Συμμετοχή του Πάνελ Νέων σε ευρωπαϊκή δράση για την Ψηφιακή Ευημερία
line

Ο Φίλιππος, μέλος του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, συμμετείχε σε μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος digi.well.

Η δράση είχε τη μορφή ομάδας εστίασης (focus group) και στόχος της ήταν να ακουστεί η φωνή των νέων σχετικά με την ψηφιακή ευημερία στον σχολικό χώρο. Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μοιράστηκαν εμπειρίες και προβληματισμούς για τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μια εισαγωγική γνωριμία μέσω της εφαρμογής Mentimeter, όπου οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που αφιερώνουν στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες (breakout rooms) και εργάστηκαν πάνω σε ένα σενάριο με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες διαχείρισης του διαδικτυακού τους χρόνου. Οι νέοι ανέλαβαν τον ρόλο συμβούλων, αναλύοντας το πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτέλεσε τον πυρήνα της συνάντησης και ενίσχυσε τον διάλογο γύρω από τις ψηφιακές συνήθειες, την ψυχική υγεία, αλλά και τον ρόλο του σχολείου στην υποστήριξη των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο. Η συζήτηση έκλεισε με προβληματισμούς και προτάσεις για το πώς τα σχολεία μπορούν να συμβάλουν πιο ουσιαστικά στην ενίσχυση της ψηφιακής ευημερίας των μαθητών.

Παρά τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα κάθε χώρας, όλοι συμφώνησαν πως η συστηματική υποστήριξη από το σχολικό περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η συμμετοχή του Φίλιππου ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία του να δίνουμε βήμα στους νέους και να ακούμε τις απόψεις τους, όταν σχεδιάζουμε πολιτικές και πρακτικές για έναν πιο ασφαλή και υγιή ψηφιακό κόσμο.

 

Τι είναι το έργο digi.well;

Το digi.well είναι ένα ευρωπαϊκό έργο διάρκειας 24 μηνών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ευημερία στον ψηφιακό κόσμο, με επίκεντρο το σχολικό περιβάλλον.

Το έργο βασίζεται σε εις βάθος κατανόηση των αναγκών παιδιών, εφήβων, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού των σχολείων. Μέσα από αυτή τη γνώση, το digi.well αναπτύσσει και εφαρμόζει εργαλεία αυτοαξιολόγησης, ενδυνάμωσης και εξωστρέφειας, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο υγιούς, υποστηρικτικού και ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική κοινότητα.