Η Μαρίνα και η Μαριάννα μας μιλούν για την εμπειρία τους στο Safer Internet Forum 2022 μέσα από τη συμμετοχή τους στο ΒΙΚ YOUTH PANEL
line

H Mαριάννα και η Μαρίνα από το Υouth Panel του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετείχαν στο BIK Youth Panel και στο Safer Internet Forum 2022. Μοιράζονται μαζί μας την εμπειρία τους:

“Φέτος είχα για ακόμη μια φορά την τύχη να είμαι μέρος του ΒΙΚ youth panel” λέει η Μαρίνα. ” Για άλλη μια φορά λοιπόν, μετρά από δύο χρόνια που η ομάδα νέων συναντιόταν αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω πανδημίας, επιτέλους 38 παιδιά από διάφορες χώρες της Ευρώπης συναντηθήκαμε τελικά στις Βρυξέλλες ώστε να κάνουμε τον κόσμο, και κυρίως αυτόν των ενηλίκων, να ακούσει την δικιά μας φωνή, δηλαδή τη φωνή της νέας γενιάς. Η προετοιμασία μας πριν την συνάντηση ήταν εντατική καθώς δουλέψαμε 2 ολοκλήρους μήνες εξ’ αποστάσεως ώστε να καταλήξουμε στο μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε καθώς και να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο να εφιστίσουμε την προσοχή του κόσμου. Το μήνυμα που επιλέξαμε τελικά ήταν το with or without you πράγμα που δηλώνει την πρόθεση των νέων να δημιουργήσουν έναν ασφαλή χώρο πλοήγησης με κάθε κόστος. Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική καθώς απέκτησα αμέτρητες νέες γνώσεις όσο αναφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά με έφερε ταυτόχρονα κοντά με παιδιά που έχουν εντελώς διαφορετικές συνήθειες δίνοντάς μου την ευκαιρία να γνωρίσω τον δικό τους κόσμο.”

“Η εμπειρία μου στο BIK Youth Panel ήταν μοναδική!” λέει η Μαριάννα. ” Συμμετέχω σε αυτόν τον θεσμό τα τελευταία τρία χρόνια αλλά μέχρι τώρα δεν είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ δια ζώσης. Γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα άτομα και κατάφερα να μάθω πολλά για την κουλτούρα και την νοοτροπία πολλών ευρωπαϊκών χωρών μέσα από το πρόγραμμα, αλλά δε συγκρίνεται με αυτά που έμαθα για τον κόσμο του διαδικτύου. Στο Safer Internet Forum,  μου δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσω  με έναν εκπρόσωπο της Google και του YouTube για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν προκειμένου να «ανιχνεύουν» την ηλικία των  ανήλικων χρηστών ώστε να διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο που «καταναλώνουν» είναι κατάλληλο για την ηλικία τους. Μέσα από τη συναναστροφή μου με άλλους συνομηλίκους μου από άλλες χώρες έμαθα πολλά και για την πρόοδο που έχουν κάνει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ελλάδα σε θέματα που αφορούν τον ψηφιακό κόσμο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και νιώθω πολύ τυχερή που κατάφερα να μοιραστώ τις απόψεις μου σε μια τόσο σημαντική οργάνωση.”