο
  • Δωρεάν κλήσεις προς άλλους χρήστες Viber

Δωρεάν ομαδικές  συνομιλίες (έως 200 συμμετέχοντες) – Αυτό είναι ένα πολύ δημοφιλές στοιχείο της εφαρμογής. Οι ομαδικές συνομιλίες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για διατήρηση επαφής και αλληλεπίδρασης αλλά ελλοχεύουν και διάφοροι κίνδυνοι όπως διαμοιρασμός ακατάλληλου περιεχομένου, ψηφιακός εκφοβισμός κ.α. Οι ομάδες διαγράφονται μόνο όταν εγκαταλειφθούν από όλα τα μέλη ενώ οι διαχειριστές ή οι συμμετέχοντες στην ομάδα δεν μπορούν να καταργήσουν της συμμετοχή ενός άλλου μέλους.

Δημόσιες συνομιλίες – Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες του Viber να ακολουθούν τις αγαπημένες τους προσωπικότητες ή να συμμετέχουν σε συζητήσεις για τα αγαπημένα τους θέματα. Όταν ένας χρήστης ακολουθεί δημόσια συζήτηση δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν εκτός αν προστεθεί στην ομάδα από το διαχειριστή. Ορατά επίσης είναι μόνο τα προφίλ όσων είναι μέλος στην ομάδα και όχι όσων παρακολουθούν τη δημόσια συνομιλία.

Αυτοκόλλητα – Ένα άλλο πολύ δημοφιλές στοιχείο  του Viber είναι τα αυτοκόλλητα που μπορούν να προστεθούν στα μηνύματα. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν, κάποια άλλο όμως μπορούν να αγοραστούν.

Viber Games – Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά παιχνιδιών για να κατεβάσουν στον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνο τους. Τα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν από μόνα τους ή να παιχτούν μέσω του Viber δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να συνδεθεί και να παίξει με φίλους.

 Αποκλεισμός άλλου χρήστη στο Viber:

Όταν λαμβάνετε ένα μήνυμα από μια άγνωστη επαφή στην οθόνη συνομιλίας θα εμφανιστεί ένα μήνυμα με δύο επιλογές. Μπορείτε είτε να προσθέσετε την άγνωστη επαφή στη λίστα επαφών σας είτε να την αποκλείσετε.

Αποκλεισμός χρήστη από μια ομάδα.

Μπορείτε να αποκλείσετε χρήστες που συμμετέχουν στην ίδια ομάδα όπως εσείς μέσω της οθόνης πληροφοριών ομάδας.

 Εισαγάγετε την ομάδα> Σύρετε την οθόνη προς τα αριστερά> Επιλέξτε την επαφή> Επιλέξτε το μενού της συσκευής> Επιλέξτε “Αποκλεισμός”.

 Σημείωση: Η δεσμευμένη επαφή θα εξακολουθήσει να βλέπει τη δραστηριότητά σας εντός της ομάδας και θα μπορείτε να δείτε τις δικές σας. Το μπλοκ θα ισχύει μόνο για επικοινωνίες one-on-one.

Αποκλεισμός μιας επαφής που βρίσκεται ήδη στη λίστα επαφών σας.

 Μπορείτε να την αποκλείσετε από την οθόνη πληροφοριών συνομιλίας μετακινώντας την αριστερή οθόνη> Επιλογή μενού συσκευής> Επιλογή “Αποκλεισμός”.

Απλώς πληκτρολογήστε τον αριθμό τους μη αυτόματα μέσω της λίστας μπλοκ εισάγοντας Ρυθμίσεις> Απόρρητο> Λίστα αποκλεισμού> Αριθμός μπλοκ. Θυμηθείτε να εισαγάγετε τον αριθμό με την ακόλουθη μορφή: + Κωδικός χώρας και εν συνεχεία αριθμός

Κοινή χρήση τοποθεσίας

Το Viber επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται την τοποθεσία τους με τις επαφές τους, ωστόσο αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή.