Γιατί και πως πρέπει να προστατεύουμε το ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού

Γιατί και πως πρέπει να προστατεύουμε το ψηφιακό αποτύπωμα του παιδιού
line
#digitalfootprint

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ εκθέτουμε τα δεδομένα μας είτε εν γνώσει μας είτε εν αγνοία μας. Μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούμε, μέσω των κινητών μας τηλεφώνων, μέσω των εφαρμογών που κατεβάζουμε, μέσω των gadgets, μέσω των έξυπνων ρολογιών, μέσω των έξυπνων παιχνιδιών… Παντού γύρω μας συλλέγονται δεδομένα μας.

Τα σημερινά παιδιά αποκτούν το πρώτο ψηφιακό τους αποτύπωμα πολλές φορές πριν καν γεννηθούν, από τις φωτογραφίες των υπερήχων που ανεβάζουν οι γονείς τους στο διαδίκτυο.  Ο όγκος αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών των παιδιών εκρήγνυται όταν πια τα ίδια ξεκινούν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθά στη συλλογή όλο και περισσότερων δεδομένων των παιδιών μέσω των αγαπημένων τους ηλεκτρονικών συσκευών, έξυπνων παιχνιδιών ή άλλων gadget που χρησιμοποιούν:

  • οι αισθητήρες, τα μικρόφωνα και οι κάμερες έχουν γίνει μικροσκοπικά και οικονομικά προσιτά.
  • οι αυξανόμενες ποσότητες πληροφοριών διατίθενται σε ψηφιακή και δικτυωμένη μορφή.
  • η κινητή συνδεσιμότητα έχει γίνει ισχυρή και διαδεδομένη σε μια συνεχώς μειούμενη ηλικία.
  • η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και επιτρέπουν την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, ακόμη και μη δομημένων.

Παρακάτω βλέπουμε μια εικόνα με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούν και συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα ενός παιδιού εντός και εκτός σπιτιού.

Ποιος όμως είναι σε θέση να πει πως η αποκάλυψη τόσο πολλών προσωπικών  πληροφοριών θα επηρεάσει τη μελλοντική ζωή ενός παιδιού;

Θα μπορούσαν π.χ  τα προσωπικά δεδομένα υγείας ενός παιδιού να επηρεάσει στο μέλλον  την ικανότητά του να αποκτήσει ιδιωτική ασφάλιση;

Δυστυχώς δε γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ύπαρξης τόσων προσωπικών πληροφοριών…

Συμβουλές ασφαλείας:

  • Εγκαταστήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε όλα τα έξυπνα παιχνίδια,gadget και ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί το παιδί.
  • Εγκαταστήστε λογισμικό Antivirus και Antimalware σε όλες τις συσκευές. Φροντίστε να το ρυθμίσετε σωστά, να το ενημερώνετε τακτικά και να ακούτε τις συστάσεις του.
  • Εγκαταστήστε εφαρμογές γονικού ελέγχου: Δεδομένου ότι τα περισσότερα έξυπνα παιχνίδια πρέπει να συνδυάζονται με tablet και smartphones, θα πρέπει να διαμορφώσετε έτσι τη συσκευή σας που να είστε βέβαιοι ότι είναι ασφαλής για χρήση από τα παιδιά σας. Στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και δικτύου, ορίστε τους γονικούς ελέγχους για να φιλτράρετε ακατάλληλο περιεχόμενο, να περιορίσετε τους τύπους πληροφοριών που μπορούν να μοιραστούν τα παιδιά και να ορίσετε χρονικά όρια στην διαδικτυακή απασχόληση των παιδιών σας.
  • Απενεργοποίηση υπηρεσιών τοποθεσίας σε όποια εφαρμογή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή δε χρειάζεται.
  • Σίγαση μικροφώνων και αποκλεισμός Webcams: Ορισμένες από τις ευαίσθητες πληροφορίες μπορούν να ληφθούν χάρη στο μικρόφωνο ή την κάμερα. Μπορείτε να προστατεύσετε το ιδιωτικό σας απόρρητο απενεργοποιώντας τις λειτουργίες ήχου και βίντεο στις εφαρμογές που δεν είναι απαραίτητες για να λειτουργήσουν.
  • Απενεργοποίηση αγορών εντός εφαρμογής: Ορισμένα έξυπνα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα αγοράς διάφορων στοιχείων εντός εφαρμογής. Αν δεν απενεργοποιήσετε τις αγορές, το παιδί σας μπορεί να σας χρεώσει με υπέρογκα ποσά.
Font Resize
Contrast