Οι ευαίσθητες ομάδες στο διαδίκτυο στο επίκεντρο του διήμερου εκπαιδευτικού συνεδρίου του Insafe.

Οι ευαίσθητες ομάδες στο διαδίκτυο στο επίκεντρο του διήμερου εκπαιδευτικού συνεδρίου του Insafe.
line

Οι πιθανοί κίνδυνοι που ενδέχεται να συναντήσουν στο διαδίκτυο οι ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του διήμερου εκπαιδευτικού συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν τα  Ευρωπαϊκά Κέντρα Ασφαλούς  Διαδικτύου του INSAFE και το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης.  

Η Natasha Devon MBE ανέλυσε μέσα από την ομιλία της πως τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν την εικόνα του σώματος, προωθούν την επικίνδυνη συνήθεια της τελειομανίας και διαμορφώνουν ιδέες γύρω από κρίσιμα ζητήματα όπως το φύλο και η σεξουαλικότητα, από την οπτική των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και LGBTQI.

Ακολούθησαν  δύο εργαστήρια, το πρώτο σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τη νεολαία LGBTIQ + στον ψηφιακό κόσμο, και η δεύτερη με θέμα τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και το πρόγραμμα SELMA.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης το πάντα επίκαιρο θέμα του online gaming και του χρόνου που δαπανούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη. Ο Andy Przybylski από το Oxford Internet Institute και η Κάκια Νικολάου από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκαν στα παραπάνω ζητήματα και έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους τροφή για σκέψη και προβληματισμό στα μέλη των Ευρωπαϊκών Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου.

Άλλα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η κυβερνο-βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, οι διαδικτυακές προκλήσεις, καθώς και ο σχεδιασμός για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2020.

Ο Karl Hopwood, Συντονιστής Εμπειρογνωμόνων Διαδικτυακής Ασφάλειας και Γραμμών Βοήθειας, δήλωσε: “Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε όλα τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου από όλη την Ευρώπη σε αυτή τη διήμερη συνάντηση κατάρτισης. Τα κέντρα δουλεύουν συνεχώς με παιδιά και νέους, καθώς και με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Υπάρχουν πάντα νέες εφαρμογές και πλατφόρμες που πρέπει να γνωρίζουμε, νέα παιχνίδια που γίνονται δημοφιλή, καθώς και νέες έρευνες που προκαλούν νέα δεδομένα.  Αυτές οι εκπαιδευτικές συναντήσεις παρέχουν στα Κέντρα τη δυνατότητα να συζητήσουν τα τελευταία θέματα, καθώς και να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές, νέες ιδέες και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.”

Επισκεφτείτε την πύλη Better Internet for Kids στο www.betterinternetforkids.eu για να ανακαλύψετε περισσότερα για το έργο του δικτύου Insafe των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου και των ευρύτερων ενδιαφερομένων στον τομέα και να εγγραφείτε στο τριμηνιαίο δελτίο Better Internet for Kids (BIK) για ειδήσεις και πόρους για τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις στην ψηφιακή ζωή. Επιπλέον, μάθετε περισσότερα σχετικά με την τρέχουσα καμπάνια #SaferInternet4EU που παρέχει μια σειρά πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια των ετών 2018 και 2019 για να βοηθήσετε τα παιδιά, τους νέους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες της ΕΕ να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί χρήστες.

Μάθετε περισσότερα για το έργο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής ευαισθητοποίησης, της γραμμής βοήθειας, της γραμμής καταγγελιών παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και του πάνελ νέων, ή βρείτε παρόμοιες πληροφορίες για τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη.

Font Resize
Contrast